back

Надходження до місцевих бюджетів області зросли на 137 мільйонів гривень

14-07-2015 | 11:34

Доходи місцевих бюджетів склали 934 мільйона гривень, з них до загального фонду надійшло 924,4 мільйони гривень, до спеціального – 9,6 мільйона гривень. Бюджетні призначення січня-червня виконано на 131%, з них загальний фонд – на 131%, спеціальний фонд – на 125%.

У порівнянні з відповідним періодом минулого року доходи місцевих бюджетів зросли на 137 мільйонів гривень. З них доходи загального фонду бюджету області збільшились на понад 211 мільйонів гривень. Надходження до спеціального фонду зменшились на майже 75 мільйонів гривень.

Домінуючу позицію в структурі доходів місцевих бюджетів займає податок на доходи фізичних осіб. За шість місяців поточного року його отримано у розмірі трохи більше 506 мільйонів гривень. Бюджетні призначення звітного періоду по податку на доходи фізичних осіб виконані на 119%.

Понад 150 мільйонів гривень надійшло від сплати податку за землю. Планові показники виконано на майже 140%.

Першочергово фінансові ресурси місцевих бюджетів спрямовувались на оплату праці. Так у червні у бюджетах районів і міст обласного значення на здійснення зазначених виплат спрямовано 82% усіх видатків, на захищені статті – понад 95%.

Проте станом на 1 липня заборгованість із виплати заробітної плати складає 145 мільйонів гривень. Разом з тим на рахунках розпорядників коштів налічувалось майже 8 мільйонів гривень, які будуть спрямовані на виплату заробітної плати.

Затримки з виплатою заробітної плати пояснюються обмеженістю власних доходів місцевих бюджетах області, їх загальною незбалансованістю. Також, щомісячні розписи субвенцій з державного бюджету не враховують реальну потребу в коштах на здійснення видатків установами освіти і охорони здоров'я. Так, обсяги освітньої та медичної субвенцій, затверджені Законом України „Про Державний бюджет України на 2015 рік", майже для всіх районів і міст обласного значення менші ніж у минулому році. Зокрема, освітня субвенція – на 144 мільйони гривень, медична – на 104 мільйони гривень. Помісячний їх розподіл не забезпечує потребу у видатках навіть на оплату праці та енергоносії.

Обсяг освітньої субвенції у січні-травні для бюджетів міст обласного значення і районів передбачений у сумі 367 мільйонів гривень. Але фактичні видатки лише на заробітну плату та енергоносії загальноосвітніх шкіл склали понад 430 мільйонів гривень. Медична субвенція, на січень-травень складає 285 мільйонів гривень. Цей обсяг менший фактичних видатків лише із заробітної плати та оплати енергоносіїв на понад 32 мільйони гривень.

Існуюча заборгованість буде погашатися по мірі надходження власних доходів, базової дотації, а також освітньої та медичної субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам.


За інформацією
Департаменту фінансів
облдержадміністрації