back

Учитель року – 2011

17-02-2011 | 16:30

Урочистості з нагоди вшанування переможців та лауреатів обласного етапу Всеукраїнського конкурсу «Учитель року – 2011» та відзначення 155-річчя з дня народження Софії Русової за участю голови обласної державної адміністрації Володимира Хоменка та голови обласної ради Анатолія Мельника пройшли сьогодні в обласному філармонійному центрі фестивалів і концертних програм.

Вітаючи переможців та лауреатів конкурсу, голова облдержадміністрації, насамперед, підкреслив: цього року Україна відзначатиме 20-ту річницю незалежності. Як зазначив Президент України Віктор Янукович, вперше за всю новітню історію України влада в особі Президента, парламентської більшості й Уряду взяла на себе відповідальність за системні реформи практично в усіх сферах життя та розпочала їх реалізацію.

Зміни відбуваються не тільки в політичному та соціально-економічному аспектах, а й у ставленні до освіти як до одного із стратегічних напрямків розвитку країни. Про це свідчить і проголошення 2011 року, згідно з Указом Президента України, роком освіти та інформаційного суспільства.

«Від того, як ми озброїмо сьогодні знаннями учнів, залежить подальший соціально-економічний розвиток нашого Чернігово-Сіверського краю та й держави в цілому», - наголосив керівник області.

Обласною державною адміністрацією докладається чимало зусиль для забезпечення високої якості освіти, її доступності, модернізації всіх освітніх ланок, підвищення соціального статусу вчителя. Свідченням цього є розробка та затвердження на сесії обласної ради у грудні 2010 року реальних програм пріоритетного розвитку освіти регіону.

Основою розвитку особистості є дошкільна освіта, але понад 40% дітей області не мають можливості відвідувати дошкільні заклади. Тому є нагальна потреба відкриття дошкільних навчальних закладів у всіх районах і містах області.

Володимир Хоменко зауважив, що забезпечити виконання цього завдання має прийнята регіональна програма розвитку дошкільної освіти на 2011–2017 роки, яка передбачає у цьому році відкриття 20 дошкільних закладів. Уже відкрито дитячі садки в селах Кунашівка Ніжинського та Знам’янка Прилуцького району. Завершується будівництво Вихвостівського дошкільного закладу Городнянського району. Майже готові прийняти малят два такі заклади в селах Піски та Вороньки Бобровицького району. Виготовлено проектно-кошторисну документацію для будівництва нового дошкільного закладу в місті Чернігові, район Масани, який буде введено в експлуатацію в 2012 році.

Усього за період дії програми заплановано відкрити 90 дошкільних закладів, що дозволить задовольнити потреби територіальних громад та забезпечить повне охоплення суспільним дошкільним вихованням.

Поліпшенню умов для забезпечення якісної освіти, вільного оволодіння інформаційно-комунікаційними технологіями всіх учасників навчально-виховного процесу сприятиме програма «Забезпечення загальноосвітніх навчальних закладів області ліцензійними електронними засобами навчального призначення та мультимедійним обладнанням на 2011-2016 роки». Протягом 2011-2012 років за рахунок коштів обласного бюджету всі 115 опорних шкіл області будуть обладнані сучасним мультимедійним устаткуванням.

На часі – цільова соціальна програма розвитку позашкільної освіти та підтримки обдарованої молоді до 2015 року. Метою її реалізації буде поліпшення матеріально-технічної та навчальної бази позашкільних закладів, формування інтелектуального потенціалу області шляхом створення оптимальних умов для виявлення та підтримки обдарованої молоді.

Голова облдержадміністрації підкреслив: неможливо створити повноцінні умови надання якісної освіти без продовження програми «Шкільний автобус» на 2011-2015 роки. А так як кожна друга школа області – малочисельна, то з урахуванням оптимізації мережі навчальних закладів першочерговим завданням програми є поповнення автобусного парку області та повне забезпечення підвозом школярів.

У центрі посиленої уваги були і залишаються вихованці шкіл-інтернатів. Відремонтовано за європейськими стандартами вже другий спальний корпус Комарівської школи-інтернату Борзнянського району. Завершено заміну застарілого котельного обладнання на високоефективне в усіх школах-інтернатах.

«Але ми розуміємо, які б модернізовані програми сьогодні не розроблялися, без активної, творчої участі педагога кардинальних змін в освітній галузі не буде.

Ключовою фігурою в навчально-виховному процесі був і залишається вчитель. Переконуюсь у цьому щороку, зустрічаючись з учнями-переможцями Всеукраїнських учнівських олімпіад і турнірів, спостерігаючи за перебігом подій регіонального чемпіонату з інтелектуальних ігор «Віват, інтелект!». Адже перемога учня – це результат щоденної наполегливої праці вчителя.

Саме учитель має душевний дар у потрібну хвилину стати помічником, порадником і другом свого вихованця. Дійти до розуму і серця дитини може лише талановитий педагог, який постійно працює над собою», - наголосив Володимир Хоменко

Він також запевнив присутніх, що турбота про вчителя була і залишається одним із основних завдань органів виконавчої влади. Четвертий рік поспіль вручається 20 премій імені Софії Русової кращим вчителям області. А в цьому році з метою піднесення авторитету педагогів та науковців вищої школи засновано щорічну обласну премію імені нашого земляка Георгія Вороного.

«Конкурс продемонстрував великий творчий потенціал педагогів області, відкрив нові імена і, безумовно, сприяє популяризації педагогічної професії. У нас є з кого брати приклад та є чим пишатися. Упевнений, вшанування кращих вчителів додасть усім нам сили, наснаги і творчої енергії для втілення добрих намірів і справ», - зазначив Володимир Хоменко.

Він нагородив п’ятьох педагогів - переможців обласного етапу Всеукраїнського конкурсу «Учитель року - 2011» дипломом, грошовою премією та подарунком.

Володимир Хоменко виконав ще одну приємну місію – вручив ключі від нового шкільного автобусу, який придбано для учнів Михайло-Коцюбинської гімназії Чернігівського району.

Лауреатів обласного етапу Всеукраїнського конкурсу «Учитель року – 2011» привітав та нагородив голова обласної ради Анатолій Мельник.

З нагоди 155-річчя від дня народження Софії Русової також відбулося нагородження переможців конкурсу серед учнівської та студентської молоді. Заслужені нагороди талановиті юнаки та дівчата отримали з рук президента Благодійного фонду імені Софії Русової Івана Чауса та директора Національного науково-дослідницького інституту українознавства, доктора філологічних наук, професора, академік, лауреат Міжнародної премії імені Й. Гердера Петра Кононенка.

























Прес-служба облдержадміністрації