back

Ліквідація заборгованості із виплати заробітної плати на контролі

17-02-2011 | 15:45

Відповідальність за нарощення заборгованості із виплати заробітної плати у містах Чернігові, Ніжині та Прилуках лежить повністю на міських головах зазначених територій. На цьому сьогодні під час засідання тимчасової комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат наголосив голова Комісії – голова обласної державної адміністрації Володимир Хоменко.

Він назвав неприпустимим той факт, що попри наявність механізмів та важелів впливу на ситуацію, органи міської влади допустили значне зростання боргів, адже з 26,5 мільйонів гривень загальної суми заборгованості із заробітної плати по області, 70% заборгували саме три міста обласного значення.

«Президент України наголосив, що 2011 рік повинен стати останнім роком, в якому існують борги із виплати заробітної плати. Тому наше спільне основне завдання – зробити так, щоб бюджетоутворюючі підприємства міст відновили виробничу діяльність, а їх працівники вчасно отримали заробітну плату», - підкреслив керівник області. Як повідомила начальник головного управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації Лариса Юрченко, Незважаючи на те, що у 2010 році в області було досягнуто певних позитивних зрушень з питань погашення заборгованості із виплати заробітної плати – загальну суму боргу скорочено до 21,4 млн. грн. або на 13,8 %, з початку поточного року ситуація у цій сфері значно ускладнилася.

Станом на 1 лютого поточного року загальна сума заборгованості із заробітної плати (з урахуванням економічно неактивних підприємств) становила 26,5 млн. грн.., що на 5 млн. 100 тис грн. або на 23,6% більше, ніж на 1 січня 2011 року.

Сума боргу працівникам економічно активних діючих підприємств зросла у січні поточного року на 1 млн. 100 тис грн.. або на 7,9 % і на початок лютого склала 14,6 млн. грн.

За перший місяць 2011 року чисельність найманих працівників, яким своєчасно не виплачено заробітну плату, зросла на 31,1% (з 4,5 до 5,9 тис. чол.), а загальна кількість підприємств боржників – з 94 до 109 одиниць.

Як позитив відмічено повну ліквідацію боргів із виплати заробітної плати 5-ма районами області (Варвинським, Ічнянським, Новгород-Сіверським, Носівським, Талалаївським).

Бобровицьким районом ліквідовано заборгованість працівникам економічно активних підприємств; 13 районів погасили борги у промисловості і більшість районів (крім Козелецького, Коропського, Менського і Ріпкинського) – у сільському господарстві.

Основними причинами, що вплинули на зростання заборгованості, названо призупинення виробничої діяльності та труднощі з реалізацією виробленої продукції підприємств-боржників, значне зменшення обсягів виконаних робіт, недостатня ефективність проведення процедур ліквідації, санації та банкрутства та несвоєчасні розрахунки замовників за виконані роботи та отримані послуги, у тому числі за державним замовленням.

Основними видами економічної діяльності, які формують 80% заборгованості із виплати заробітної плати серед економічно активних підприємств області є промисловість (7,7 млн. грн.. або 52,5% від загальної суми), будівництво (2,3 млн. грн. або 16,0%), транспорт та зв’язок (1,8 млн. грн. або 12,3%).

Загальна сума заборгованості працівникам державних підприємств, що підпорядковані центральним органам влади, у січні ц.р. також зросла на 1 млн. 700 тис. грн. або у 2,2 рази. На 1 лютого її розмір становив 3 млн. 100 тис. грн. або 11,6 % від загальної суми.

Станом на 1 лютого 2011 року майже 45% від загальної суми заборгованості із заробітної плати або 11,9 млн. грн. припадає на економічно неактивні підприємства, у тому числі – 9 млн. 300 тис. грн. складає заборгованість 12-ти підприємств, стосовно яких реалізовуються процедури відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом. Серед підприємств цієї категорії найбільшим підприємством-боржником є ВАТ «Чернігівський завод радіоприладів «ЧеЗаРа» – 6,5 млн. грн. боргу (у січні 2011 року сума боргу зросла на 2 млн. 600 тис. грн. або в 1,7 рази).

Підсумовуючи виступ, Лариса Юрченко зазначила, що крім названих 5-ти районів, які не мають боргів із заробітної плати, завдання Уряду по виконанню Постанови Верховної Ради України щодо зменшення у січні поточного року заборгованості із виплати заробітної плати не менш, ніж на 33,3%, виконано лише одним Прилуцьким районом (яким у січні борги зменшено на 64,5 %). Рештою районів та міст поставлене завдання не виконано. Це свідчить про негайну потребу у більш послідовних і сконцентрованих діях всіх соціальних партнерів на місцях по прискоренню ліквідації такого ганебного явища як заборгованість із заробітної плати.

Учасники засідання також заслухали інформацію щодо стану та перспектив ліквідації заборгованості із заробітної плати на підприємствах, стосовно яких реалізовуються процедури відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом; про стан виконання рішень судів про примусове стягнення заборгованості із заробітної плати, їх реалізації державною виконавчою службою в області. Про ситуацію в містах доповіли керівники Чернігова, Ніжина та Прилук.

Голова облдержадміністрації назвав недостатньою організаційно-координаційну роботу міських голів по прискоренню ліквідації заборгованості із виплати заробітної плати найманим працівникам відповідних міст області та невиконання у січні 2011 року завдань та доручень, визначених Постановою Верховної Ради України від 17 грудня 2010 року № 2806 «Про погашення заборгованості із виплати заробітної плати, розроблених графіків ліквідації боргів із заробітної плати станом на 1 лютого 2010 року.

Він доручив керівникам міст, районів, а також начальникам галузевих управлінь облдержадміністрації детально проаналізувати причини невиконання завдань, визначених керівництвом країни по кожному підприємству – боржнику та опрацювати стратегію щодо суттєвої активізації діяльності керівників господарюючих суб’єктів області у виконанні соціальних зобов’язань перед своїми працівниками, посилення координуючої ролі у цьому напрямку роботи з боку органів виконавчої влади, повної ліквідації боргів із заробітної плати підприємствами-боржниками області незалежно від форм власності до 1 квітня 2011 року.

Серед інших доручень – підвищення ефективності співпраці з органами прокуратури та іншими контролюючими органами по всіх виявлених фактах існування заборгованості із виплати заробітної плати, у тому числі по підприємствах, що перебувають у процесі банкрутства.

«Доручення, дані Президентом та Урядом країни повинні бути виконані нами усіма повністю у зазначені терміни», - підвів риску Володимир Хоменко.









Прес-служба облдержадміністрації