back

Відбулася нарада з питань забезпечення стабільної цінової ситуації на споживчому ринку області

10-02-2011 | 11:39

9 лютого заступники голови облдержадміністрації з фінансово-економічних та соціальних питань Наталія Білоус та з питань агропромислового розвитку Олександр Шанойло провели розширену нараду з питань забезпечення стабільної цінової ситуації на споживчому ринку області.

Участь у нараді взяли заступники голів райдержадміністрацій та виконкомів місцевих рад м. Чернігова, Ніжина, Прилук.

Відкриваючи нараду, Наталія Білоус відмітила, що ситуація на споживчому ринку області залишається непростою.Пріоритетним завданням постає необхідність скоординованості зусиль у врегулюванні найвразливіших секторів внутрішнього продовольчого ринку. Насамперед, з метою стримування росту цін та стабілізації цінової ситуації на ринку продовольства, завчасного реагування на їх необґрунтований ріст в області у межах наданих повноважень необхідно вживати всі можливі організаційні та регуляторні заходи.

Продовжуючи тему стабілізації цінової ситуації, Олександр Шанойло наголосив на тому, що підстав для зростання цін на продукти харчування немає, а є порушення державної дисципліни цін окремими суб’єктами господарювання.

Керівники структурних підрозділів облдержадміністрації, органів місцевої виконавчої влади мають достатні важелі впливу на необґрунтоване підвищення споживчих цін на основні соціально значущі продукти харчування, тому повинні забезпечити чітке дотримання державної дисципліни цін на продовольчі товари виробниками продукції, підприємствами торгівлі та іншими суб’єктами господарювання районів та міст області.

Аналізуючи цінову ситуацію на споживчому ринку області, заступник начальника головного управління економіки облдержадміністрації Світлана Полторацька зазначила, що її динаміка в цілому відтворює загальнодержавні тенденції, але індекс споживчих цін в області у січні перевищив середній по Україні на 0,3 відсоткових пункти і склав 101,3%.

Враховуючи суттєву питому вагу у загальній структурі споживання, основний внесок в інфляцію мало підвищення на 1,4% цін на продукти харчування та безалкогольні напої. На виконання завдань, поставлених Президентом та Урядом, в межах наданих повноважень, облдержадміністрацією постійно вживаються всі можливі організаційні та регуляторні заходи щодо стабілізації цінової ситуації на споживчому ринку області. В повному обсязі використовуються надані Урядом повноваження щодо регулювання цін, в першу чергу - на продукти харчування.

Світлана Полторацька, звертаючись до всіх учасників наради, наголосила на необхідності внесення пропозицій до проекту Плану заходів щодо стабілізації цінової ситуації на споживчому ринку області, а також вдосконалення цінового регулювання на загальнодержавному рівні. Також одне з найбільш актуальних питань на сьогодні – це покращення інформаційно-роз’яснювальної роботи на підвідомчих територіях, необхідної для попередження порушень державної дисципліни цін.

На виконання завдань Уряду необхідно забезпечити постійний моніторинг регіональних балансів, попиту та пропозиції на основні види сільськогосподарської продукції; передбачити залучення коштів місцевих бюджетів для виконання регіональних програм розвитку окремих галузей сільського господарства; активізувати проведення ярмаркових заходів з продажу сільськогосподарської продукції та продовольчих товарів.

Про дотримання державної дисципліни цін на споживчому ринку області та формування цін в ланцюгу виробник-оптовий реалізатор-роздрібна торгівля поінформував начальник Державної інспекції з контролю за цінами в області Григорій Зубок.

Так, за його словами, у 2010 році на ринку продовольства інспекцією було перевірено 220 суб’єктів господарювання. Порушення дисципліни цін встановлено на 199 підприємствах. Застосовано адміністративно-господарських санкцій на суму понад 15 млн грн. Практика проведення цінових досліджень та перевірок свідчить, що одним з чинників накручування цін від безпосереднього виробника до споживача є існування цілого ланцюга посередників. Потужна ланка посередників – це фізичні особи - підприємці, які згідно з діючим законодавством не ведуть первинний бухгалтерський облік, а це унеможливлює здійснення контролю за дотриманням державної дисципліни цін, тому одним із шляхів виправлення цього становища було б прискорення прийняття змін до Закону України «Про ціни і ціноутворення» в частині поширення його дії на фізичних осіб - суб’єктів господарювання.

Про перспективи розвитку харчової галузі в області та формування цін в ланцюгу виробник сільськогосподарської продукції-переробник-споживач йшлося у виступі начальника головного управління агропромислового розвитку облдержадміністрації Анатолія Максака.

З його слів, в області є значний продовольчий потенціал. Але проблема полягає в тому, що місцеві виробники не можуть пробитися на споживчий ринок, де переважає продукція з інших регіонів України. Тому наші виробники змушені розвивати фірмову торгівлю та шукати ринки збуту своєї продукції за межами області. Аналіз формування цін в ланцюгу від виробника сільськогосподарської продукції до споживача показав, що кінцева ціна зростає переважно за рахунок витрат переробника.

На думку Анатолія Максака, основні завдання органів виконавчої влади на місцях: забезпечення внутрішнього ринку області продукцією місцевих товаровиробників, формування реальних регіональних запасів продовольства, проведення ярмаркових заходів, складання районних балансів виробництва та споживання основних продовольчих продуктів.

Заступник голови правління облспоживспілки Віктор Мащенко зазначив, що споживча кооперація, окрім суто економічних функцій, добровільно виконує й регіональні соціальні завдання. На підставі цього укладена тристороння угода на 2009-2013 роки між облдержадміністрацією, обласною радою і облспоживспілкою.

В.Мащенко окреслив ряд проблемних питань розвитку виробничої галузі облспоживспілки. Вони, зокрема, стосуються виробництва хліба, заготівельної діяльності, роздрібного товарообороту системи, в першу чергу продажу товарів місцевого виробника тощо.

Про стан цінової ситуації та заходи щодо її стабілізації на підвідомчій території доповіли заступник Чернігівського міського голови Віктор Бистров, перший заступник голови Борзнянської райдержадміністрації Віталій Давидов та Надія Ланько, перший заступник голови Ріпкинської райдержадміністрації.

Підбиваючи підсумки наради, Наталія Білоус, наголосила, зокрема, на необхідності:

- посилення контролю за станом цінової ситуації та вжитті дієвих заходів щодо недопущення її дестабілізації на місцях;

- проведення відповідної організаційно-роз’яснювальної роботи щодо дотримання державної дисципліни цін; в п’ятиденний термін провести інвентаризацію суб’єктів господарювання, що провадять діяльність з реалізації продовольчих товарів, які зобов’язані здійснювати декларування зміни оптово-відпускних цін в облдержадміністрації;

- створення оперативних штабів щодо стабілізації цінової ситуації на місцях;

- постійного моніторингу регіональних балансів, попиту та пропозиції на основні види сільськогосподарської продукції та продовольчих товарів;

- проведення ярмаркових заходів, з метою забезпечення жителів міст та селищ області високоякісною продукцією за цінами товаровиробника тощо.







Управління у справах преси та інформації
облдержадміністрації