back

Особлива увага соціальному захисту дітей

14-12-2010 | 18:43

На засіданні координаційної ради щодо реформування сфери соціальних послуг, яке 14 грудня провела заступник голови облдержадміністрації Наталія Білоус, приділили особливу увагу соціальному захисту дітей.

Перед присутніми виступила начальник служби у справах дітей облдержадміністрації Людмила Зеленько, яка розповіла, як в області здійснюється соціальний захист безпритульних та бездоглядних дітей, дітей, які опинилися у складних життєвих обставинах, а також про діяльність Чернігівського та Ніжинського притулків для дітей та центрів соціально-психологічної реабілітації дітей.

За її словами, з метою попередження дитячої безпритульності та бездоглядності, запобігання правопорушенням серед дітей, вжиття відповідних заходів щодо влаштування дітей, які опинилися у складних життєвих обставинах, до закладів соціального захисту дітей службами у справах дітей спільно з підрозділами кримінальної міліції у справах дітей за 9 місяців 2010 року проведено 679 рейдів «Діти вулиці», «Вокзал», в результаті яких виявлено 369 дітей.

У ході проведення заходів було вилучено 166 дітей, з них 50 – з вулиці, 69 –з неблагонадійних сімей, 42 – з комп’ютерних клубів та розважальних закладів, 5 – знайдені та підкинуті діти. Крім того, виявлено 86 дітей, які вживали алкогольні напої.

Станом на 01.10.2010 на обліку територіальних служб області перебувало 1857 дітей, які опинились у складних життєвих обставинах, серед них 1810 –проживають у сім’ях, де батьки ухиляються від виконання батьківських обов’язків, 21 дитина, яка систематично залишає місце постійного проживання, і 34 дитини, відносно яких скоєно різного роду насилля в сім’ї.

Соціальний захист таких дітей став метою існування притулків, яких в області 2: у м.Чернігові (на 50 місць) та м. Ніжині (на 40 місць).

Статистика свідчить, що лише впродовж січня–листопада 2010 року до притулків влаштовано 189 дітей. Із зазначеної кількості дітей 72 дитини влаштовані у зв’язку з тим, що вони залишились без батьківського піклування, 39 – самовільно залишили сім’ї або державні дитячі заклади, 18 – звернулися самостійно та 16 дітей влаштовані через складні життєві обставини або через відсутність засобів для існування. Всього за цей період у цих закладах перебувало 226 дітей.

У результаті проведеної роботи 56 дітей було повернуто батькам, 11 – до навчальних закладів (шкіл-інтернатів та професійно-технічних навчальних закладів), 25 – влаштовано до сімейних форм виховання (1 – усиновлено, 12 – оформлено під опіку або піклування), 12 – до прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу та 12 – влаштовано до шкіл-інтернатів.

Ефективним методом попередження дитячої безпритульності, на переконання Людмили Зеленько, є раннє втручання в суть існуючої проблеми, пов’язаної з вихованням дитини. Саме на це спрямована діяльність центру соціально-психологічної реабілітації дітей, служби у справах дітей облдержадміністрації. Не залишити дитину наодинці зі своєю проблемою, допомогти справитися з бідою – повинно стати завданням для кожної дорослої людини.

Іншим нагальним питанням соціального захисту дітей є забезпечення соціально-трудової адаптації та працевлаштування випускників шкіл-інтернатів із числа дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та дітей-інвалідів. Про це розповіла заступник начальника управління освіти і науки облдержадміністрації Марія Кальпета.

Як повідомила Марія Кальпета, на сьогодні в області функціонує 16 загальноосвітніх шкіл-інтернатів, у тому числі 7 спеціальних та Новгород-Сіверська державна гімназія імені К.Д.Ушинського.

Станом на 10.12.2010р. у даних закладах перебуває 2297 дітей, з яких 617 – діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, 214 – інваліди.

У процесі трудового навчання та технології вихованці набувають навичок раціонального ведення домашнього господарства, культури побуту, вчаться працювати з різними інструментами, виготовляти прості предмети для повсякденного вжитку, господарювати на земельних ділянках, тобто навчаються тому, що так знадобиться у житті.

Згідно з моніторингом, понад 80 % учнів, у тому числі й вихованців спеціальних шкіл-інтернатів, мають достатній та високий рівень практичних навичок зі швейної, столярної, слюсарної справ, ведення сільського господарства.

Гуртковою роботою стовідсотково охоплено всіх дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, 95 % – дітей-інвалідів (згідно з медичними показниками).

З метою підвищення ефективності профорієнтації дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей, які мають вади фізичного та розумового розвитку, дітей-інвалідів, які навчаються і виховуються в школах-інтернатах, за сприяння обласного центру зайнятості реалізується програма «Профорієнтаційний термінал». На сьогодні апарат встановлено у 7 школах-інтернатах, у тому числі в Чернігівській (для слабозорих дітей) та Батуринській (для дітей з вадами розумового розвитку) спеціальних школах-інтернатах.

Підбиваючи підсумки координаційної ради, заступник голови облдержадміністрації Наталія Білоус закликала присутніх доопрацювати слушні пропозиції, які звучали під час засідання, та внести їх до Регіонального комітету з економічних реформ.






Управління у справах преси та інформації Чернігівської облдержадміністрації