back

З розширеного засідання Колегії облдержадміністрації

25-11-2010 | 14:23

В більшості соціально-економічних сфер області відбувається поступовий вихід на траєкторію економічного зростання, проте ще не всі галузі змогли подолати наслідки фінансово-економічної кризи.

На цьому під час розширеного засідання Колегії облдержадміністрації, підбиваючи підсумки виконання Програми соціально-економічного розвитку та бюджету області за 9 місяців 2010 року, наголосив начальник головного управління економіки облдержадміністрації Леонід Подоляк.

Він повідомив, що в адміністративно-територіальному зрізі, за результатами комплексної оцінки на основі виконання Програми економічного і соціального розвитку області, у січні-вересні до групи лідерів, крім Варвинського, Корюківського та Прилуцького районів, увійшли Бобровицький і Талалаївський, в той час як ряди аутсайдерів поповнили Коропський та Борзнянський.

Поступово зростає рівень ефективності роботи господарюючих суб’єктів, що дало змогу за підсумками січня-серпня отримати позитивний фінансовий результат. Порівняно з минулорічним періодом прибутки зросли на 45,6%, збитки зменшилися на 19,2%.

Найбільш прибутків отримано у промисловості, торгівлі, сільському господарстві, мисливстві, лісовому господарстві, рибальстві, фінансовій діяльності та освіті.

З червня нарощує обсяги виробництва промисловий комплекс: у вересні 2010 року порівняно з вереснем 2009 – на 3,4 %. У цілому за січень-вересень поточного року обсяги виробництва становили 100,5 % до рівня 2009 року.

Позитивну динаміку демонструють підприємства металообробки, целюлозно-паперової промисловості, з виробництва та розподілення електроенергії, газу та води, виробництва харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів, легкої промисловості.

Основний негативний вплив на динаміку промислового виробництва спричинило зниження обсягів виробництва на 3,7% у добувній промисловості та деякими галузями переробної промисловості, насамперед це виробництво будівельних матеріалів, хімічна та нафтохімічна промисловість, деревообробка, машинобудування.

Несприятливі цьогорічні погодні умови спричинили зменшення обсягів виробництва валової продукції сільського господарства. При цьому продукції рослинництва вироблено менше на 15,6%, тваринництва – на 3,2%.

Сільськогосподарські підприємства забезпечили виробництво продукції на рівні 94,7 до відповідного минулорічного періоду.

В області поступово відновлюється інвестиційна активність, про що свідчить приріст інвестицій в основний капітал за підсумками січня-вересня поточного року та прямих іноземних інвестицій – збільшення у 2,8 рази.

Складною залишається ситуація у будівельній галузі, де поки що не вдається надолужити допущене відставання, хоча і відбувається уповільнення темпів падіння. Як і торік, обсяги виконаних будівельних робіт скоротили більшість районів та міста.

Активізації діяльності галузі має сприяти використання виділених у повному обсязі коштів державного бюджету на соціально-економічний розвиток регіону, а також державна підтримка житлового будівництва.

У зовнішньоекономічній сфері оборот товарами у січні-вересні зріс на 15,6%, у тому числі експорт – на 9,9%. Серед основних партнерів області – бізнесові структури більше 100 країн світу, а найбільші обсяги торгівлі – з Російською Федерацією, Білоруссю, Румунією, Туреччиною, Литвою та іншими країнами.

З метою більш повного використання експортного потенціалу регіону розроблено проект відповідної цільової програми на 2011-2015 роки, яка включає заходи по сприянню формуванню позитивного іміджу на міжнародній арені, інформаційному та організаційному забезпеченню експортної діяльності та транскордонного співробітництва, подальшого розвитку Євро регіону «Дніпро».

Покращився фінансовий стан підприємств і організацій області. За січень-серпень 2010 року в цілому по області одержано позитивний фінансовий результат від звичайної діяльності до оподаткування підприємств і організацій у сумі 26,1 млн. гривень. Порівняно з січнем-серпнем 2009 року прибутки підприємств зросли на 45,6 %, а збитки зменшились на 19,2 %.

До Державного бюджету зібрано 3010,2 млн. грн., що на 1149,8 млн. грн. (на 61,8 %) більше січня-вересня 2009 року.

До Пенсійного фонду протягом січня-вересня 2010року надійшло 1423,3 млн. грн. власних коштів, що на 13,1 % більше, ніж за січень-вересень 2009 року. Своєчасно і в повному обсязі профінансовані всі необхідні виплати пенсій та грошової допомоги.

Середньомісячна заробітна плата штатного працівника по області (без урахування малих підприємств) за січень-вересень 2010 року становила 1672 грн. і зросла у реальному вимірі на 10,7 %, середній розмір пенсій станом на 01.10.2010 досяг 976,1 грн. (+17,9 % до 01.10.2009).

Загальна сума боргу із виплати заробітної плати протягом вересня зменшилась майже на 2,4 млн. грн. і на 1 жовтня 2010 року складала 24,6 млн. грн., з яких борг працівникам економічно активних підприємств (включаючи борги попередніх років) становив 15,1 млн. грн., що на 22,9 % менше, ніж на початок року.

Дещо покращилась порівняно з початком року ситуація на ринку праці.

Рівень зареєстрованого безробіття з вересня минулого року зменшився на 0,6 відсоткових пунктів і станом на 01.10.2010 становив 2,4 %.

Протягом січня-вересня в області створено 14 тисяч робочих місць, що становить 98,6 % передбаченого програмою зайнятості населення.

У сфері соціального захисту станом на 01.10.2010 державні соціальні допомоги отримують 66,6 тис. сімей, що на 7,4 % більше, ніж на 01.10.2009. На виплату всіх видів державних допомог сім’ям з дітьми, малозабезпеченим сім’ям, інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам з початку року спрямовано субвенції з державного бюджету на загальну суму 357,6 млн. грн., що на 38,1% більше, ніж за аналогічний період минулого року.

Субсидією для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг користуються 14,5 тис. сімей. З початку року на ці цілі спрямовано 15,3 млн. грн., які перераховані житлово-комунальним організаціям.

З кожним роком розширюється мережа прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу. Якщо на 01.10.2009 функціонувало 7 дитячих будинків сімейного типу та 135 прийомних сімей, то станом на 01.10.2010 вже функціонує 10 дитячих будинків сімейного типу та 148 прийомних сімей.

В освітній галузі спільні зусилля спрямовувались на підвищення якості освіти та її доступності.

Стратегічним напрямком забезпечення рівного доступу до якісної освіти є подальша робота з підвищення ефективності діяльності освітніх округів, покращення функціонування опорних шкіл.

У 2010-2011 навчальному році забезпечено регулярний підвіз 7072 учнів (97,9 %), які проживають за межею пішохідної доступності. У серпні 2010 року за кошти обласного бюджету придбано 4 шкільні автобуси.

Стратегічним напрямком залишається підвищення якісного рівня здобуття освіти дітьми, які виховуються в інтернатних закладах. Проведено капітальний ремонт Борзнянської, Черешенської та поточний ремонт Краснохутірської, Батуринської, Прилуцької шкіл-інтернатів.

У сфері охорони здоров’я з метою оптимізації мережі лікувально-профілактичних закладів області та забезпечення ефективного використання ресурсів (фінансових, матеріально-технічних, кадрових) проводилась робота щодо створення госпітальних округів та пунктів екстреної медичної допомоги.

За 9 місяців 2010 року за кошти Державного бюджету для медичних закладів сільської місцевості централізовано закуплено за рахунок цільового фінансування у вигляді кредиту для виконання інвестиційного проекту «Забезпечення лікувально-профілактичних закладів обладнанням, транспортними засобами, виробами медичного призначення та лікарськими засобами» 48 легкових спеціалізованих автомобілів на загальну суму 6788,1 тис. гривень.

За рахунок коштів інвестора ТОВ «Фрезеніус Медикал Кер Україна» побудований та введений в експлуатацію гемодіалізний медичний центр в м. Чернігові на 18 ліжок та завершується реконструкція приміщень Корюківської центральної районної лікарні під відділення гемодіалізу на 9 ліжок.

За 9 місяців 2010 року медичними закладами області отримано обладнання та апаратура на загальну суму 28774,89 тис. гривень.

Після обговорення даного питання, у якому взяли участь керівники окремих управлінь та районів, голова облдержадміністрації підбив підсумки. Він наголосив на тому, що формування представницьких органів влади на місцях практично завершено, отже саме час братися до ефективної злагодженої роботи по концентрації всіх наявних можливостей і ресурсів на виконання завдань Програми соціально-економічного розвитку області на цей рік.

Зокрема, необхідно тримати на постійному контролі питання проходження опалювального сезону, активізувати роботу по оптимізації мережі лікувальних закладів у містах Чернігові, Ніжині та Прилуках, які багато в чому дублюють один одного, не допустити затримки із забезпеченням хворих інсуліном наприкінці цього бюджетного року та на початку наступного і багато іншого.

Одне з основних завдань – врахувавши всі помилки і недоліки попередніх років, відповідально підійти до формування бюджетів 2011 року, бачити перспективи розвитку районів та концентрувати спільні зусилля усіх гілок влади для вирішення базових питань.

«Люди від нас чекають не боротьби, не барикад, а реальних кроків по покращенню їхнього життя. Шлях, по якому треба йти, чітко визначений – є Програма економічних реформ Президента України на 2011-2014 роки «Заможне суспільство, конкурентноспроможна економіка, ефективна держава», є напрацювання Національного та Регіонального комітетів з економічних реформ на найближчу та подальшу перспективу. Я хотів би, щоб ми разом вирішували поставлені завдання для того, щоб люди побачили конкретне покращення життя вже сьогодні», - підкреслив Володимир Хоменко.

Присутній на засіданні Колегії заступник голови державної податкової адміністрації України Василь Ткачук серед основних завдань обласної влади визначив посилення роботи з підприємствами-боржниками, продовження роботи з реальним сектором економіки та забезпечення виконання планових показників по надходженню коштів до бюджетів усіх рівнів.

Також на засіданні розглянуто стан виконавської дисципліни, організації виконання завдань, визначених законами України, постановами Верховної Ради України, актами Президента України, Кабінету Міністрів України, власними рішеннями та роботи із зверненнями громадян.

З інформацією по даному питанню виступив заступник голови – керівник апарату облдержадміністрації Микола Стрілець.

У свою чергу голова облдержадміністрації Володимир Хоменко наголосив, що саме стан виконавської дисципліни та організації виконання поставлених завдань дзеркально відображає суть і організацію роботи влади на місцях, так як і непоодинокі випадки формалізму при розгляді звернень громадян.

«Я прошу всіх присутніх звернути на ці речі серйозну увагу, проаналізувати і зробити відповідні висновки тому це питання не для обговорення, а для виконання», - підкреслив керівник області.















Прес-служба облдержадміністрації