back

Віктор Тканко взяв участь у занятті школи гендерної рівності

18-11-2010 | 16:05

18 листопада заступник голови Чернігівської облдержадміністрації Віктор Тканко відвідав Навчально-методичний центр Федерації профспілкових організацій області, де втретє пройшло заняття школи гендерної рівності для держслужбовців.

Школа, організована Чернігівською обласною організацією Спілки жінок України, прагне формувати кадровий склад спеціалістів, які зможуть проводити круглі столи, інтерактивні дискусії, семінари з гендерної тематики у своїх відомствах.

Віктор Тканко наголосив на тому, що гендерна рівність – запорука розвитку громадянського суспільства. Він зазначив, що робота задля забезпечення такої рівності повинна проходити у кількох площинах, зокрема в економічній, освітянській, суспільній. Він вказав на цілу низку проблем, які потребують вирішення: нерівність чоловіків і жінок у посадах, які вони обіймають, та заробітній платні; фактична незахищеність жінок на робочому місці – адже випадки, коли жінці відмовляють у роботі через небажання керівництва надавати декретну відпустку є непоодинокими; насадження стереотипних гендерних ролей протягом усього навчального процесу, з самого народження дитини; відсутність однозначного осуду насильства щодо жінок у суспільстві тощо.

Заступник голови облдержадміністрації повідомив про позитивні приклади в інших країнах. За його словами, у європейських країнах гендерна політика проводиться, перш за все, з міркувань економічної доцільності, оскільки практика показує, що краще працюють ті підприємства, де існує гендерний баланс. Активно до цього долучаються і профспілкові організації, а у колективних угодах з роботодавцями забезпечення гендерної рівності ставиться на перше місце.

Віктор Тканко поінформував, що зараз триває підготовка гендерного паспорту області, а у грудні 2010 – січні 2011 року буде затверджено чергову обласну програму забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків, і підкреслив, що держава, навіть опікуючись проблемою гендерної рівності, не може вирішити її самотужки. У цій ситуації, за його словами, влада може дати лише початковий поштовх. При цьому дуже важливою є допомога з боку суспільства та громадських організацій.

На черговому занятті школи гендерної рівності були присутні: керівник обласної організації Спілки жінок України Ірина Дорожкіна, юрист НМЦ Федерації профспілкових організацій, волонтер організації Спілки жінок України Володимир Ковальчук, представники обласних управлінь органів виконавчої влади та управлінь облдержадміністрації.

У школі гендерної рівності 18 листопада вчилися долати проблеми пов’язані з дисбалансом рівності чоловіків і жінок у суспільстві. Присутні знайомилися з:

1. Проблемами розробки і реалізації обласної програми забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків.

2. Системою оцінки виконання та впливу обласної програми щодо забезпечення рівності жінок і чоловіків, методикою проведення аналізу програми.

Учасники навчання подали пропозиції до обласної Програми забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків.

Валерій Сорокін,
управління у справах преси та інформації
Чернігівської обласної державної адміністрації