back

Голова облдержадміністрації привітав працівників сільського господарства з професійним святом

18-11-2010 | 14:46

18 листопада голова облдержадміністрації Володимир Хоменко взяв участь в урочистостях з нагоди Дня працівників сільського господарства в Чернігівському обласному академічному музично-драматичному театрі ім. Шевченка. Звертаючись до присутніх у залі працівників галузі, Володимир Хоменко наголосив на тому, що кожен хліборобський рік сповнений напруженої роботи, щоб отримати достойні врожаї. А нинішній – через аномальні погодні умови, яких Україна не мала від позаминулого століття – став справжнім іспитом на виживання.

Тим не менше, в області вдалося отримати валовий збір зерна понад півтора мільйона тонн. Керівник області підкреслив: хоча це менше двомільйонної позначки, яку Чернігівщина перевищувала два попередні роки, не слід забувати, що область, яка нещодавно не отримувала й по тонні зерна на одного жителя, сьогодні наближається до показника у півтори-дві тонни. І це – не межа.

Найбільший внесок у досягнення такого результату зробили цьогоріч хлібороби Бобровицького, Прилуцького, Бахмацького, Носівського та Ічнянського районів, які дали у загальний обласний доробок майже 60 відсотків валового збору зерна.

У бурякоцукровій галузі цього валовий збір цукросировини майже в два рази перевищив минулорічний показник і досяг рубежу в 400 тисяч тонн.

Певні здобутки до свого професійного свята мають і працівники тваринницької галузі. Завдяки їх зусиллям, в області постійно збільшується виробництво молока та підвищується продуктивність корів. Вже п’ятий рік поспіль тваринники області досягають показника молочної продуктивності більше трьох тонн на корову.

Позитивні напрацювання намітилися і у фахівців по вирощуванню худоби та птиці. Зокрема, у галузі свинарства за три квартали цього року приріст склав більше 5 %.

Проте, зауважив Володимир Хоменко, наявні позитивні досягнення у тваринництві не дають права заспокоюватися. Зважаючи, що ця галузь найбільш перспективна для регіону, треба предметно попрацювати, щоб ефективно використати її величезний потенціал як для забезпечення потреб області і країни, так і для виходу на світові ринки.

Одним з головних пріоритетів роботи обласної державної адміністрації Володимир Хоменко назвав поліпшення соціального захисту населення області, зокрема, і тих чотирьохсот тисяч жителів, що мешкають у сільській місцевості і чиєю працею створюється продовольча безпека області і держави.

Вживаються заходи щодо підвищення якості та доступності надання медичної допомоги селянам, покращення системи освіти та забезпечення підвозу дітей до місць навчання у сільській місцевості, вирішуються питання газифікації сіл і селищ області.

«Село, яке виходить на широкий, повний ризиків ринковий простір, потребує якомога точніших карт і чітко прокладеного на них курсу. І коли оптимальні алгоритми державної підтримки АПК поєднаються з енергією та ініціативою сільськогосподарських підприємців, тоді можна розраховувати на позитивні результати. На це спрямовані пропозиції щодо реформування аграрного сектору, викладені Президентом України Віктором Януковичем в стратегії економічних реформ.

Наше завдання – адаптувати запропоновані Президентом України аграрні реформи до регіональних умов та забезпечити їх втілення», - наголосив Володимир Хоменко.

Для нашого регіону ставка вже зроблена на розвиток тваринницької галузі, переважно – молочного та м’ясного скотарства, а також на відродження та розвиток традиційних і прибуткових для області сільськогосподарських напрямків – зерно- та цукровиробництва, картоплярства тощо.

При цьому необхідно зробити так, щоб економічний ефект від збільшення виробництва спрямовувався на місцевий розвиток.

«Ми чітко розуміємо, що саме аграрний сектор є флагманом регіону, запорукою зростання його економічного потенціалу, тому покладаємо на розвиток галузі великі надії. Той, хто працює на землі, завжди має бути оптимістом. І я упевнений, що об’єднаними зусиллями ми зможемо змінити наше життя на краще», - зазначив керівник області. Голова облдержадміністрації також вручив Кубки, Дипломи «Переможець трудового суперництва» та грошові премії керівникам трьох північних та трьох південних районів області.

Кращими серед південних районів були визнані Прилуцький — він посів перше місце, Бобровицький — друге місце та Варвинський — третє. Серед північних районів першим став Куликівський район, друге і третє місце — у Семенівського та Козелецького районів.

Кращі аграрії Чернігівщини з нагоди свята отримали відзнаки Міністерства аграрної політики України, які вручив заступник голови облдержадміністрації з аграрних питань Олександр Шанойло, а також дипломи переможців за окремими напрямками аграрного виробництва.

Прес-служба облдержадміністрації