back

Відзначили найкращих винахідників області

29-12-2010 | 14:52

29 грудня в облдержадміністрації підбили підсумки та нагородили переможців конкурсу „Найкраща науково-технічна розробка регіону”, який вже вчетверте був проведений в області.

Організатори конкурсу – головне управління економіки облдержадміністрації та Державне підприємство «Чернігівський державний центр науки, інновацій та інформатизації».

Цьогоріч на конкурс “Краща науково-технічна розробка регіону” було подано 21 розробку. Учасники представили досить цікаві теми, пов’язані з розробкою технологій зварювання, протикорозійного захисту, інформаційно-вимірювальних та радіотелеметричних систем, контрольно-вимірювальної апаратури, геоінформаційних технологій тощо.

Звертаючись до присутніх, заступник голови облдержадміністрації Наталія Білоус зазначила, що останнім часом інноваційною діяльністю на Чернігівщині займалось 50 промислових підприємств, що складає 21% від загальної кількості. Зокрема, за цим показником область посідає третє місце в Україні. Позитивна динаміка спостерігається і в реалізації інноваційної продукції.

Ці досягнення, на її думку, не були б можливі без участі науковців, винахідників та раціоналізаторів, зусилля яких спрямовані на підвищення якості, конкурентоспроможності продукції, послуг, збереження енергоресурсів.

За словами Наталії Білоус, курс на модернізацію економіки, визначений Президентом, є безальтернативним. Тому необхідні кроки і завдання для вирішення проблем інноваційного розвитку держави, визначені у Програмі економічних реформ України на 2010-2014 рр. «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава», закладено до Програми науково-технічного та інноваційного розвитку Чернігівської області на 2011-2015 роки, розробку якої вже майже завершено.

Вона також відмітила той факт, що в досить непростий період у житті країни області вдалося зберегти свій науково-технічний потенціал. Знаковим є й те, що серед розробників представлених проектів – студенти ВУЗів, зокрема, Чернігівського державного технологічного університету та Чернігівського державного інституту економіки і управління. Тому можна сподіватися, що ця сфера має гарні перспективи для розвитку.

У свою чергу науковці подякували організаторам конкурсу за відзначення результатів їх копіткої праці, адже подібні заходи спонукають до нових звершень та активізують діяльність, та побажали, щоб їх винаходи застосовувалися на підприємствах не тільки регіону, а й за його межами.

Усі учасники конкурсу отримали дипломи, автори розробок-переможців – ще й грошові винагороди. Крім того, учасникам надано можливість співпрацювати з Чернігівським ЦНТЕІ на пільгових умовах для комерціалізації своїх розробок та подальшого просування їх на ринок.

У номінації "Фундаментальні науково-технічні розробки" переможцями визначено:

• Чернігівський державний технологічний університет за розробку «Технологія зварювання твердих сплавів, щодо виготовлення штампів, ріжучого та бурового інструменту» (І місце);

• Чернігівський державний технологічний університет за розробку «Розробка інгібіторів на основі рослинної сировини для проти корозійного захисту систем водо- та теплопостачання» (ІІ місце);

• Чернігівський державний інститут економіки і управління за розробку «Геоінформаційна система природно-заповідного фонду Чернігівської області» (ІІІ місце).

У номінації за «Прикладні науково-технічні розробки» переможцями визначено:

• ВАТ „Чернігівський завод радіоприладів” за розробку «Розробка модернізованої радіотелеметричної системи „Сиріус-М” та контрольно-перевірочної апаратури для виробів ракетно-космічної техніки» (І місце);

• СПД Іванін Олег Іванович за розробку «Лазерный, бесконтактный віброметр аналізатор» (ІІ місце);

• ТОВ „П’єзосенсор” за розробку «Датчики вібрації ВПЕ та ВПІ, розроблені на основі технології дифузійного зварювання» (ІІІ місце).






Управління у справах преси та інформації
облдержадміністрації