back

Підписано Меморандум про узгоджені дії між Чернігівською обласною державною адміністрацією та виробниками продовольчих товарів, суб’єктами оптової, роздрібної торгівлі в області

08-10-2010 | 14:17

7 жовтня заступник голови Чернігівської облдержадміністрації з фінансово-економічних та соціальних питань Наталія Білоус провела нараду, на якій йшлося про стабілізацію цінової ситуації на споживчому ринку області.

У нараді взяли участь заступник голови облдержадміністрації з питань агропромислового розвитку Олександр Шанойло, заступники голів райдержадміністрацій, міських голів з питань економіки, торгівлі та агропромислового розвитку, члени комісії по цінах облдержадміністрації, керівники підприємств торгівлі та підприємств-виробників.

Як наголосила Наталія Білоус, відкриваючи засідання, ситуація, яка склалася сьогодні на ринку продовольчих товарів не може не тривожити. Адже спостерігається тенденція до зростання цін на соціальнозначимі продовольчі товари як в цілому по Україні, так і в області. За таких умов пріоритетною стає необхідність об’єднання зусиль для врегулювання найуразливіших секторів внутрішнього продовольчого ринку.

З метою недопущення неконтрольованого зростання цін і усунення недоліків у цій роботі, виконуючи завдання Президента України та Уряду, представникам виконавчої влади на місцях потрібно взяти під особистий контроль цінову ситуацію на продовольчому ринку, активно використовувати всі адміністративні, регуляторні й ринкові важелі задля її стабілізації.

Щоб завчасно реагувати на зростання цін, необхідно проводити системний моніторинг їх рівня за визначеним Урядом переліком соціально значимих продовольчих товарів. Дієвим заходом має бути укладання меморандумів порозумінь між виконавчою владою та виробниками і торговельною ланкою.

Доцільно було б активізувати проведення ярмарків сільгосппродукції, які дають можливість населенню придбати продовольчі товари за цінами виробників.

На сьогодні вже є позитивні приклади в діяльності супермаркетів, які реалізують соціально незахищеним верствам населення продовольчі товари за зниженими цінами, як відмітила Наталія Білоус. Тож необхідно і в подальшому налаштувати спільні зусилля всіх, від кого прямо, або опосередковано залежить динаміка цін, щоб забезпечити повну контрольованість і прогнозованість цінової ситуації в регіоні.

Аналізуючи цінову ситуацію на споживчому ринку області, заступник начальника головного управління економіки облдержадміністрації Світлана Полторацька зазначила, що індекс інфляції за вісім місяців поточного року не перевищив середнього по Україні рівня, і серед областей Чернігівська посідала 7-8 місце по мінімальному рівню. Але вже за підсумками дев’яти місяців в області індекс інфляції дещо перевищив середній рівень в Україні.

Динаміка зміни цін в області практично відтворює картину в цілому по Україні, адже цінова ситуація на споживчому ринку області формується під впливом загальнодержавних цінових тенденцій.

У порівнянні з цінами на кінець минулого року найбільше подорожчали крупа гречана, цукор та овочі. При цьому станом на 30 вересня 2010 року середні ціни на окремі продовольчі товари на Чернігівщині нижчі від середніх по Україні.

В межах наданих повноважень і визначеного Урядом переліку соціально значимих продовольчих товарів облдержадміністрацією затверджені граничні рівні: рентабельності виробництва, граничні торгівельні надбавки в межах встановлених Урядом 15%.

Крім того, в області декларується зміна оптово-відпускних цін суб’єктами господарювання, які провадять діяльність з виробництва та реалізації продовольчих товарів за визначеним Урядом переліком.

Начальник державної інспекції з контролю за цінами в області Григорій Зубок відмітив, що механізм формування цін на борошно, хліб та основні продукти харчування, що існує в області, шляхом обов’язкового декларування зміни оптово-відпускних цін, обмеження граничного рівня рентабельності під час виробництва хліба, борошна та обмеження рівня роздрібних торговельних надбавок, дозволив утримати цінову ситуацію під контролем, забезпечити її повну прогнозованість та посилив рівень економічної та адміністративної відповідальності суб’єктів господарювання за формування та застосування економічно необґрунтованих цін.

Як засвідчили проведені цінові дослідження та перевірки, одним з чинників накручування цін від безпосереднього виробника до споживача є існування цілого ланцюга посередників. Потужна ланка посередників – це фізичні особи-підприємці, які систематично порушують державну дисципліну цін. Тільки протягом поточного року із перевірених 142 суб’єктів господарювання, що здійснюють роздрібну торгівлю продовольчими товарами, майже в кожному встановлено порушення та застосовано адміністративно-господарські санкції. Також окремі переробні підприємства порушують діючий Порядок декларування зміни цін, вимоги цінового регулювання в цілому. До підприємств-порушників застосовано санкцій на суму більше 15 ,5 млн.грн.

Григорій Зубок наголосив на необхідності співпраці органів влади на місцях з місцевими товаровиробниками та представниками торгівлі, а також активізації роботи з проведення спільних перевірок за участю представників інших контролюючих та правоохоронних органів, спрямованих на упередження порушень законодавства суб’єктами господарювання.

Начальник головного управління агропромислового розвитку облдержадміністрації Анатолій Максак у своєму виступі висвітлив проблемні питання щодо забезпечення ринку області продукцією місцевих виробників.

Про заходи щодо недопущення суб’єктами господарювання необґрунтованого зростання цін, проблемні питання та шляхи зниження рівня власних витрат, а також пропозиції з питань забезпечення соціально незахищених верств населення продовольчими товарами за доступними цінами йшлося у виступах голови правління ВАТ «Базис» А.Склярця, директора ТОВ «Маріца» Ю.Малая, директора ПАТ «Ритм» О.Кириченка, голови правління ВАТ «Бобровицький молокозавод» І.Довгопола.

Підсумовуючи нараду, Наталія Білоус звернулась до суб’єктів господарювання з пропозицією, враховуючи основні принципи партнерства влади і бізнесу, консолідувати спільні зусилля з метою покращання ситуації на споживчому ринку. Ініціатива облдержадміністрації була підтримана підприємцями і результатом зустрічі стало підписання Меморандуму узгоджених дій між обласною державною адміністрацією та виробниками продовольчих товарів, суб’єктами оптової, роздрібної торгівлі в області. Його основна мета – досягнення стабілізації цінової ситуації та недопущення необґрунтованого підвищення цін на соціально значущі продовольчі товари.