back

У центрі уваги – люди з особливими потребами

28-09-2010 | 18:04

28 вересня заступник голови облдержадміністрації Наталія Білоус провела засідання координаційної ради у справах осіб з обмеженими фізичними можливостями.

Як зазначила Наталія Білоус, відкриваючи засідання, питання соціального захисту та соціального обслуговування людей з обмеженими фізичними можливостями перебувають на постійному контролі як органів виконавчої влади області, так і громадських організацій.

Голова обласної травматологічної МСЕК Григорій Сахно розповів присутнім про медико-соціальну реабілітацію інвалідів-спинальників області, забезпечення їх санаторно-курортним оздоровленням, виробами медично-технічного призначення тощо.

Як повідомив Григорій Сахно, обласний центр медико-соціальної експертизи працює над створенням єдиного електронного реєстру інвалідів. На сьогодні вже 75% таких осіб внесено до реєстру.

За даними центру, в області проживає 3 тис. інвалідів-спинальників, з них 2 тисячі – інваліди I і II груп. На жаль, через брак коштів лише 33% з них забезпечуються санаторно-курортним лікуванням. Також проблемою залишається забезпечення інвалідів технічними засобами. Зокрема, тренажерів потребує кожний другий інвалід, але у зв’язку з недостатнім фінансуванням вони їх зовсім не отримують.

Потребує покращення надання першої медичної допомоги при тяжких травмах хребтах, оскільки, як правило, ускладнення потерпілий отримує саме під час транспортування до лікарні. Тому потрібно відповідним чином оснащувати автомобілі швидкої допомоги.

Голова Чернігівського благодійного фонду «Полісся» Сергій Брижатий розповів що вдалося зробити його фонду для створення в Чернігові спортивно-оздоровчого комплексу для спинальників. Фонд заявив про себе майже 2 роки тому, наразі вже є земельна ділянка та приміщення, яке потрібно добудувати. Кінцева ж мета – створити й обладнати спортивно-оздоровчий комплекс, поряд з ним побудувати спортивний майданчик, організувати спеціалізоване підвезення інвалідів на заняття. Та задля реалізації цих масштабних планів коштів партнерів із США замало, тож потрібна допомога й інших спонсорів.

На необхідності створення в області центру, в якому була б доступною медико-соціальна реабілітація для всіх, хто її потребує, наголосив під час свого виступу начальник управління охорони здоров’я облдержадміністрації Володимир Ященко. На його переконання, такий центр доцільно створити на базі одного із лікувальних закладів міста Чернігова, який має гарну діагностичну базу. Можливо, виходом із ситуації буде перепрофілювання якогось із відділень.

Не залишилося поза увагою членів координаційної ради й питання організації дозвілля інвалідів. Про роботу обласної громадської організації УТОГ щодо залучення осіб з обмеженими фізичними можливостями до скарбів духовної культури, розвитку самодіяльного мистецтва та творчості, організації культурно-масової та фізкультурно-спортивної роботи розповіла голова обласної організації УТОГ Лариса Сивенко. Зокрема, вона відмітила, що члени обласної організації УТОГ гідно представляють Чернігівщину на всеукраїнських конкурсах і змаганнях, посідаючи призові місця.

Як готуються спортсмени області до паралімпійських та дефлімпійських ігор поінформувала заступник директора обласного центру фізичної культури «Інваспорт» Олена Бібік. За її словами, три спортсмени від області братимуть участь в чергових паралімпійських іграх і двоє – в дефлімпійських. Задля їх підготовки проводяться спеціальні тренувально-навчальні збори. Але заняття ускладнює відсутність у центру «Інваспорт» власної тренувальної бази.

Про забезпечення інвалідів засобами реабілітації та протезно-ортопедичними виробами розповів заступник начальника головного управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації Іван Богуш.

З його слів, упродовж поточного року органами праці та соціального захисту населення видано інвалідам та іншим особам 2727 направлень для забезпечення протезно-ортопедичними виробами та ортопедичним взуттям.

Проте, викликає занепокоєння діяльність Чернігівської протезно-ортопедичної дільниці Київського казенного експериментального протезно-ортопедичного підприємства, яка виготовляє протезно-ортопедичні вироби та спеціальне взуття. Через обмежене фінансування упродовж минулого року дільниця працювала нерегулярно. У поточному році ситуація, на жаль, не змінилася на краще. У зв’язку з відсутністю фінансування з 22 березня 2010 року працівники Чернігівської дільниці переведені на триденний режим роботи та відповідно зменшено план виробництва ортопедичного взуття. Такий стан справ призвів до зупинки прийому направлень від інвалідів (крім дітей-інвалідів та інвалідів війни І групи) на виготовлення зазначеного засобу. На даний час залишається не виготовленим 132 замовлення.

З метою вирішення проблемної ситуації облдержадміністрацією та головним управлінням праці та соціального захисту населення облдержадміністрації неодноразово направлялися клопотання Міністру праці та соціальної політики України щодо сприяння нормалізації роботи Чернігівської протезно-ортопедичної дільниці, однак проблема поки що не усунена.

Щодо видачі засобів пересування, то у поточному році органами праці та соціального захисту населення області видано інвалідам, дітям-інвалідам та дітям до 18-ти років 2768 одиниць засобів реабілітації, із них 664 інвалідні коляски.

Підбиваючи підсумки засідання, заступник голови облдержадміністрації Наталія Білоус наголосила, що люди з особливими потребами не повинні залишатися наодинці зі своїми проблемами і завдання всіх гілок влади полягає у допомозі з їх вирішенням.





Управління у справах преси та інформації облдержадміністрації