back

З метою стабілізації ситуації на ринку праці

19-10-2010 | 19:34

Про стан ринку праці та реалізації Програми зайнятості населення на 2010-2011 роки йшлося сьогодні на засіданні Колегії облдержадміністрації.

Відкриваючи засідання, голова облдержадміністрації Володимир Хоменко наголосив на важливості відпрацювання чіткого алгоритму роботи у вирішенні даного питання, оскільки ситуація на ринку праці дзеркально відображає стан розвитку регіону в цілому.

Так, за інформацією директора обласного центру зайнятості Лідії Падалки, ринок праці у посткризовий період розвитку економіки характеризується зменшенням попиту на робочу силу при посиленні вимог роботодавців до претендентів на робочі місця.

Протягом 9 місяців 2010 року в області створено 14 тисяч робочих місць. І хоча це на 22,6% більше проти аналогічного показника минулого року, проте на докризові обсяги вийти поки що не вдається (за 9 місяців 2008 року було введено в дію 18,4 тисяч нових робочих місць).

Чисельність зайнятого населення області за 6 місяців цього року сягнула 478,9 тисяч осіб, офіційна ж зайнятість становила лише 237,1 тисяч. Різниця у 241,8 тисяч осіб – це студенти, особи, що перебувають на військовій службі; ті, що знаходяться у місцях позбавлення волі, спеціалізованих будинках-інтернатах тощо, а також ті, що працюють «у тіні», в тому числі трудові мігранти.

Болючим питанням для нашої області є і низька заробітна плата: в середньому за 8 місяців поточного року вона становила 1660 грн. і була нижчою за середню по Україні (2160 грн.) на чверть. Негативним чином це відображається і на якості вакансій, якими володіє служба зайнятості. Сьогодні майже 40% з них пропонують мінімальну заробітну плату, лише у 6% вакансій розмір зарплатні перевищує середній показник по регіону. Тому відбувається відтік висококваліфікованої робочої сили за межі області, зокрема, до м. Києва, де заробітна плата вдвічі вища.

Як зазначив голова облдержадміністрації Володимир Хоменко, занепокоєння викликає також «тіньова» зайнятість, в результаті якої значні втрати несуть місцеві бюджети та страхові фонди, а працівники позбавлені належного соціального захисту.

Ще однією проблемою є певна категорія громадян, які звикли жити за рахунок державної допомоги по безробіттю і навіть не намагаються знайти роботу.

Керівник області підкреслив – проблема зайнятості населення набагато глибша і серйозніша, ніж здається на перший погляд. Саме тому вона потребує комплексного підходу та системної роботи.

«Треба відходити від практики фінансування просто центрів зайнятості – ми повинні чітко бачити, як краще підійти до вирішення проблеми і спрямувати фінансові потоки у цьому напрямку. Це створення сприятливого клімату для надходження інвестицій, підготовка кваліфікованих кадрів, аналіз попиту та пропозицій на ринку праці області та багато іншої роботи, в яку повинні включитися голови райдержадміністрацій, керівники підприємств, навчальних закладів та інші», - зауважив Володимир Хоменко.

Він також наголосив, що, хоча це і загальнодержавне питання, але завдання влади на місцях полягає у тому створенні сприятливих умов для того, щоб кожна людина, яка хоче і здатна заробляти, має фізичну силу, інтелект та відповідну підготовку, змогла знайти роботу за місцем проживання.

Також члени Колегії розглянули питання про результати ревізії, проведеної головним контрольно-ревізійним управлінням України щодо виконання бюджетів та використання бюджетних коштів в області.

У роботі Колегії облдержадміністрації взяв участь заступник голови Державної податкової адміністрації України Валерій Маліков.

По закінченні засідання Колегії голова облдержадміністрації Володимир Хоменко провів традиційну прес-конференцію для представників обласних та центральних засобів масової інформації.

Упродовж години керівник області відповідав на ряд актуальних запитань стосовно соціально-економічної та суспільно-політичної ситуації в регіоні.

Зокрема, Володимир Хоменко визначив подальші напрямки розвитку Чернігівщини у контексті доручень, даних Прем’єр-міністром України Миколою Азаровим під час його робочої поїздки до області (розвиток сільського господарства та будівництва, захист і берегоукріплення водних артерій тощо); охарактеризував стан бюджетної ситуації в області, поділився своїми думками стосовно доцільності проведення медичної реформи, оптимізації закладів сфери охорони здоров’я та створення в області госпітальних округів.

Голова облдержадміністрації також розповів про попередні домовленості стосовно подальшої співпраці з виробничим об’єднанням «Гомсільмаш», на 80-річчі якого він був декілька днів тому та охарактеризував загальний стан інвестиційного розвитку області, зупинившись на окремих перспективних інвестиційних проектах.

Керівник області проаналізував стан і перспективи розвитку сільського господарства, а також доповів про готовність галузі житлово-комунального господарства області до зими.

Прес-служба облдержадміністрації