back

Легалізація виплати заробітної плати – завдання для всіх

10-11-2010 | 17:59

Сьогодні заступник голови облдержадміністрації Наталія Білоус провела засідання обласної робочої групи з питань легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення.

Члени робочої групи обговорили, як здійснюються заходи, спрямовані на захист прав громадян, пов’язаних з легалізацією трудових відносин між роботодавцями та найманими працівниками.

Так, на думку першого заступника голови Державної податкової адміністрації в області Миколи Манжули, проблема полягає в тому, що в суспільстві, на жаль, відсутнє стійке негативне відношення до „зарплати в конвертах”. І доки громадяни не будуть зацікавлені в накопиченні коштів для свого соціального захисту в майбутньому, доти існуватимуть негативні явища тінізації зарплати.

Як зазначив заступник директора обласного центру зайнятості В’ячеслав Бєлогура, центром здійснюється широка інформаційно-роз’яснювальна робота, зокрема, публікуються статті про переваги отримання легальних доходів, в районних центрах зайнятості оформлені стенди, на яких розміщено детальну інформацію з даного приводу тощо.

Начальник територіальної державної інспекції праці – головний державний інспектор праці в області Людмила Позняк розповіла про перевірки, які здійснює інспекція. Зокрема, за словами Людмили Володимирівни, найбільше неоформлених працівників виявлено у сфері торгівлі. На жаль, ускладнює роботу інспекції неможливість здійснення перевірок без внесення об’єктів до відповідного графіку.

Як відмітив заступник голови Федерації профспілкових організацій області Петро Чорнорот, на тих підприємствах, де укладені колективні договори та працівники охоплені профспілковими організаціями, тіньової зарплати немає. В інших колективах, звичайно, проблеми є, але люди мовчать і не гуртуються для вирішення наболілих проблем.

Про недосконалість пенсійної системи говорила заступник начальника головного управління Пенсійного фонду України в області Тетяна Яворська. На її думку, потрібно вносити такі зміни, щоб не було „вирівнялівки”, і ті громадяни, хто чесно пропрацював 40 років і більше, отримували б гідну пенсію. Також проблемою є і те, що багато керівників підприємств та організацій платять своїм працівникам по документах мінімальні зарплати, навіть інколи й собі, що взагалі є нонсенс. Але Пенсійний фонд лише володіє інформацією та передає її в інші органи, та вплинути на ситуацію самостійно, на жаль, не може.

На переконання директора виконавчої дирекції Чернігівського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності Петра Савича, зростання доходів Фонду у III кварталі поточного року в порівнянні з попередніми кварталами, свідчить не лише про зростання доходів працюючих, а й про їх детінізацію. Також він вважає, що доцільною була б координація роботи усіх органів, які працюють над виведенням зарплат із тіні, оскільки кожен робить своє.

Часом громадяни замислюються над тим, що краще отримувати легальну заробітну плату лише тоді, коли трапляється травмування на виробництві, відмітив начальник управління виконавчої дирекції в Чернігівській області Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України Віктор Рибальченко. Тому Фонд велику увагу приділяє інформуванню населення – розміщуються сіті-лайти, друкуються та розповсюджуються в трудових колективах інформаційні листки на кшталт „Не отримуй зарплату в конвертах!” тощо.

За результатами обговорення порушених питань, члени робочої групи визнали необхідність активізації роботи у цьому напрямі, проведення просвітницької діяльності щодо роз’яснень чинних нормативно-правових актів у сфері легалізації праці.



Управління у справах преси
та інформації облдержадміністрації