back

Станіслав Прокопенко взяв участь у селекторних нарадах з актуальних питань життєдіяльності областей України

25-10-2010 | 14:07

25 жовтня перший заступник голови Чернігівської облдержадміністрації Станіслав Прокопенко взяв участь у двох селекторних нарадах стосовно: організації роботи на місцях щодо забезпечення реалізації прав громадян на отримання житлових субсидій за спрощеним порядком; реформування житлово-комунального господарства, стану освоєння бюджетних коштів та заборгованості з виплати заробітної плати на підприємствах житлово-комунального господарства.

Першу нараду провів Міністр праці та соціальної політики України Василь Надрага. Другу – Міністр з питань житлово-комунального господарства України Юрій Хіврич.

Як зазначив Василь Надрага, саме зараз, з початком отримання сім’ями рахунків на оплату комунальних послуг, в яких з’являється послуга щодо опалення квартир, чисельність сімей – учасників Програми житлових субсидій - збільшується вдвічі.

Він також підкреслив, що настає період, коли можна буде реально побачити ефективність проведеної роботи в кожному регіоні та дати гідну оцінку її організації, а також забезпеченню на обласному, міському та районному рівнях механізму взаємодії з органами соціального захисту населення щодо електронного обміну відповідними документами. За словами Міністра, інформаційно-роз’яснювальна робота стосовно порядку та термінів призначення житлових субсидій не втрачає своєї актуальності. Потрібно якомога ширше інформувати громадян про те, що після підвищення цін і тарифів на житлово-комунальні послуги заяви на призначення субсидій приймаються протягом наступних трьох місяців, а на початку опалювального періоду – протягом двох місяців.

„Ще раз наголошую, що перед нами Президентом України та Урядом поставлено завдання забезпечити можливість одержати державну допомогу в оплаті житлово-комунальних послуг для кожної родини, яка потребує такої підтримки. І ми маємо виконати свій обов’язок перед нашими співгромадянами”, - сказав на завершення селекторної наради Василь Надрага.

Під час селекторної наради Юрій Хіврич акцентував увагу на забезпеченні сталого проходження опалювального періоду, повних розрахунків за спожиті енергоносії та житлово-комунальні послуги всіма категоріями споживачів, розробки та узгодження з Мінжитлокомунгоспом України регіональних Програм реформування і розвитку житлово-комунального господарства обласними державними адміністраціями.

У нарадах взяли участь: керівники головних управлінь житлово-комунального господарства, праці та соціального захисту населення Чернігівської ОДА, підприємств житлово-комунального господарства обласного центру, заступник Чернігівського міського голови.








Довідки:

За інформацією головного управління праці та соціального захисту населення Чернігівської облдержадміністрації, для призначення субсидій за спрощеним порядком з 01.08.2010 звернулось 38,8 тис. сімей, зокрема за заявочним принципом через відділення поштового зв’язку – 22,9 тис. сімей. З них житлові субсидії призначено 14,6 тис. сім’ям. На виплату субсидій на житлово-комунальні послуги з початку року спрямовано 15,3 млн грн, на придбання твердого палива та скрапленого газу – 1млн гривень. Заборгованості немає.

Стовідсотково проведені масові перерахунки раніше призначених субсидій майже 10,3 тис. громадянам, які отримували субсидії на житлово-комунальні послуги, тверде паливо та скраплений газ.

На виконання доручення Президента України від 13.10.2010 № 1-1/2428 та доручення голови обласної державної адміністрації з метою забезпечення своєчасного призначення житлових субсидій та запобігання утворення черг громадян в органах праці та соціального захисту населення на початку опалювального періоду задіюються всі наявні ресурси для забезпечення прийому громадян. Організовуються пункти прийому документів на призначення субсидій у житлово-експлуатаційних організаціях, сільських та селищних радах, які наближені до місць проживання громадян, проводяться виїзні приймальні.

Для зручності громадян та уникнення черг залучаються внутрішні резерви управлінь праці та соціального захисту населення, запроваджується плаваючий графік роботи. Коли є потреба, управління працюють з подовженим робочим днем, без обідньої перерви, з чергуванням у вихідні та святкові дні.

У головному управлінні та райміськуправліннях працюють „гарячі” телефонні лінії, за якими громадяни отримують кваліфіковані консультації та мають можливість записатись на прийом у зручний для них час.

Значна увага приділяється зверненням громадян, які на загальних підставах не мають права на отримання субсидії. За рішенням комісій при райдержадміністраціях, міських та районних у містах радах з початку року субсидії призначено 6,2 тис. сім’ям.

На громадські роботи з призначення субсидій за спрощеним порядком в області залучено 262 безробітних, які перебувають на обліку в центрі зайнятості.

Також проводиться повторний розрахунок для перевірки права на призначення субсидій на опалювальний період за заявами, поданими громадянами в серпні-вересні поточного року.

Крім того, триває широка інформаційно-роз’яснювальна робота з питань призначення субсидій серед населення Чернігівщини.



За повідомленням головного управління житлово-комунального господарства Чернігівської облдержадміністрації, опалювальний період 2010/2011 років в області проходить без ускладнень. В даний час джерела тепло-, водопостачання та водовідведення, магістральні, розподільчі та внутрішньобудинкові мережі області працюють у штатному режимі.

Станом на 22.10.2010 підприємствами теплоенергетики та котельнями промислових підприємствобласті, які надають теплову енергію бюджетним установам та населенню, з початку 2010 року спожито природного газу на суму понад 221 млн грн, сплачено понад 78 % (у середньому по Україні – 66,0%).

Безпосередньо населенням використано природного газу на суму понад 143 млн грн, розрахунки (з урахуванням погашення заборгованості минулих років) становлять 112,4%, установами, які фінансуються з місцевих бюджетів, спожито газу на суму 34,5 млн грн, проплати склали 95,6%, з державного бюджету проплатили 98 %. Середній рівень розрахунків за спожиту електроенергію всіма категоріями споживачів становить 100,5%. Станом на 01.10.2010 року сума невиплаченої заробітної плати на активних підприємствах галузі становила понад 211тис.грн, що на 83,7 % менше у порівнянні з попереднім місяцем.

Управління у справах преси
та інформації облдержадміністрації