back

22 вересня – День партизанської слави

22-09-2010 | 17:07

22 вересня голова облдержадміністрації Володимир Хоменко взяв участь у заходах з нагоди Дня партизанської слави у м. Щорс та у с.Єліно Щорського району, де відбулося відкриття першої черги музейно-меморіального комплексу партизанської слави «Лісоград» та зустріч ветеранів партизанського руху.

Урочисті заходи розпочалися на центральній площі м. Щорс, де керівник області, представники офіційних делегацій з м. Чернігова, Корюківського, Щорського районів та делегацій ветеранських організацій Російської Федерації і Республіки Білорусь поклали квіти до пам’ятника воїнам-визволителям.

У вітальному слові голова облдержадміністрації зазначив, що в роки окупації на Чернігівщині була розгорнута активна робота по створенню підпільних організацій та партизанських загонів, і серед найбільших осередків народного опору була Щорсівщина. На території району активно діяли партизанські з’єднання, які громили карателів, знищували комунікації противника, визволяли радянських громадян, яких гітлерівці відправляли на примусові роботи до Німеччини. Єлінські ліси стали в той час справжньою «партизанською республікою» - територією, вільною від ворога.

«Сьогодні, на відстані десятиліть, ми розуміємо, що не було б тоді ані звільнення України, ані самої Великої Перемоги без віри людей у себе, свій народ і свою державу. І нині нам, нащадкам воїнів-визволителів, потрібна віра в себе, свою країну, нашого Президента.

Соціальна політика Глави держави викладена в його програмі «Україна для людей», обласна програма «Будуємо нову Чернігівщину разом з Президентом» спрямовані на забезпечення матеріальних і духовних потреб ветеранів, піклування про їхнє здоров’я й гідні умови життя», - наголосив Володимир Хоменко.

Заходи, присвячені Дню Партизанської Слави, продовжилися в Єлінському «Лісограді» — на місці дислокації партизанського з`єднання під командуванням двічі Героя Радянського Союзу Олексія Федорова.

Гості свята оглянули три виставки: «Партизанська землянка», «Партизанські стіннівки» та виставку зброї.

Огляд виставок розпочався з панорамних стендів і продовжився оглядом місця розташування партизанського табору. Далі делегація ознайомилася із відреставрованими та відбудованими землянками – збройовою, штабною та землянкою медсанбату; побачили відтворену польову кухню, партизанські окопи, меморіальні залишки місць стоянки партизанського табору, сторожовий пост.

Як зазначив голова облдержадміністрації Володимир Хоменко, після відкриття першої черги відбудова «Лісограду» продовжуватиметься і надалі, адже основними завданнями реалізації даного проекту є розвиток соціально-культурної сфери та туристичної інфраструктури області, розробка та впровадження нових туристичних маршрутів, активізація екскурсійної діяльності в регіоні.

«Упевнені, що створення Музейно-меморіального комплексу партизанської слави «Лісоград» сприятиме формуванню у громадян поваги до історичного минулого нашого народу, патріотичному вихованню молодого покоління», - наголосив Володимир Хоменко.

Ветерани та гості свята переглянули концертну програму від артистів Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм.

Прес-служба облдержадміністрації