back

Заборгованість поступово зменшується

22-10-2010 | 16:42

"У порівнянні з червнем загальна заборгованість скоротилася на 11 мільйонів гривень, але завдання Уряду поки що область виконує на 75%”, - зазначив перший заступник голови облдержадміністрації Станіслав Прокопенко, відкриваючи сьогодні чергове засідання тимчасової комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат.

Як повідомив в.о. начальника головного управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації Іван Богуш, за даними моніторингу на 1 жовтня 2010 року на багатьох проблемних підприємствах-боржниках області (ТОВ «Машинобудування і спеціальне промислове обладнання» м. Чернігова, ВАТ «Маслоробний комбінат» Прилуцького району, ТОВ «Бахмачконсервмолоко» Бахмацького району, ВАТ «ЧеЗаРа», державне підприємсто «Пожспецмаш» Прилуцького району, дочірнє підприємство «Ексом-М» ВАТ «Чернігівський завод „Ексом“») зменшено суму заборгованості по виплаті заробітної плати, а на ВАТ «Чернігівське „Хімволокно“» вдалося повністю погасити борги. Але, на жаль, не виконали своїх зобов’язань щодо повної ліквідації заборгованості із виплати заробітної плати до 1 жовтня поточного року керівники ВАТ «Прилуцький завод „Білкозин“», ВАТ «Ніжинський механічний завод». А на ВАТ «Чернігівбуд» та ВАТ «Інтершляхбуд» замість обіцяного зменшення суми боргу відбулося її збільшення.

Щодо районів, то на 1 жовтня 2010 року повністю ліквідовано загальну заборгованість у Носівському, Сосницькому, Талалаївському та Чернігівському районах. Також погасили борги економічно активні підприємства, які працюють у Бобровицькому та Городyянському районах. У 10 районах області погасили борги в промисловості і майже у всіх районах (крім Козелецького, Менського, Прилуцького) – у сільському господарстві.

Порівняно з початком року суму боргу вдалося зменшити на 3,0 млн грн. на підприємствах державної форми власності, підпорядкованих центральним органам влади, і на 1 жовтня її розмір становив 2,1 млн гривень.

Найбільшими боржниками серед державних підприємств, що підпорядковані центральним органам влади, залишаються ВАТ «Хімтекстильмаш» м. Чернігова та «Дослідне господарство „Прогрес“» Козелецького району.

Знову почала зростати заборгованість на державних підприємствах, підпорядкованих Міністерству оборони України. Заборгованість із виплати заробітної плати працівникам організацій та установ, що фінансуються за рахунок місцевого бюджету, відсутня.

Присутній на засіданні заступник прокурора області Олександр Ясь наголосив на серйозності питання погашення заборгованості, зазначивши, що прокуратура не може стояти осторонь – у законодавства є достатньо важелів, щоб вплинути на керівників, які навмисно не виплачують зарплати своїм працівникам.

Керівники найпроблемніших підприємств-боржників області розповіли членам комісії про причини, які вплинули на виникнення та зростання заборгованості із виплати зарплати на їхніх підприємствах, та окреслили шляхи вирішення даних проблемних питань.

Підбиваючи підсумки засідання, Станіслав Прокопенко закликав голів місцевих тимчасових комісій з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат посилити персональний контроль за станом погашення заборгованості із заробітної плати та забезпечити безумовне виконання завдань, визначених Президентом та Урядом України щодо зменшення до кінця цього року загальної суми боргів не менш ніж на 54 % порівняно із сумою боргу на 1 червня 2010 року.






Управління у справах преси та
інформації облдержадміністрації