back

З розширеної міжвідомчої наради

03-09-2010 | 15:14

3 вересня голова облдержадміністрації Володимир Хоменко взяв участь у розширеній міжвідомчій нараді, на якій розглянуто стан протидії злочинності, зокрема, рецидивній, попередження пияцтва і наркоманії.

Вів нараду прокурор області Сергій Мірошниченко. У нараді взяли участь керівники області та міста, керівництво силових структур, начальники окремих обласних управлінь, міськрайвідділів міліції, голови районних державних адміністрацій та районних рад тих територій, де спостерігається зростання рівня злочинності.

У своєму виступі голова облдержадміністрації Володимир Хоменко висловив занепокоєння щодо помітної тенденції до зростання рівня злочинності загальнокримінального характеру, яка спостерігається в області як у минулому, так і поточному році.

«Посилює наше занепокоєння станом криміногенної ситуації в області співставлення цієї тенденції з іншим негативним фактором – зменшенням відсотку розкриття злочинів. Сукупність цих двох факторів, на мою думку, суттєво знижує ефективність однієї з найголовніших цілей невідворотності покарання – профілактики злочинності. В кінцевому результаті це фактично зводить нанівець ту профілактичну роботу, яка проводилась правоохоронними органами спільно з органами виконавчої влади та місцевого самоврядування області. Така ситуація змушує нас вдатися до аналізу наших прорахунків», - наголосив керівник області.

Незважаючи на вжиті заходи, до цього часу не відбулося відчутного поліпшення у напрямку боротьба з наркозлочинністю. Свідченням цього є постійне зростання в області кількості наркозалежних осіб.

Для покращення взаємодії всіх компетентних органів у роботі з профілактики та попередження наркоманії в обласній, районних держадміністраціях та виконкомах міст Чернігів, Ніжин, Прилуки діють координаційні ради з профілактики та боротьби з наркоманією. Проте, ефективність діяльності таких координаційних рад в деяких районах та містах області залишається низькою. Наприклад, у Борзнянському, Варвинському Козелецькому, Срібнянському та Щорському районах у поточному році засідання рад взагалі не проводилися.

Володимир Хоменко зазначив: у своїх виступах на координаційній нараді керівників правоохоронних органів України, засіданні Національного антикорупційного комітету, інших офіційних заходах Президент України Віктор Янукович постійно висловлював занепокоєння станом злочинності і корупції у державі, а також недостатньо ефективною протидією цим ганебним явищам.

Зокрема, на нараді з питань вжиття першочергових заходів щодо боротьби зі злочинністю та протидії наркоманії, яка відбулася в Адміністрації Президента України 1 липня 2010 року, особливу стурбованість Глава держави висловив з приводу темпів розповсюдження наркоманії, що, як охарактеризував ситуацію Президент, руйнує країну і калічить молодь.

Президент України дав представникам правоохоронних органів два місяці, щоб створити дієву систему контролю за обігом наркотиків. У вересні планується проведення підсумкової наради з цього питання.

Потребує удосконалення система взаємодії правоохоронних органів, органів виконавчої влади та місцевого самоврядування у профілактиці підліткової злочинності.

Голова облдержадміністрації звернув увагу керівників управлінь освіти і науки, охорони здоров’я, у справах сім’ї та молоді облдержадміністрації на необхідність більш тісної співпраці з правоохоронцями з метою раннього виявлення алкогольно- та наркозалежної молоді, проведення з нею необхідної профілактичної роботи. Важливу роль тут повинні відіграти щорічні медичні огляди учнівської молоді, а також виявлення причин, які призводять до цієї залежності. Для покращення профілактичної роботи в навчальних закладах розроблено спільний план заходів з профілактики серед учнів шкіл вживання тютюну, алкогольних напоїв і наркотичних речовин на 2010 рік. Проте, виконання запланованих заходів, наприклад у м. Чернігові, не контролюється.

Керівник області також акцентував увагу на необхідності активізації роботи з виявлення підлітків, які не навчаються у школі. Саме ця категорія неповнолітніх утворює так звану «групу ризику».

Важливу роль у профілактиці та протидії злочинності повинні відігравати громадські формування з охорони громадського порядку. На території області зареєстровано 311 таких формувань із загальною чисельністю 4621 особа. Це велика армія помічників міліції.

«Проте, ефективність їх використання, на мій погляд, залишається низькою, а відповідної ініціативи від органів внутрішніх справ я не бачу», - зауважив Володимир Хоменко.

Не оминув увагою голова облдержадміністрації і ситуацію з резонансними справами, що трапилися на території області протягом двох останніх років, набули розголоcу, але й досі не розкриті.

Він підкреслив: формалізму у роботі по боротьбі зі злочинністю бути не повинно і закликав представників органів місцевої влади, самоврядування та правоохоронців припинити ынколи выдверту бездіяльність у цьому напрямку, побачити реальну ситуацію на місцях і разом взятися до роботи.

Володимир Хоменко зазначив, що люди у кожному місті і селі хочуть бачити реальні результати боротьби з правопорушниками і жити у безпеці, а отже підходити до вирішення зазначених питань треба комплексно і системно, а не задля звітів перед черговою нарадою.

Прес-служба облдержадміністрації