back

Напередодні нового навчального року

26-08-2010 | 16:09

«Дослуховуючись до кожного з вас, я також поділяю ваші турботи про необхідність підвищення якості освіти, її доступності та розвитку конкурентних переваг вітчизняної освіти і науки. Кожен учень – чи навчається він у звичайній сільській школі, чи в закладі нового типу – має отримати такі знання, які забезпечать його подальший розвиток і дадуть можливість самостійно обирати життєвий шлях та бути готовим до праці на благо свого краю та України», - з такими словами звернувся голова облдержадміністрації Володимир Хоменко до присутніх працівників освіти, виступаючи на традиційній обласній серпневій педагогічній конференції.

Про підсумки розвитку дошкільної, загальної середньої та позашкільної освіти Чернігівщини у 2009-2010 навчальному році та завдання на 2010-2011 навчальний рік доповів начальник управління освіти і науки облдержадміністрації Анатолій Заліський.

Зокрема, він зосередив увагу на низці конкретних заходів щодо створення необхідних умов для забезпечення якісної освіти кожної дитини, подальшого розвитку навчальних закладів, в цілому освітньої системи регіону.

Цьогорічне зовнішнє незалежне оцінювання знань випускників середніх шкіл відбулося організовано, без порушень та з високими результатами. Про це повідомив присутнім директор Харківського регіонального Центру оцінювання якості освіти Олександр Сидоренко.

Голова облдержадміністрації Володимир Хоменко напередодні початку нового навчального року акцентував увагу на першочергових завданнях, що стоять сьогодні перед освітянами Чернігівщини.

Потребує покращення дошкільна освіта. Майже 42% дітей регіону не охоплено суспільним дошкільним вихованням, ще нижчий показник у сільській місцевості. З 2006 року область має стійку тенденцію щодо збільшення народжуваності дітей, що зобов’язує до розвитку мережі дошкільних закладів. До цього ж спонукає і новий закон про 11-річний термін навчання, яким запроваджено здобуття обов’язкової дошкільної освіти дітей п’ятирічного віку.

Отже, органам виконавчої влади треба ретельно проаналізувати в кожному районі, місті стан забезпечення дошкільними навчальними закладами, врахувати перспективні завдання та знайти можливості для відкриття або відновлення тимчасово закритих дошкільних навчальних закладів. З цією метою необхідно використати всі наявні можливості, у тому числі приміщення, які вивільнилися в школах, і на даний час не використовуються в навчальному процесі.

Найболючішим питанням освіти нашого регіону керівник області назвав малокомплектні школи. Єдине вірне рішення цієї проблеми – забезпечення покращення якості надання освітніх послуг шляхом створення опорних шкіл та освітніх округів.

«Першочергове завдання органів управління освітою, керівників навчальних закладів, кожного вчителя – наповнити опорні школи, освітні округи повноцінним змістом, відповідною роботою, а не тільки змінити назву. Потрібна конкретна, результативна діяльність, яка буде спрямована на забезпечення покращення якості освіти кожної дитини, а результатом стане висока якість знань випускників. Тож на сьогодні важливо консолідувати всі зусилля, спрямовувати як бюджетні, так і спеціальні кошти на зміцнення матеріально-технічної бази опорних шкіл, яка б відповідала вимогам сучасності», - підкреслив Володимир Хоменко.

На переконання голови облдержадміністрації, вирішувати всі питання слід в комплексі. Якщо будується дорогу в селі, то в першу чергу вона має бути до опорної школи. А кошти, які передбачені на функціонування освітньої галузі, розумно і виважено витрачати на капітальні ремонти, реконструкцію, оснащення, насамперед, опорних шкіл. Треба залучати до цієї справи спонсорів, меценатів, колишніх випускників, які на сьогодні мають фінансові можливості допомагати рідній школі.

Ефективна робота освітніх округів неможлива без подальшої реалізації програми «Шкільний автобус». Але 87-ми автобусів, придбаних для шкіл області за 9 років дії програми в регіоні, недостатньо. Володимир Хоменко наголосив на необхідності передбачати кошти на придбання шкільних автобусів і в місцевих бюджетах, бо тільки спільними зусиллями можливо повністю забезпечити організований підвіз учнів та вчителів сільської місцевості, які цього потребують.

На сьогодні завершено одне з найважливіших завдань – забезпечення належної підготовки закладів освіти до нового 2010-2011 навчального року. Керівник області висловив впевненість у тому, що першого вересня кожна школа зустріне дітей відремонтованою, теплою і затишною.

Надзвичайно актуальне завдання – створення безпечних, сприятливих умов для перебування дитини у навчальному закладі.

Саме для того, щоб батьки були упевнені, що у школі є всі умови для збереження і підтримання здоров’я дітей, органи виконавчої влади, управління освітою, керівники закладів повинні постійно вживати дієві заходи щодо створення безпечних умов у кожній школі, кожному дитячому садку. Це і організація медичних оглядів, якісного раціонального харчування і оздоровлення, формування психологічного мікроклімату як в педагогічному, так і в дитячому колективах.

«Особливої нашої уваги потребують у цьому напрямку школи-інтернати, де вихованці перебувають цілодобово. Багато вже зроблено у цих закладах, а треба зробити ще більше. Бо життя і здоров’я дитини – це найголовніше», - зауважив голова облдержадміністрації.

На його переконання, у навчальних закладах нашої області кожному має бути комфортно і, насамперед, провідній фігурі освітнього процесу – вчителю. На сьогодні одним із завдань Уряду є посилення соціального захисту, уваги до педагогічних працівників.

«Органам виконавчої влади, наголошую це для заступників голів райдержадміністрацій та заступників міських голів з гуманітарних питань, необхідно завжди знаходити матеріальні стимули праці педагога, не в останню чергу – і теплі слова вдячності за його щоденну, кропітку працю», - зазначив Володимир Хоменко.

А, звертаючись до працівників освіти, відмітив: «Вірю, що і цього навчального року ви продовжите складну, благородну і почесну працю – плекання громадянина України. Сьогодні наша держава змінюється, і тільки монолітною силою – єдністю влади і народу, на засадах Програми Президента України Віктора Януковича «Україна для людей» ми зможемо стати на шлях виходу з кризи. Дуже важливо, щоб кожен житель Чернігово-Сіверського краю не тільки відчув ці зміни, але й долучився до їх впровадження, усвідомив свою відповідальність і причетність до роботи під гаслом: „Будуємо нову Україну!”»

Він також вручив начальникам відділів освіти Ічнянської, Носівської, Семенівської та Щорської райдержадміністрацій ключі від 4 нових шкільних автобусів, придбаних за рахунок коштів обласного бюджету.

Прес-служба облдержадміністрації