back

Озимому хлібу – особливу увагу

21-08-2010 | 10:54

Зерно озимих культур є основним для виготовлення хлібобулочних виробів, тому осінньо-польовим роботам в області, які розпочнуться незабаром, приділяється особлива увага. Так, 19-20 серпня в селі Григорівка Бахмацького району на базі ТОВ „Агрофірма ім. Шевченка” та в селищі Седнів Чернігівського району на базі ЗАТ НВО „Чернігівеліткартопля” була проведена обласна науково-практична нарада з питань організованого проведення осінньо-польових робіт.

На нараді науковці поінформували аграрний актив області стосовно особливостей проведення осінньо-польових робіт 2010 року. Зокрема, наголошувалось на важливості зволоження ґрунту перед посівом озимих культур. Це дозволить уникнути втрат врожаю. Тому важливо розпочинати посів після випадіння достатньої норми опадів.

За словами начальника головного управління агропромислового розвитку облдержадміністрації Анатолія Максака, перед аграріями області стоїть завдання забезпечити посів озимих культур на площах не менших, ніж під врожай 2008 року, коли область отримала найбільший за свою історію вал зерна.

Для успішного проведення осінньо-польових робіт в області продовжують накопичуватись насіння, паливно-мастильні матеріали, засоби захисту рослин тощо. Як було зазначено на нараді, для підвищення якості врожаю в ході осінніх польових робіт необхідно не допустити використання насіння нижче другої репродукції.

А також йшлося про протипожежні заходи на сільськогосподарських площах. Зокрема, не допускати спалювання стерні, що може призвести до тяжких наслідків. Не говорячи про те, що це шкодить ґрунту.

На практичній частині наради її учасники оглянули тракторний стан ТОВ „Агрофірма ім. Шевченка”, техніка якого буде використовуватись на осінньо-польових роботах, відвідали сучасний доїльний зал типу „карусель”, завдяки якому господарство отримує молоко класу „Екстра”.

В полі була продемонстрована робота комплексу з внесення добрив „Роса” білоруського виробництва. Виявилось, що ця машина за багатьма робочими параметрами не має аналогів у світі, про що свідчать відповідні патенти. Зокрема, аби не травмувати сходи, які удобрюються „Росою”, агрегат має великі та надзвичайно м’які колеса-повітряні подушки. Завдяки цьому тракторець може плавати, вільно пересуватись по великому снігу та болотах.

В Седневі учасники обласної наради побули на складі ЗАТ НВО „Чернігівеліткартопля”, де зберігається насіння озимих культур, ознайомились з роботою сучасної насіннєочисної лінії. Побули в полі, де посіяний сидерат — олійна редька та просо.

За словами начальника головного управління агропромислового розвитку облдержадміністрації Анатолія Максака, перед аграріями області стоїть завдання забезпечити посів озимих культур на площах не менших, ніж під врожай 2008 року, коли область отримала найбільший за свою історію вал зерна.

Прес-служба головного управління
агропромислового розвитку
облдержадміністрації