back

З нагоди Дня незалежності України

20-08-2010 | 18:00

20 серпня за участю керівництва області та міста в обласному академічному українському музично-драматичному театрі ім. Т.Г.Шевченка пройшли урочисті збори та святковий концерт з нагоди Дня Державного Прапора та Дня незалежності України.

Перед початком урочистостей вони оглянули виставку «Демократичні традицій України».

Вітаючи присутніх з визначним святом нашої держави, голова облдержадміністрації Володимир Хоменко наголосив: 19 років тому Україна законодавчо закріпила свої вікові прагнення до національного відродження, духовної свободи, самоідентичності, економічного і культурного піднесення.

Але, зауважив він, шлях нашого народу до здобуття незалежності, побудови власної держави був довгим, сповненим важких перешкод, пошуків і трагічних втрат. І наші попередники програвали не внаслідок зовнішніх загроз, а, в основному, через невміння згуртуватися, відкинути чвари та об’єднати спільні зусилля. Вся наша історія переконливо доводить, що міць держави – у єдності її громадян.

Молода українська держава пройшла різні випробування на шляху державотворення. Зокрема, створення своєї грошової одиниці, нової політичної системи на засадах багатопартійності, розбудова громадянського суспільства, врешті, подолання наслідків світової економічної кризи.

«Сьогодні, на двадцятому році свого самостійного розвитку, як засвідчив Президент України Віктор Янукович, „ми з вами отримали шанс спокійно, безконфліктно взятися за роботу і почати нарешті будувати Україну для людей, а не для влади”.

Наступні кроки Глави держави підтверджують серйозність намірів щодо впровадження кардинальних змін у суспільному житті країни. У найстисліші терміни була створена парламентська коаліція, яка у тісній співпраці з Президентом сформувала дієздатний Уряд та виконавчу вертикаль. Таким чином, народ отримав відповідальну владу, готову до співпраці на стратегічну перспективу. Для забезпечення її реалізації на місцях сформовані обласні та районні державні адміністрації.

Як наслідок – поступово зростає ділова активність та промислове виробництво, спадає напруженість у фінансовому секторі, відновлюється ринок праці, збільшується кількість робочих місць. Україна повертає до себе довіру інвесторів та світових кредиторів», - підкреслив керівник області.

За ініціативою Президента України розроблено Програму економічних реформ на 2010–2014 роки «Заможна, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава», яка пройшла широке громадське обговорення. Але це лише початок. Потрібно здійснити кардинальні зміни, щоб рівень життя українців став гідним європейського.

«Так, безумовно, будуть складнощі, прийматимуться досить непопулярні рішення. Ми усвідомлюємо ці ризики. Але знаємо, що в кінцевому підсумку Україна стане сильною та процвітаючою державою. Врівноважені рішення направлять країну на шлях стабільного розвитку, громадянської злагоди і прогнозованості.

Наше завдання – розуміючи стратегію розвитку України, спираючись на курс, визначений Главою держави, почати впроваджувати реформи на місцевому рівні. Усе починається з порядку на місцях: у роботі шкіл і медичних закладів, у житлово-комунальному господарстві, у якісних дорогах та роботі місцевого транспорту, у відродженні малого і середнього підприємництва, у вирощуванні та збиранні врожаю» - підкреслив Володимир Хоменко.

Він також зупинився на найбільш актуальних питаннях розвитку області. Так, зокрема, було зазначено, що попри несприятливі погодні умови, ми сподіваємось отримати в області непоганий ужинок зернових і вже маємо якість цьогорічного врожаю значно вищу, ніж зазвичай.

Якщо минулого року в загальній структурі врожаю продовольче зерно складало 30%, а решта було фуражним, то цього року – це понад 70%. Хоча нинішній врожай буде меншим, ніж минулого року, та зростання валу продовольчого зерна дозволить аграріям певною мірою компенсувати втрати через недобір загальної врожайності.

Володимир Хоменко зауважив: хоча в області і зросли обсяги промислового виробництва, споживчих товарів, роздрібного товарообороту та послуг, збільшуються інвестиції в основний капітал і зовнішньоторговий оборот, дещо знизився рівень безробіття, але це не дає жодних підстав для заспокоєння.

«Державна політика і дії влади направлені перш за все на послідовну гуманізацію соціального життя. Для нас, жителів придеснянського краю, особливе значення має ще і сприяння утвердженню духовності, зміцнення моральних цінностей та збереження історичної пам’яті» - відмітив голова облдержадміністрації.

Про це переконливо свідчить динаміка розвитку відповідних галузей області.

Освітяни області працюють над підвищенням рівня і якості освіти. У навчальних закладах на належному рівні пройшло зовнішнє незалежне оцінювання знань випускників шкіл.

Продовжується реалізація програм «Шкільний автобус» та комп’ютеризація закладів освіти, в селах відкриваються дитячі садки.

Органи державної влади перед усім дбають про те, щоб освітні заклади області всіх рівнів акредитації були готові зустріти дітей на початку навчального року облаштованими, з відремонтованими дахами, надійним теплопостачанням та всіма іншими необхідними атрибутами.

У сфері охорони здоров’я головним пріоритетом є забезпечення населення доступною високоякісною медичною допомогою незалежно від статусу та місця проживання, наближення медичної допомоги до мешканців віддалених населених пунктів області. Відкрито відділення гемодіалізу на базі Прилуцької центральної міської лікарні та в обласній лікарні. Розпочато будівництво філії центру гемодіалізу в Корюківському районі. У Чернігівських міських лікарнях № 1 і 2 встановлено нові резонансні томографи.

Володимир Хоменко акцентував увагу на тому, що у 2010 році в медичну галузь області буде інвестовано понад 83 мільйони гривень.

За останні роки збільшено фінансування на утримання пам’яток культури та мистецтва.

Цього ювілейного року 65-річчя перемоги у Великій Вітчизняній війні у Щорському районі розбудовується музейно-меморіальний комплекс партизанської слави «Лісоград».

У Ріпкинському районі гості Третього міжнародного фестивалю слов’янської культури «Київська Русь» побачать відтворену козацьку скарбницю Гетьмана Павла Полуботка. Упорядковуються місця, пов’язані з іменем Преподобного Антонія, та інші пам’ятки древнього Любеча.

Новий пам’ятник Тарасу Шевченку постане у Седневі Чернігівського району.

Звертаючись до присутніх у залі, голова облдержадміністрації відмітив наступне: демократія дає право на вільний вибір представників до органів влади всіх рівнів.

«Обираючи свого представника, ми повинні ставити перед ним серйозні завдання, пов’язані з вирішенням конкретних питань розвитку села, міста, області. Ефективна місцева рада – це механізм вирішення нагальних проблем людей у кожному ЖЕКу, сільському подвір’ї, школі, поліклініці, громадському транспорті.

Важливо пам’ятати, що всі ми несемо відповідальність за свого депутата. Саме наш вибір визначить якість нової влади, а відповідно, і якість нашого життя. Ми з надією і впевненістю дивимося у майбутнє. Будуючи нову Україну, віримо в мудрих і небайдужих людей, які хочуть і можуть змінити своє життя на краще», - наголосив Володимир Хоменко.

Також керівник області вручив державні нагороди.

Згідно з Указом Президента України, орденом «За мужність» ІI ступеня нагороджено Івана Селюченка – голову первинної ветеранської організації с.Радянська Слобода Чернігівського району; орденом княгині Ольги IІI ступеня – голову міського відділення Української Спілки в’язнів-жертв нацизму Ніну Зубок.

За мужність і самопожертву, виявлені у роки Другої світової війни у врятуванні осіб єврейської національності від фашистського геноциду, збереження пам’яті жертв Голокосту, орденом «За мужність» ІIІ ступеня нагороджено Ганну Писаренко – пенсіонерку з м. Чернігова.

Почесні звання „Заслужений працівник сільського господарства України” присвоєно науковому директорові Прилуцької дослідної станції Української академії аграрних наук Олександру Попову; «Заслужений економіст України» – першому заступникові голови Куликівської районної державної адміністрації Валентині Уманець; заслужений діяч мистецтв України – режисеру-постановнику Чернігівського обласного академічного українського музично-драматичного театру ім.Т.Г.Шевченка Вірі Тимченко та „Заслужений працівник соціальної сфери України” – завідувачеві відділення Обласного центру медико-соціальної реабілітації дітей-інвалідів Валентині Клим.

По завершенні урочистих зборів відбувся святковий концерт майстрів мистецтв і художніх колективів Чернігівщини.

Прес-служба облдержадміністрації