back

Засідання тимчасової комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати, пенсій, стипендій та інших соціальних виплат

29-07-2010 | 16:52

29 липня в обласній державній адміністрації під головуванням в.о. голови облдержадміністрації Станіслава Прокопенка відбулося засідання тимчасової комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат.

Про ситуацію в області з погашенням боргів із заробітної плати на підприємствах, в установах та організаціях присутніх поінформував начальник головного управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації Іван Коробка. Так, згідно із статистичними даними, на 1 липня ц.р. загальна сума заборгованості із виплати заробітної плати становила 35,6 млн. грн., зокрема, працівникам економічно активних підприємств – 24,2 млн.грн.

У червні загальну суму заборгованості із виплати заробітної плати найманим працівникам підприємств, установ і організацій області скорочено на 85,0 тис. грн. або на 0,2 %, у тому числі на економічно активних підприємствах – на 127,1 тис. грн. або на 0,5 %.

Майже 80 % боргів діючих підприємств-боржників області сконцентровано у промисловості (11,0 млн грн. або 45,3 %), будівництві (6,1 млн грн. або 25,6 %), сільському господарстві (1,9 млн грн. або 7,7 %).

Як зазначалося, останнім часом намітилися позитивні зрушення, які відбуваються, насамперед, на окремих державних підприємствах, підпорядкованих центральним органам влади. Так, на 1 серпня тут прогнозується зменшення заборгованості із виплати заробітної плати на понад 1,3 млн. грн. Зокрема, дочірнє підприємство «Чернігівнафтогазгеологія» НАК «Надра України» та його структурні підрозділи у Ніжині й Прилуках, завдяки фінансовим надходженням з боку держави, наразі, скоротили борги майже наполовину.

Начальник головного управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації висловив сподівання, що робота, яка сьогодні інтенсивно проводиться в області по погашенню боргів із заробітної плати місцевими органами виконавчої влади, галузевих управлінь облдержадміністрації, профспілок, роботодавців, державних контролюючих органів, позитивно вплине на зменшення заборгованості.

Про стан справ та перспективи ліквідації заборгованості із заробітної плати на підприємствах, стосовно яких реалізуються процедури відновлення платоспроможності боржника або визнання їх банкрутом, поінформував завідувач сектору з питань банкрутства Міністерства економіки України в області Анатолій Рідзель. Він відзначив, що спостерігається деяке зменшення заборгованості на окремих підприємствах, але, загалом, ситуація залишається складною.

Члени комісії також заслухали керівників найбільших підприємств-боржників Чернігова. Вони розповіли про проблеми, які призвели до виникнення заборгованості із заробітної плати, та окреслили шляхи її погашення.

Підсумовуючи роботу комісії, Станіслав Прокопенко наголосив на тому, що питання погашення заборгованості стоїть дуже гостро, адже Прем’єр-міністр України М.Азаров поставив завдання увійти в 2011 рік без боргів, тому потрібно докласти максимум зусиль задля його виконання.

За результатами засідання були надані відповідні доручення головам тимчасових районних та міських комісій з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат.

Управління у справах преси та інформації облдержадміністрації