back

Із розширеного засідання колегії головного управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації

28-07-2010 | 17:04

28 липня за участю в.о. голови облдержадміністрації Станіслава Прокопенка відбулося розширене засідання колегії головного управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації, на якому підбили підсумки роботи органів праці та соціального захисту населення області у І півріччі 2010 року.

У роботі колегії взяли участь: Чернігівський міський голова О.Соколов; керівники структурних підрозділів головного управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації; керуюча відділенням Фонду соціального захисту інвалідів в області; заступники голів райдержадміністрацій, міських рад та районних у м. Чернігові рад, які опікуються питаннями соціальної сфери; начальники районних, міських управлінь праці та соціального захисту населення; директори територіальних центрів соціального обслуговування (надання соціальних послуг).

Відкриваючи колегію, начальник головного управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації Іван Коробка зазначив, що система соціального захисту населення потребує проведення низки реформ, які сприятимуть подоланню бідності, і саме сьогодні назріла об’єктивна необхідність у реформуванні системи пільг, підвищенні її ефективності, адресності та соціальної справедливості, формуванні нових механізмів реалізації системи державних соціальних гарантій.

Визначальною у реформуванні системи соціальних виплат є консолідація діючих соціальних програм та фінансових ресурсів держави на подолання бідності, тобто посилення адресної підтримки малозабезпечених категорій населення, переорієнтація системи пільг на людину, якій ці пільги справді потрібні.

Обговорюючи підсумки роботи органів праці та соціального захисту населення області у І півріччі 2010 року, члени колегії головного управління відмітили, що в області здійснювалася цілеспрямована робота, направлена на збільшення розмірів заробітної плати.

Середня заробітна плата одного штатного працівника у червні 2010 року по відношенню до попереднього місяця збільшилася на 8,4 % (в Україні – на 7,8 %) і становила 1882 грн, що в 2,1 раза перевищує розмір прожиткового мінімуму, встановленого для працездатної особи (884 грн).

Проте гострим залишається питання ліквідації боргів із заробітної плати. За даними моніторингу, загальна сума заборгованості із виплати заробітної плати найманим працівникам підприємств, установ і організацій області (з урахуванням економічно неактивних) з початку 2010 року зросла на 10,7 млн грн. (по економічно активних підприємствах – на 4,7 млн грн.) і на 01.07.2010 склала 35,6 млн грн., із них по економічно активних підприємствах – 24,2 млн гривень.

Найбільші темпи зростання у І півріччі ц.р. зафіксовано у містах Чернігові, Ніжині та 15 районах області.

За рахунок усіх джерел фінансування в області створено 9,1 тис. нових робочих місць, що на 18,2 % більше, ніж за січень–червень 2009 року та складає 63,8 % від передбаченого завдання на 2010 рік (14,2 тис. н.р.м.). Державні соціальні допомоги та компенсації отримує 72,3 тис. сімей, що на 18,5 % більше в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. На виплату допомог з початку року спрямовано 231,3 млн грн, що на 38,4 % більше, ніж за аналогічний період минулого року.

Субсидію на придбання твердого палива та скрапленого газу призначено 3,2 тис. сімей, з них 68,7 % населення вже її отримали (це 2,2 тис. сімей). На виплату субсидій готівкою з початку року спрямовано 518,6 тис. грн, що в 3 рази менше, ніж за відповідний період торік.

Середній розмір субсидії на тверде паливо та скраплений газ по області становить 227,1 грн на домогосподарство (у минулому році – 275,0 грн).

Пільги на придбання твердого палива та скрапленого газу призначені на суму 14,8 млн грн. Із 45,8 тис. домогосподарств, які мають право на пільгу на придбання твердого палива, нею скористалися 44,4 тис. (97,0 %). Із 26,1 тис. домогосподарств, які мають право на пільгу на скраплений газ, нею скористалися 25,3 тис. (97,1 %).

З метою уникнення ефекту неочікуваності для громадян від впровадження підвищених цін і тарифів на житлово-комунальні послуги начальник головного управління Іван Коробка акцентував увагу присутніх на тому, що Урядом реалізуються заходи щодо посилення соціального захисту населення. Для цього було спрощено сам порядок надання населенню субсидій на житлово-комунальні послуги, придбання твердого палива та скрапленого газу, що, в свою чергу, дасть можливість охопити все потребуюче населення та надати йому допомогу в оплаті комунальних послуг. Також він закликав керівників управлінь праці та соціального захисту населення організувати широку роз’яснювальну роботу серед населення області щодо нововведень.

Як зазначалося, в області проживає 89,0 тис. громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, серед яких 16,9 тис. дітей, 10,9 тис. учасників ліквідації аварії на ЧАЕС, 4,8 тис. інвалідів внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Загальний обсяг бюджетних призначень на реалізацію чорнобильських програм у 2010 році становить 47,9 млн грн. За звітний період кошти були виділені стовідсотково до запланованого фінансування (22,6 млн гривень).

Органами праці та соціального захисту населення інвалідам було видано 2255 одиниць технічних засобів реабілітації, із них 480 інвалідних колясок та 2247 направлень на підприємства для забезпечення протезно-ортопедичними виробами.

Для оздоровлення в санаторних закладах ветеранів війни та інвалідів у поточному році виділено 250 путівок, із них 195 – для ветеранів війни, 34 – для інвалідів загального захворювання та 21 – для інвалідів-спинальників.

На обліку для забезпечення автомобілями перебуває 2948 інвалідів, один інвалід отримав автомобіль в якості гуманітарної допомоги.

В області функціонує 26 територіальних центрів соціального обслуговування (надання соціальних послуг), на фінансування яких за І півріччя 2010 року було спрямовано 26,9 млн грн, що на 3,2 млн грн. більше, ніж за аналогічний період торік.

Підсумовуючи засідання колегії, в.о. голови облдержадміністрації Станіслав Прокопенко відмітив позитивні тенденції та визначив пріоритетні завдання в роботі органів праці та соціального захисту населення області.

На його думку, реформування системи соціального захисту населення стосується всіх гілок влади й буде здійснюватись як на центральному, так і на регіональному рівнях, а впровадження якісних соціальних послуг має бути орієнтованим на індивідуальні потреби кожної людини.

Колегія головного управління в прийнятих рішеннях визначила заходи, спрямовані на подальший розвиток мережі соціальних послуг для населення, усунення виявлених недоліків та надала відповідні доручення, встановивши терміни їх виконання.

До початку роботи колегії її учасники мали змогу ознайомитися з діяльністю стаціонарного відділення Територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Чернігівської райдержадміністрації (смт. М.-Коцюбинське, Чернігівський район), управління праці та соціального захисту населення Новозаводської районної у м. Чернігові ради, щоб запозичити вдалі напрацювання колег.

Головне управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації
Управління у справах преси та інформації облдержадміністрації