Книги, видані в рамках обласної Програми підтримки розвитку інформаційної та видавничої сфер Чернігівщини на 2016–2020 роки

 

У цьому розділі з дозволу авторів (упорядників) розміщуються для публічного доступу та ознайомлення тексти книг, виданих в рамках обласної Програми підтримки розвитку інформаційної та видавничої сфер Чернігівщини на 2016–2020 роки. Зверніть увагу, що всі нижчеподані твори є об’єктами авторського права. Майнові права на них належать відповідним власникам, а будь-яке їх використання можливе лише у відповідності до законодавства України про авторське право і суміжні права.

 

Книги, видані як позаконкурсні проекти у 2021 році

«Герої Сіверського краю. Книга пам’яті Чернігівської області». Том 2 (2016–2020 роки). Упорядники — Ганна Гладченко, Людмила Житнікова, Микола Шанський.

Герої Сіверського краю. Книга пам’яті Чернігівської області області [Текст] : зб. матер. обл. пошук.-дослідн. експед. діт. та учн. молоді / упоряд. Г. Л. Гладченко, Л. В. Житнікової, М. М. Шанського. – Т. 2 : 2016-2020 роки – Чернігів : ПАТ «ПВК Десна», 2021. 288 с.

ISBN 978-966-502-644-0

У книзі зібрано матеріали про учасників бойових дій – уродженців Чернігівської області, які пішли з життя у 2016–2020 роках, даючи відсіч російській агресії на території України. Том доповнено матеріалами про воїнів, загиблих у 2021 році, – за даними, наявними на час підготовки цієї книги. У виданні подано відомості про воїнів, полеглих безпосередньо внаслідок бойових дій, загиблих з інших причин під час військової служби, а також учасників бойових дій, які пішли з життя після демобілізації. Характери і долі оборонців України розкриваються як через офіційні біографічні довідки, так і через спогади їхніх рідних, близьких та побратимів, зібрані членами ГО «Єдина родина Чернігівщини» та учасниками Чернігівської обласної пошуково-дослідницької експедиції дітей і учнівської молоді.

Читати книгу «Герої Сіверського краю. Книга пам’яті Чернігівської області». Том 2 (2016–2020 роки) у форматі PDF

 

Книги, видані за результатами конкурсу рукописів місцевих авторів 2020 року
 

«Каталог ікон з колекції музею. ХVII - початок ХХ ст. Чернігівський обласний художній музей імені Григорія Галагана». Редакційна колегія – Світлана Курач, Олександра Острякова, Юрій Ткач

Каталог ікон з колекції музею. ХVII - початок ХХ ст. Чернігівський обласний художній музей імені Григорія Галагана / редкол.: Курач С.М., Острякова О.О., Ткач Ю.В. – Житомир : ТОВ «505», 2020. – 168 с.

ISBN 978-617-7892-07-5

У книзі подана коротка історія формування зібрання ікон Чернігівського обласного художнього музею імені Григорія Галагана. У хронологічному порядку вміщено інформацію (за її наявності) про авторство ікон, назву, місце створення, датування, матеріали та техніку виконання, розміри, походження, реставрацію і т.п.

Каталог ілюстрований якісними зображеннями ікон. Список усіх експонатів розділений на український та російський іконопис. Видання буде корисним поціновувачам та дослідникам сакрального мистецтва, музейним працівникам, краєзнавцям, викладачам, студентам.

Читати книгу «Каталог ікон з колекції музею. ХVII - початок ХХ ст. Чернігівський обласний художній музей імені Григорія Галагана» у форматі PDF

 

«Мить життя». Лариса Ткач

Мить життя. Поезія / Л.Ю. Ткач. – Чернігів : Десна Поліграф, 2020. – 84 с.

ISBN 978-617-7833-80-1

Нова поетична збірка «Мить життя» Лариси Ткач тематично є продовженням попередніх книжок. Її поезіям притаманні гостре відчуття швидкоплинності часу, образне бачення світу, пошук добра і справедливості. Слово поетеси правдиве, щире, пронизане тонким ліризмом і любов’ю до природи, до матері.

В багатьох віршах авторка торкається тривожного сьогодення, болючих подій на Сході України, жіночої долі, багатства її душі.

Читати книгу «Мить життя» у форматі PDF

 

 

 

«Дивосвіт природи Чернігівщини». Колектив авторів. За загальною редакцією Інеси Марисової та Володимира Сердюка

Дивосвіт природи Чернігівщини [Текст] : інформ-краєзнав. довід. / В.І. Горностай, Ю.О. Карпенко, І.В. Марисова та ін. ; за заг. ред. І.В. Марисової, В.О. Сердюка. – Львів : Мульти Арт, 2020 – 232 с. : іл.

ISBN 978-966-2614-12-1

У довіднику розповідається про рослинний і тваринний світ Чернігівщини, надаються практичні рекомендації щодо проведення екскурсій у природу.

Для вчителів біології, географії, початкових класів, студентів, природолюбів-краєзнавців

Читати книгу «Дивосвіт природи Чернігівщини» у форматі PDF

 
 
 

«Цеглинка для рідного храму. Історія відродження Чернігівської єпархії (1989-2002 р.р.)». Юрій Соболь, Василь Чепурний

Цеглинка для рідного храму. Історія відродження Чернігівської єпархії (1989-2002 р.р.) [Текст] : зб. матеріалів / Ю.О.Соболь, В.Ф.Чепурний. – Чернігів : Десна Поліграф, 2020 – 186 с. : іл.

ISBN 978-617-7833-81-8

Книга спрямована на збереження і історичній пам'яті обставин та дійових осіб українського церковного відродження від кінця 1980-х років до початку 2000-х. Ці обставини важливі для патріотичного виховання та утвердження української державності на теренах Чернігівщини.

Автори — активні учасники досліджуваних процесів — залучили до дослідження джерела, які досі не перебували в науковому обігу: від рідкісних самвидавних праць до архівних документів.

Додаткову цінність виданню надають спогади біля десятка учасників відновлення церковного життя в останні десятиліття XX століття та світлини, які дотепер практично ніде не публікувалися. Важливим доповненням праці є іменний покажчик.

Для вчителів історії,  студентів та усіх, хто цікавиться історією церковного життя.

Читати книгу «Цеглинка для рідного храму. Історія відродження Чернігівської єпархії (1989-2002 р.р.)» у форматі PDF

 

«Долі репресованих земляків. Чернігівський район (книга друга)». Упорядники – Валентин Митькевич, Наталія Борисенко

Долі репресованих земляків. Чернігівський район (книга друга) [Текст] : зб. матер. / упоряд.: В. М. Митькевич, Н. С. Борисенко. – Чернігів : Десна Поліграф, 2020 – 560 с.

ISBN 978-617-7833-82-5

Книга «Долі репресованих земляків. Чернігівський район» (книга друга) є логічним продовженням першої книги, виданої у 2018 році. У ній вміщені матеріали, які з різних причин не увійшли до попереднього видання. А це матеріали по репресованих земляках із 20 населених пунктів Чернігівського району із опрацьованих більше 400 архівних справ.

Ця книга презентує та змальовує долі тисячі простих людей, які постраждали від радянської «репресивної машини», людей, які хотіли працювати на своїй землі або просто мали іншу думку.

До видання увійшли матеріали з архівних справ обвинувачених у «злочинах» проти радянської влади.

Книга стане в нагоді музейним і бібліотечним працівникам, краєзнавцям, журналістам, учителям, викладачам вишів, студентам, учням та широкому загалу читачів. Видання не претендує на вичерпність матеріалів.

Читати книгу «Долі репресованих земляків. Чернігівський район» (книга друга)» у форматі PDF

 

«Падіння яблука». Віктор Татарин

Падіння яблука [Текст] : оповідання та поезія / В. В. Татарин. – Чернігів : Десна Поліграф, 2020. – 160 с.

ISBN 978-617-7833-83-2

Наскрізні мотиви збірки Віктора Татарина «Падіння яблука» – це життя і смерть, любов і ненависть, чуйність і байдужість. Багатоголоссям звучать вони у многоголосому часовому вимірі. Від Другої світової – до Майдану, до заробітчанства, до АТО/ООС.

Час змінюється, людські ж почуття здобувають нову огранку. Зафіксувати, передати сяйво та темні кольори може слово. Спроба зупинити час, спроба озвучити повну гаму болю та щастя українським словом і були зроблені автором.

Для широкого кола читачів.

Читати книгу «Падіння яблука» у форматі PDF

 

«Щоденник професора Михайла Бережкова. Інститутський період (1882–1904)». Укладач – Олександр Кривобок

Щоденник професора Михайла Бережкова. Інститутський період (1882-1904) / за ред. О. П. Кривобока. — Чернігів : Десна Поліграф, 2020. — 400 с.

ISBN 978-617-7833-84-9 

У книзі опубліковано щоденники російського та українського наукового і освітнього діяча, краєзнавця М. М. Бережкова (1850-1932) за період, коли він обіймав посаду професора Ніжинського історико-філологічного інституту (1882-1904). Щоденникові записи висвітлюють життєвий шлях професора та його родичів, подають інформацію про життя Ніжина і вищої школи в ньому, духовенства та інтелігенції в українських землях під владою Російської імперії у кінці ХІХ – на початку ХХ ст.

Дня науковців, викладачів, студентів, краєзнавців, усіх, хто цікавиться історією України та Чернігівщини. 

Читати книгу «Щоденник професора Михайла Бережкова. Інститутський період (1882–1904)» у форматі PDF

 

«Симаргл на підвіконні». Олена Терещенко

Симаргл на підвіконні [Текст] : химерні історії / О. А. Терещенко. − Чернігів : Десна Поліграф, 2020. – 92 с.

ISBN 978-617-7833-85-6

Віконт де Бражелон ласує морозивом у чернігівському кафе… Елегантний водяник розгулює набережною Стрижня, рятуючи від самогубства легковажних панянок… В одному зі старовинних чернігівських будинків мешкає справжня відьма… Сучасна студентка потрапляє прямісінько на бал до самого повітового предводителя дворянства… Русалки блукають міськими вуличками та кружляють у світлі ліхтарів… Крилатий пес-Симаргл самотньо сидить на мокрому підвіконні… Химерні історії, незвичні герої, реальність, що схожа на казку, й казка, яка стає реальністю.

Фантастичні оповіді про Чернігів – місто, в якому оживають легенди.

Читати книгу «Симаргл на підвіконні» у форматі PDF

 

«Сузір’я талантів», видання 7-ме, доповнене. Станіслав Маринчик

Сузір’я талантів (літературні портрети земляків) : зб. біогр. нарисів / С. Г. Маринчик. — 7-ме вид., допов. — Чернігів : Десна Поліграф, 2020. — 648 с.

ISBN 978-617-7833-86-3 

Книга українського письменника Станіслава Маринчика «Сузір’я талантів» – це своєрідний підсумок багаторічних пошуків і досліджень творчих біографій видатних земляків.

Чимало вихідців з Ічнянщини зробили помітний внесок у скарбницю духовностей не тільки української нації, а навіть світового мистецтва та науки. Зокрема скульптори: Іван Мартос і Пармен Забіла, письменник Степан Васильченко, філолог Сергій Маслов, композитор Левко Ревуцький та інші.

Протягом багатьох років з окремими героями книги автор спілкувався, підтримував дружні відносини. Про побачене й пережите письменник правдиво розповідає на сторінках своєї книги, у якій відтворив 51 літературний портрет видатних земляків.

Видання розраховане на широке коло читачів, освітян, працівників культури, краєзнавців, студентську та шкільну молодь.

Читати книгу «Сузір’я талантів» у форматі PDF

 

«Прокидайтесь, діти, сонечку радіти», видання 2-ге, доповнене і перероблене. Олександр Штань

Прокидайтесь, діти, сонечку радіти [Текст] : вірші, казка / О. О. Штань ; мал. О. О. Висоцької ; ред. М. Кушніренко. − 2-ге вид., допов. і перероб. − Чернігів : Десна Поліграф, 2020. − 32 с. : іл. с.

ISBN 978-617-7833-87-0 

Представлені у книжці вірші ознайомлять юних читачів з ознаками та життям диких і свійських тварин, розкажуть про силу і мужність українських козаків, про любов до своєї Батьківщини.

До збірки включена і віршована казка «Колобок», створена за класичним народним сюжетом — але додане і продовження казки зі щасливим кінцем.

Для дітей дошкільного та молодшого шкільного віку.

Читати книгу «Прокидайтесь, діти, сонечку радіти» у форматі PDF

 

Книги, видані за результатами конкурсу рукописів місцевих авторів 2019 року
 

«За годину до раю». Лілія Бондаревич-Черненко

За годину до раю. 25 історій про життя і кохання, самотність і щастя [Текст] : повість / Л. В. Бондаревич-Черненко. – Житомир : Видавець О. О. Євенок , 2019. – 144 с.

ISBN 978-966-995-013-0

Нова книга україно-білоруської письменниці Лілії Бондаревич-Черненко «За годину до раю» – про рай на нашій грішній землі, який складається з кровних зв’язків, любові й дружби, несподіваних радощів. Про той рай, який ми можемо створити для рідних, знайомих і незнайомих. А ще – про самотність. Про страх перед невблаганним віком. І про те, що ми набагато сильніші, ніж думаємо.

Письменниця разом зі своїми героями розмірковує про старість у її звичному й екзистенціальному сенсах. 25 історій, 25 доль різних людей складають поліфонічне полотно думок і сподівань, спогадів і надій, печалей і мрій. Це історії-сповіді, і вони не схожі одна на одну, бо кожен прийшов у старість зі своїм наплічником. У них є біль і зворушливість, іронія і гумор, відважна щирість. А щасливим, виявляється, можна бути не тільки в 30, а й у 70 і 80 років...

Читати книгу «За годину до раю» у форматі PDF

 

«Кришталевий птах». Тетяна Винник.

Кришталевий птах [Текст] : повістина / Т.А. Винник. – Житомир : Видавець О. О. Євенок, 2019. – 40 с.

ISBN 978-966-995-019-2

У повістині «Кришталевий птах» розповідається про чарівного птаха із кришталю, який знайшов своє покликання у тому, аби робити добрі справи і показати людям, що світ – прекрасний. Щоразу птах відбивав від себе шматочок кришталевої скалки і дарував її всім, хто траплявся на його шляху.

Читати книгу «Кришталевий птах» у форматі PDF

 

 

 

 

«Народна культура Чернігівського району (традиція та сучасний стан побутування)». Колектив авторів. Редакційна колегія – Олександра Бріцина, Олександр Васянович, Катерина Литвин та інші.

Народна культура Чернігівського району (традиція та сучасний стан побутування) [Текст] : зб. ст. / Г. П. Андрєєва, Н. В. Боренько, О.О. Боряк та ін. ; редкол: О. Ю. Бріцина, О. О. Васянович, К. А. Литвин та ін. – Житомир : Видавець О. О. Євенок, 2019. – 256 с.

ISBN 978-966-995-015-4

У збірнику містяться науково-популярні статті, присвячені різним ділянкам традиційної культури і побуту жителів Східного Полісся, підготовлені за польовими матеріалами, виявленими та зафіксованими науковцями під час історико-етнографічної експедиції до Чернігівського району Чернігівської області влітку 2018 року.

Збірник доносить до читача архаїчні елементи та сучасний стан побутування окремих явищ матеріальної і духовної культури, особливості місцевої говірки, характерні риси пісенної та хореографічної культури. Порушуються питання сучасного стану побутування, загрози та перспективи збереження народної культури.

Видання розраховане на науковців, викладачів, студентів, краєзнавців, усіх, хто цікавиться народною культурою українців.

Читати книгу «Народна культура Чернігівського району (традиція та сучасний стан побутування)» у форматі PDF

 

«І лелека не звиє гніздо». Валентина Барабанова.

І лелека не звиє гніздо [Текст] : зб. оповідань / В. І. Барабанова. – Житомир : Видавець О. О. Євенок, 2019. – 56 с.

ISBN 978-966-995-018-5

До збірки увійшли публіцистичні твори Валентини Барабанової різних років — розповіді про найбільшу техногенну катастрофу ХХ ст. на Україні: аварію Чорнобильській атомній електростанції 26 квітня 1986 р., очевидицею якої стала авторка Валентина Барабанова. Збірка покликана переосмислити життя в сучасному техногенному світі, проголошує людяність, привертає увагу читача до ядерної енергетики.

Для широкого кола читачів.

Читати книгу «І лелека не звиє гніздо» у форматі PDF

 

 

«Селекція літер». Іван Баран.

Селекція літер [Текст] : збірка віршів / І. М. Баран. – . Житомир : Видавець О. О. Євенок, 2019. – 36 с.

ISBN 978-966-995-023-9

Збірка «Селекція літер» – представник нової поетичної хвилі в українській літературі. Твори зі збірки – свіже поєднання римованої та неримованої поезії – насичені глибокою образністю та новим поглядом на світ.

Читати книгу «Селекція літер» у форматі PDF

 

 

 

 

«Право на щастя, або Роздуми сучасної жінки». Наталія Коса.

Право на щастя, або Роздуми сучасної жінки [Текст] : поезія і проза / Н. С. Коса. – Житомир : Видавець О. О. Євенок, 2019. – 32 с

ISBN 978-966-995-021-5 

Авторка як жінка, яка народилася в селі і освоїла місто, ділиться думками, що дали їй самій сили жити та виживати.

Для широкого кола читачів.

Читати книгу «Право на щастя, або Роздуми сучасної жінки» у форматі PDF

 

 
 

 

«Про те, як надворі дощ моросить». Володимир Кравченко.

Про те, як надворі дощ моросить [Текст] : зб. віршів / В. А. Кравченко. – Житомир : Видавець О. О. Євенок, 2019. – 32 с.

ISBN 978-966-995-022-2

До збірки увійшли інтимні та суспільно-побутові вірші, написані у 2013–2019 роках. Автор порушує теми кохання, самотності, відчаю, привертає увагу до гострих соціальних питань, таких як війна, соціальна несправедливість, бідність та наркоманія.

Поезія Володимира Кравченка реальна, вражає своєю щирістю і відвертістю, подекуди гостротою, «оголеним нервом», показує різні грані життя без прикрас. В той час, як «надворі дощ моросить», за кожним вікном, у кожній душі вирує вихор почуттів, сумнівів і протиріч.

Читати книгу «Про те, як надворі дощ моросить» у форматі PDF

 

«Хроніки втраченого шансу: шлях суверенної демократії». Сєргєй Карась.

Хроніки втраченого шансу: шлях суверенної демократії [Текст] : повість / С. І. Карась. – Житомир : Видавець О. О. Євенок, 2019. – 112 с

ISBN 978-966-995-016-1 

Росія 2011 року. Студент Сергій Риба записується спостерігачем на чергові ви-бори депутатів Держдуми. Здавалося, нічого надзвичайного. Але волею долі герой потрапляє у вихор подій, які потім назвуть «Бєлолєнточним рухом». Антиутопія реального життя, розчарування у друзях, розрив стосунків з родичами й все це – лише за спробу боротися за правду. Як пройде через випробування герой та чи буде щас-ливий кінець у цієї пригоди – читайте у романі Сєргєя Карася «Хроніки втраченого шансу: Шлях суверенної демократії».

Для широкого кола читачів.

Читати книгу «Хроніки втраченого шансу: шлях суверенної демократії» у форматі PDF

 

«На інтимнім фронті тиші не буває». Василь Щербонос.

На інтимнім фронті тиші не буває [Текст] : роман у віршах, гуморески, дружні шаржі, переклади / В. П. Щербонос. – Житомир : Видавець О. О. Євенок, 2019. – 112 с.

ISBN 978-966-995-020-8

Центральна частина збірки – роман у віршах «Весілля ловеласа», головним героєм якого виступає затятий «парубок моторний», який успішно колекціонує предмети своєї пристрасті в особі довірливих дівчат, забуваючи про те, що планетою крокує СНІД, вірус якого передається статевим шляхом. Соціальну проблематику, порушену у романі, органічно доповнює цикл гумористичних віршів, а також добірка перекладів творів інших авторів такого ж тематичного спрямування.

Читати книгу «На інтимнім фронті тиші не буває» у форматі PDF

 

 

 

Книги, видані як позаконкурсні проекти у 2019 році

 

«Герої Сіверського краю. Книга пам’яті Чернігівської області». Том 1 (2014–2015 роки). Упорядники — Людмила Житнікова, Микола Шанський.

Герої Сіверського краю. Книга пам’яті Чернігівської області області [Текст] : зб. матер. обл. пошук.-дослідн. експед. діт. та учн. молоді / упоряд. Л. В. Житнікової, М. М. Шанського.
Т. 1 : 2014-2015 роки / вступ. сл. М. А. Конопацького, М. М. Шанського. — Харків : ФОП Панов А.М., 2019. — 528 с.

ISBN 978-617-7771-26-4

У книзі зібрано матеріали про учасників бойових дій — уродженців Чернігівської області, які пішли з життя у 2014–2015 роках, даючи відсіч російській агресії на території України. Подано відомості про воїнів, полеглих безпосередньо внаслідок бойових дій, загиблих з інших причин під час військової служби, а також учасників бойових дій, які пішли з життя після демобілізації. Характери і долі оборонців України розкриваються як через офіційні біографічні довідки, так і через спогади їхніх рідних, близьких та побратимів, зібрані учасниками Чернігівської обласної пошуково-дослідницької експедиції дітей і учнівської молоді.

Для широкого кола читачів.

Читати книгу «Герої Сіверського краю. Книга пам’яті Чернігівської області». Том 1 (2014–2015 роки) у форматі PDF

 

Книги, видані за результатами конкурсу рукописів місцевих авторів 2018 року
 

«У проміжках дерев». Михась Ткач.

У проміжках дерев [Текст] / М. М. Ткач. — 2-ге вид. — Харків : ФОП Панов А. М., 2018. — 376 с.

ISBN 978-617-7722-12-9

До книги увійшли художні твори, написані під враженням трагічних подій, що відбуваються на Сході України; спогади з дитячих років, де йдеьтся про події, долі близьких і рідних людей в часи подвійної окупації.

Також книга містить щоденникові записи автора з 2004 по 2015 рік.

Читати книгу «У проміжках дерев» у форматі PDF

 

 

 

«Чарує буйнава весна». Ганна Арсенич-Баран.

Чарує буйнава весна [Текст] : поезії / Г. В. Арсенич-Баран. – Чернігів : ПАТ «ПВК «Десна», 2018. – 80 с.

ISBN 978-966-502-602-0

У збірку входять вірші, написані авторкою в різні роки: як ті, що вже були опубліковані, так і велика частина нових поезій.

Вірші Ганни Арсенич-Баран зачіпають різні теми: кохання, любові до ба̀тьківщини і Батьківщѝни, філософського осмислення світу, бережливого ставлення до природи тощо.

Поезія, що входить до збірки, написана в різних віршових формах: від верлібру до тавтограми.

Читати книгу «Чарує буйнава весна» у форматі PDF

 

«Чернігівське літописання ХІ–ХІІІ ст.: історіографічний міф чи історичне джерело?». Ірина Чугаєва.

Чернігівське літописання ХІ–ХІІІ ст.: історіографічний міф чи історичне джерело? [Текст] : монографія / І. К. Чугаєва; відп. ред. В. О. Дятлов. – Чернігів : ПАТ «ПВК «Десна», 2018. – 336 с.

ISBN 978-966-502-603-7

У монографії на основі аналізу наукової літератури та залучення широкого кола писемних, зокрема літописних та агіографічних джерел, XIІІ–XVI ст. здійснено комплексне дослідження чернігівських літописних фрагментів ХІ – середини ХІІІ ст. Завдяки окресленим критеріям і методиці виокремлення чернігівських літописних звісток ХІ – ХІІІ ст. було виділено літописні фрагменти чернігівського походження та змісту з південноруських, новгородських та північно-східних літописних зводів на тлі процесу становлення й укріплення Чернігівського князівства. Обґрунтовано структуру ймовірного чернігівського літописання ХІ–ХІІІ ст. і здійснено реконструкцію Чернігівського літописання Ольговичів, а також схарактеризовано його ідейні, змістовні та стилістичні особливості.

Видання насичене цитатами з літописів і додатками, що відображають основні риси чернігівських літописних фрагментів і являють собою ілюстративний матеріал до тексту.

Для науковців, краєзнавців, викладачів, студентів, учителів історії і всіх, хто цікавиться історією Київської Русі та Чернігово-Сіверської землі зокрема.

Читати книгу «Чернігівське літописання ХІ–ХІІІ ст.: історіографічний міф чи історичне джерело?» у форматі PDF

 

«Графіті Чернігова у соціокультурному просторі Х–ХVII ст.». Святослав Подлевський.

Графіті Чернігова у соціокультурному просторі Х–ХVII ст. – Чернігів : SCRIPTORIUM, 2018. – 276 с.

ISBN 978-966-97828-1-6

Монографія є комплексним дослідженням пам’яток епіграфіки Чернігова Х-ХVІІ ст. У ній проаналізовано сукупність продряпаних надписів та зображень, виявлених у процесі археологічних розкопок та під час досліджень пам’яток давньої архітектури міста. Загальний масив епіграфічного матеріалу розглянуто як такий, що відбиває культурні традиції, світогляд та релігійні вірування місцевого населення в їхньому історичному розвитку. До тексту додано науково-довідковий апарат (список використаних джерел та літератури, словник слів із надписів), а також ілюстративний матеріал (схеми розташування графіті, замальовки, світлини тощо).

Призначено для всіх, хто цікавиться історією України.

Читати книгу «Графіті Чернігова у соціокультурному просторі Х–ХVII ст.» у форматі PDF

 

«Як козак вчився грати в шахи». Микола Чава.

Як козак вчився грати в шахи (За мотивами українських народних казок) [Текст] = How а Cossack Learned to Plау Chess (After Ukrainian folk tales) : посібник із шахової гри / М. П. Чава ; пер. англ. мовою Н. Давиденко ; ілюстр. А. Древецького, В. Малетича. — 2-ге вид. — Харків : ФОП Панов А.М., 2018. — 154 с.

ISBN 978-617-7722-18-1

Ця книга — посібник для тих, хто бажає навчитися грати у шахи. У першій частині розповідається про те, як юнак, потрапивши у світ казок, навчився грати у шахи, і з часом це допомогло йому порятувати царівну. У другій йдеться про пригоди відомого Колобка, який пропонує початківцям понад 590 шахових комбінацій.

Посібник може стати гарним помічником для кожного, хто хоче навчитися секретів давньої і розумної гри.

This book is а textbook for those who want to learn chess playing. The first part tells us about а young man who got in the fairyland and learned there to play chess and how it helped him to save а princess afterwards. The second one is about adventures of the popular Kolobok who offers you more than 590 chess combinations.

The book can be а good advisor and helper for those who desire to learn the secrets of this ancient and clever game.

Читати книгу «Як козак вчився грати в шахи» у форматі PDF

 

«Вічне відлуння». Олексій Крачило.

Вічне відлуння [Текст] : поезія / О. В. Крачило. – Чернігів :  ПАТ «ПВК «Десна», 2018. – 256 с.

ISBN 978-966-502-601-3

До нової збірки поезій члена Національної спілки письменників України Олексія Крачила, що має назву «Вічне відлуння», увійшли як нові, так і раніше написані вірші. Уболівання за долю України, рідного села, світлі постаті батьків, а також відомих людей – світочів культури, філософські роздуми над сенсом буття, призначенням поета у суспільному житті, важливі моральноетичні теми, події Революції Гідності і війни на сході України – провідні мотиви цієї книги.

Читати книгу «Вічне відлуння» у форматі PDF

 

 

«Можна одверто? або Туга за катарсисом». Іван Кошелівець (упорядники — Іван Кошелівець, Людмила Тарнашинська).

Можна одверто? або Туга за катарсисом (статті, огляди, рецензії, інтерв’ю) [Текст] : зб. наук. пр. / І. М. Кошелівець ; упор. І. М. Кошелівець, Л. Б. Тарнашинська ; авт. передм. Є. О. Сверстюк, В. В. Коптілов ; вступ. ст. та прим. Л. Б. Тарнашинської. – Харків: ФОП Панов А.М., 2018. — 648 с.

ISBN 978-617-7722-25-9

Збірник праць Івана Кошелівця — уродженця Чернігівщини, випускника Ніжинської вищої школи, визначного історика й теоретика літератури, критика, есеїста, перекладача, організатора літературних сил у діаспорі — справляє незабутнє враження, оскільки несе дуже багато невідомої раніше інформації, чим допомагає витворювати цілісну картину української літератури, доповнює наші знання про  українське та європейське мистецтво.

Упорядкування, літературознавча розвідка, примітки належать доктору філологічних наук, професору, провідному науковому співробітнику Інституту літератури ім. Т.Г. Шевченка НАН України, керівнику Наукового центру дослідження українського шістдесятництва, лауреату літературної премії ім. І. Кошелівця Людмилі Тарнашинській, котра добре знала Івана Кошелівця, спілкувалася з ним від 1991-го року аж до його смерті (1999 р.), в тому числі в стінах Українського Вільного Університету (Мюнхен), де його  почесний доктор філософії Іван Кошелівець читав лекції.

Для літературознавців, викладачів ВНЗ, аспірантів, магістрантів, студентів, усіх,  хто цікавиться історією української літератури,  краєзнавців, які вивчають історію Чернігівщини та її славетні постаті.

Читати книгу «Можна одверто? або Туга за катарсисом» у форматі PDF

 

«Охорона здоров’я на Чернігівщині (1960 – 1980-ті роки)». Лідія Лавріненко.

Охорона здоров’я на Чернігівщині (1960 – 1980-ті роки) [Текст] : монографія / Л. І. Лавріненко. – Чернігів : ПАТ «ПВК «Десна», 2018. – 200 с.

ISBN 978-966-502-603-7

Монографію присвячено історії розвитку системи охорони здоров’я й надання медичних послуг в окремо взятому регіоні України – Чернігівщині (1960 – 1980-ті роки). Автор на основі вивчення широкої джерельної бази (фондів центрального та місцевого архівів, монографій, нормативних документів, діловодної документації державних установ та органів місцевого самоврядування, різноманітних статистичних зведень, матеріалів періодичних видань) зосередила свою увагу на формах й методах державного регулювання медичної галузі, організації лікувально-санітарної допомоги населенню, спеціалізації медичних послуг та їхній результативності, науковому супроводі діяльності медичних установ, проблемах здоров’я населення. 
Для наукових працівників, викладачів та здобувачів вищої освіти, учителів закладів загальної середньої освіти.

Читати книгу «Охорона здоров’я на Чернігівщині (1960 – 1980-ті роки)» у форматі PDF

 

Книги, видані як позаконкурсні проекти у 2018 році

«… До правди незалежного життя». Леонід Терехович (упорядники — Вікторія Солонікова, Інна Аліференко).

… До правди незалежного життя: збірка віршів / Леонід Терехович; [уклад.: В. Солонікова, І. Аліференко]. – Чернігів: Сіверський центр післядипломної освіти, 2018. – 400 с.

ISBN 978-617-7062-22-5

До збірки поезій Леоніда Тереховича – дисидента-одинака та талановитого українського поета – увійшли його вірші, написані в різні періоди життя, починаючи від учнівських спроб і до останніх творів. Укладачі намагалися представити всю його творчу спадщину: зразки громадянської та любовної лірики, гостросоціальну політичну сатиру. До книги увійшли як уже відомі поезії Л. Тереховича, так і виявлені в Державному архіві Чернігівської області та архіві СБУ Чернігівської області, а також у приватних колекціях.

Видання призначене для всіх, хто цікавиться українською літературною спадщиною, а також історією дисидентського руху.

Читати книгу «… До правди незалежного життя» у форматі PDF

 

«Сергій Борткевич: партитура життя». Микола Сукач.

Сергій Борткевич: партитура життя. Художньо-документальна мозаїка [Текст] / М. В. Сукач. – Чернігів: Десна Поліграф, 2018. – 136 с.

ISBN 978-617-7648-53-5

Книгою «Сергій Борткевич: партитура життя» головний диригент академічного симфонічного оркестру «Філармонія» Чернігівського обласного філармонійного центру Микола Сукач дебютує як біограф-дослідник та прозаїк. Видання має особливу історичну та наукову цінність – це перше у світі біографічне дослідження життя і творчості видатного українського композитора першої половини ХХ століття Сергія Борткевича, подане автором у вигляді художньо-документального твору. Працюючи над книгою, автор опрацював сотні листів, документів та інших джерел з історії життя композитора, ім’я та творчий спадок якого за часів радянської влади відверто ігнорувалися, а то й просто стиралися з історичної пам’яті.

Читати книгу «Сергій Борткевич: партитура життя» у форматі PDF

 

Книги, видані за результатами конкурсу рукописів місцевих авторів 2017 року

«Час плоду». Володимир Кашка.

Час плоду / В.В. Кашка ; уклад. Г.Я. Кашка ; ред. Ю.О. Ананко. – Чернігів : ПАТ «ПВК «Десна», 2017. – 432 с.

ISBN 978-966-502-590-0

Романи  В.Кашки «Картотека Пана Альфи», «Казання про ходіння в речі» та есеї глибоко-філософські й водночас прості й ліричні твори про тиху, некрикливу, тобто справжню любов до Малої Вотчини, з якої й починається любов до Батьківщини Великої – до України.

Читати книгу «Час плоду» у форматі PDF

 

 
 

«Книга радости». Юрій Ананко.

Книга радости / Ю.Ананко ; ред. О.Чухліб. – Чернігів : ПАТ «ПВК «Десна», 2017. – 192 с.

ISBN 978-966-502-589-4

«Книга радости» Юрія Ананка, поета, прозаїка й філософа з Бахмача, – це книга-мрія. І водночас книга-одкровення. В ній автор освідчується в найсокровеннішому: в ніжності і вдячності. Їх він адресує життю, людям, реальним і висненим жінкам, своїй не потьмареній життєвими незгодами душі і, зрештою, власній трепетній надії на особисте щастя. Не відчаюватись і не втрачати віри й надії за найтяжчих обставин – на це здатні тільки сильні і мужні. Добрі і лагідні серцем. Доброта передбачає любов. А коли любиш, відчаю тебе не здолати. Саме про це ця ніжна, світла – воістину радісна! – і водночас мудра та мужня книга. Саме про це.

Читати книгу «Книга радости» у форматі PDF

 

«Петрусь, пес Тимоха і Кощійко з липового сучка». Володимир Сенцовський.

Петрусь, пес Тимоха і Кощійко з липового сучка [Текст] : твори для дітей мол. шк. віку / В. І. Сенцовський. — Житомир : ТОВ «Бук-друк», 2017. — 84 с.

ISBN 978-617-7607-48-8

До нової книжки сучасного українського письменника Володимира Сенцовського ввійшли два цикли коротких оповідань «Петрусь, пес Тимоха і Кощійко з липового сучка» та «Хлопчик-сонях», п’єса-казка «Покликав вітер мандрів».

У цих творах йдеться про чарівний світ дитинства, про пригоди двох п’ятирічних фантазерів. Веселі і повчальні розповіді обрамлені ліричними віршами.

Читати книгу «Петрусь, пес Тимоха і Кощійко з липового сучка» у форматі PDF

 

 

 

«Парафіяльний літопис церкви Різдва Пресвятої Богородиці с. Ксьонзівки Чернігівської єпархії (1867–1915». Упорядники — Анна Морозова, Олександр Тарасенко.

Парафіяльний літопис церкви Різдва Пресвятої Богородиці с. Ксьонзівки Чернігівської єпархії (1867–1915) / упоряд.: А.В. Морозова, О.Ф. Тарасенко; відп. ред. О.Б. Коваленко. – Чернігів : ПАТ «ПВК «Десна», 2017. – 160 с.

ISBN 978-966-502-591-7

Церковнопарафіяльне літописання другої половини ХІХ – початку ХХ ст. досить цікаве явище, але малодосліджене у вітчизняній історичній науці. Ініційоване вченим духовенством, воно поширилося мало не в усіх парафіях і монастирях, акумулювавши зрештою багатющий документальний матеріал. Священики фіксували на сторінках літопису найбільш значущі події в парафії, будівництво, ремонти, перебудови храмів, пожертви і придбання, стосунки у середині громади, звичаї і традиції, особливості господарства, статистичні дані тощо. 

Сто років тому парафіяльні літописи можна було віднести до джерел масового походження, нині вони становлять рідкісний архівний матеріал. Одним з небагатьох уцілілим і повністю збереженим є парафіяльний літопис церкви Різдва Пресвятої Богородиці с. Ксьонзівки Кролевецького повіту Чернігівської губернії, який охоплює період з 1867 р. по 1915 р. і містить здебільшого унікальну інформацію з історії населеного пункту та відображує певну епоху церковнопарафіяльного життя на Чернігівщині. 

Для істориків і краєзнавців, дослідників церковнопарафіяльного життя та любителів місцевої старовини.

Читати книгу «Парафіяльний літопис церкви Різдва Пресвятої Богородиці с. Ксьонзівки Чернігівської єпархії (1867–1915» у форматі PDF

 

«Солодкий смак гіркоти». Валентина Михайленко.

Солодкий смак гіркоти [Текст] : роман / В. М. Михайленко. — Житомир :  ТОВ «Бук-друк», 2017. — 228 с.

ISBN 978-617-7607-45-7

«Солодкий смак гіркоти» — психологічний твір про наших сучасників, у центрі якого — відданість і підступність, відчай і прозріння, спокуса й ревнощі, почуття й розрахунок, злочин і розплата, — та кохання. Кожному з героїв роману доведеться довго поблукати манівцями, аби знайти свій шлях, адже кожен має свого скелета в шафі. Розділи твору — новели із зануренням у душі героїв, мандрівка кожного з них до самого себе. Часто болісна й навіть трагічна, але на останній сторінці головна героїня, усміхаючись крізь сльози, скаже: «Так, у житті багато гіркоти, але вона завжди солодка на смак. Мов ужалені морозом ягоди калини…».

Читати книгу «Солодкий смак гіркоти» у форматі PDF

 

 

«Подвійний хронотоп». Тетяна Сидоренко.

Подвійний хронотоп [Текст] : мікроповість / Т. О. Сидоренко. — Житомир : ТОВ «Бук-друк», 2017. — 72 с. 

ISBN 978-617-7607-38-9

Не кожен має таке щастя – життя прожити в двох епохах. У колишній, – до року 1991-го, та в теперішній, названій демократичною. Персонажі цієї повісті такого щастя зазнали. Це чи не найперший в Україні художній текст, у якому зображено найпрестижніший колись у вітчизняній системі освіти навчальний заклад – Київську вищу партійну школу (нинішній Інститут Міжнародних відносин). Через призму позитивної самоіронії автор проглядає багатомінливу картину світу. Які були передумови розпаду колишньої нашої держави, – читайте тут. Той розпад починався із розпаду людської душі… 

Читати книгу «Подвійний хронотоп» у форматі PDF

 
 

«Стріла». Петро Антоненко.

Стріла [Текст] : проза, поезія / П. Я. Антоненко. — Житомир:  ТОВ «Бук-друк», 2017. — 228 с. 

ISBN 978-617-7607-44-0

У збірку входять повість, оповідання, написані переважно у 1980-х роках, а також поезії. Через опис характерних ситуацій з сільського та міського життя та завдяки майстерним діалогам у книзі яскраво і рельєфно змальовуються психологічні портрети героїв і життєві конфлікти, характерні так само і для сучасного суспільства. 

Читати книгу «Стріла» у форматі PDF

 

 

 

 

«Вдома, в школі і в дворі…». Василь Буденний.

Вдома, в школі і в дворі… [Текст] : вірші для дітей дошк. і мол. шк. віку / В. Й. Буденний. — Житомир : ТОВ «Бук-друк», 2017. — 96 с.

ISBN 978-617-7607-47-1

Збірка для дітей дошкільного віку запрошує до дитячих забав, переживань, навчання — всього того, чим наповнене життя дітей такого віку. Більшість творів пройшли апробацію дитячою аудиторією на обласному радіо і телебаченні, а також у попередніх книгах автора.

Читати книгу «Вдома, в школі і в дворі…» у форматі PDF

 

 

 

 

«Проникнення». Надія Марчук.

Проникнення [Текст] : поезія / Н. О. Марчук. — Житомир : ТОВ «Бук-друк», 2017. — 84 с. 

ISBN 978-617-7607-38-9

«Проникнення» – третя книга поетеси з Чернігівщини Надії Марчук. Ці вірші – катарсис для душі й поштовх для серйозного осмислення основ буття…

Читати книгу «Проникнення» у форматі PDF

 

 

 

 

 

«Долі конем не об’їдеш». Віталій Леус.

Долі конем не об’їдеш / В.М. Леус ; ред. : С.В. Дзюба, В.М. Сапон. Житомир: О. О. Євенок. ТОВ «Бук-Друк», 2017. – 464 с.

ISBN 978-617-7607-21-1

Отамани повстанських загонів. Це вони боролися за самостійну, незалежну Україну. В жорстокій нерівній боротьбі полягли всі, як один. Пам’ять про невмирущий подвиг повстанців назавше залишиться у серцях вдячного українського народу. Про їхній короткий бойовий шлях розповідає нова художньо-документальна повість українського письменника Віталія Леуса «За хмарами завжди сонце».

Тамара Мельниченко і Олександр Таранов познайомилися за чисто випадкових обставин. Згодом одружилися, народили двох синів. Та доля не була до них милостивою. Чому? Про це читачі дізнаються з епістолярної повісті «Саша + Тамара = ?».

У новій книзі вміщено великий цикл оповідань, написаних письменником у зрілому віці. Автор успішно подолав журналістський шлях довжиною у півстоліття, добре знає життя. У своїх творах художньо осмислює події як минулого, так і сьогоднішнього дня. І про що б він не писав: про соціальну несправедливість, драми й трагедії героїв, вірність і зраду – всі твори виписані добірною літературною мовою і на високому художньому рівні. Автор вміло подолав спокусу прошкувати второваною дорогою. Яскраве образне бачення, оголеність тонкої душі захоплюють при читанні цієї книжки. 

Читати книгу «Долі конем не об’їдеш» у форматі PDF

 

«У минуле навпростець, або Невеличкі казочки про старовинне місто на Десні». Маргарита Бордонос.

У минуле навпростець, або Невеличкі казочки про старовинне місто на Десні [Текст] / М. І. Бордонос. — Житомир: ТОВ «Бук-друк», 2017. — 32 с

ISBN 978-617-7607-46-4

Книга, яку ви тримаєте в руках, — спроба познайомити дітей з легендами Чернігова та персонажами, життя яких пов’язане з містом. Вона не претендує на історичну достовірність — це, швидше, невеличкий екскурс  в історію рідного краю та міста з метою зацікавити дітлахів.

Читати книгу «У минуле навпростець, або Невеличкі казочки про старовинне місто на Десні» у форматі PDF

 
 
 
 
 

Книги, видані як позаконкурсні проекти у 2017 році

 

«Великий терор на Чернігівщині (20–30-ті роки ХХ століття)». Тамара Демченко.

Великий терор на Чернігівщині (20–30-ті роки ХХ століття) / Т.П. Демченко ; відп. ред. О.Б. Коваленко. – Чернігів : ПАТ «ПВК «Десна», 2017. – 100 с.

ISBN 978-966-502-593-1

У книзі уперше узагальнено відомості про політичні репресії 20–30-х рр. ХХ ст. на Чернігівщині, схарактеризовано їх природу, сутність і трагічні наслідки.

Для краєзнавців, викладачів, учителів та студентів, усіх, хто цікавиться новітньою історією України.

Читати книгу «Великий терор на Чернігівщині (20–30-ті роки ХХ століття)» у форматі PDF

 

 
 

«Колективізація та Голодомор 1932–1933 років на Чернігівщині: забуттю і прощенню не підлягає». Тамара Демченко, Микола Горох.

Колективізація та Голодомор 1932–1933 років на Чернігівщині: забуттю і прощенню не підлягає / Т.П. Демченко, М.В. Горох ; відп. ред. О.Б. Коваленко. – Чернігів : ПАТ «ПВК «Десна», 2017. – 100 с.

ISBN 978-966-502-592-4

У книзі узагальнено документи та матеріали про причини, перебіг і наслідки колективізації та Голодомору 1932–1933 років на Чернігівщині, схарактеризовано селянський рух опору проти політики компартійної влади. Для краєзнавців, викладачів, учителів та студентів, усіх, хто цікавиться новітньою історією України.

Читати книгу «Колективізація та Голодомор 1932–1933 років на Чернігівщині: забуттю і прощенню не підлягає» у форматі PDF

 

 

«На палаючому Сході». Упорядник — Володимир Лисенко.

На палаючому Сході / [упор. В.Лисенко ; ред. В.Кирієнко, О.Соломаха, А.Тютюнник]. – Чернігів : ПАТ «ПВК «Десна», 2017. – 288 с.

ISBN 978-966-502-582-5

Ця книга розповідає про патріотів з Чернігівщини, які воювали, зараз беруть участь в боях у зоні Антитерористичної операції на Сході України та про тих бійців, які загинули, захищаючи незалежність нашої держави.

Читати книгу «На палаючому Сході» у форматі PDF

 

 
 
 
 

Книги, видані за результатами конкурсу рукописів місцевих авторів 2016 року
 

«Чубарейко небо оре». Володимир Сапон.

Сапон В.М. Чубарейко небо оре [Текст] : щоденникова проза / В.М. Сапон. – Чернігів : Десна Поліграф, 2016. – 224 с. 

ISBN 978-617-7323-95-1

У щоденниковій прозі, написаній як невеличкі новели, поринаємо у ностальгійні часи дитинства і юності письменника чи раптово потрапляємо в сучасний комп’ютерний світ, де, на жаль, красному письменству, до якого часто звертається автор, все менше і менше залишається місця під сонцем.

Читати книгу «Чубарейко небо оре» у форматі PDF

 

 

 

 

«Антологія творів лауреатів премії імені М.Коцюбинського. Проза». Різні автори. Упорядники — Наталія Коцюбинська,  Ольга Єрмоленко 

Антологія творів лауреатів премії імені М.Коцюбинського. Проза [Текст] / [упоряд. : Н. Коцюбинська, О. Єрмоленко ; ред. Г. АрсеничБаран]. – Чернігів : Десна, 2016. – 594 с. 

ISBN 978-966-502-580-1

Другий том двотомного видання творів лауреатів обласної літературної премії імені Михайла Коцюбинського здійснюється на відзначення двадцятиріччя заснування премії та на вшанування 150-річного ювілею Михайла Коцюбинського, який відзначається у 2014 році.

У книзі представлено понад 20 авторів. Більшість творів відзначаються тонким психологізмом, ліричними нотками, любов’ю до природи, до людини, до рідного краю.

На кожного автора в середньому відведено 20 - 25 сторінок і невелика довідкова стаття з фотографією.

Всім авторам, які продовжують жити і працювати, було надано право вибрати твір самостійно.

Твори тих письменників, які відійшли за обрій, добирали упорядники. Видання розраховане на широке коло читачів.

Читати книгу «Антологія творів лауреатів премії імені М.Коцюбинського. Проза» у форматі PDF

 

«Чернігівська старовина». Василь Хижняков. До друку підготували Олександр Коваленко, Андрій Курданов, Олександр Рахно.

Хижняков В. М. Чернігівська старовина / В. М. Хижняков ; підготов. до друку і вступ. ст. О. Б. Коваленка, А. Л. Курданова, О. Я. Рахна. – Чернігів: Десна Поліграф, 2016. – 352 с. 

ISBN 978-617-7491-11-7

Книга містить праці відомого громадського діяча та краєзнавця Василя Михайловича Хижнякова (1842–1917) з історії Чернігівщини XVIII – початку ХХ ст.  Для науковців, викладачів, студентів, краєзнавців, усіх, хто цікавиться історією Чернігівщини та України.

Читати книгу «Чернігівська старовина» у форматі PDF

 

 

 

 

«Чернігівський beau monde, або Записки бібліографа». Людмила Студьонова.

Студьонова Л.В. Чернігівський beau monde, або Записки бібліографа / Л.В. Студьонова. – Чернігів  : Десна Поліграф, 2016. – 256 с.

ISBN 978-617-7491-18-6

Цю книгу автор присвячує 140-річчю заснування Чернігівської обласної універсальної наукової бібліотеки імені В. Г. Короленка. В ній розповідається про культурно-мистецьке життя Чернігова другої половини 60-х – 90-х рр. ХХ ст., в якому бібліотека також брала активну участь. Книга складається з трьох розділів: «На хвилі пам’яті», «Чернігівські бувальщини» – про деякі історичні епізоди, окремих дивовижних людей, народжених або тих, хто працював на чернігівській землі, «Десь на дні мого серця…» – про щасливе і нещасливе кохання в різний історичний час видатних чернігівців. Видання розраховане на різні категорії читачів.

Читати книгу «Чернігівський beau monde, або Записки бібліографа» у форматі PDF

 

 

«У роки неволі. Листи, спогади, свідчення громадян Чернігівщини про перебування у неволі у роки Другої світової війни». Упорядники – Раїса Воробей, Наталія Лобанова, Ірина Рябчук. Відповідльний редактор – Раїса Воробей.

У роки неволі. Листи, спогади, свідчення громадян Чернігівщини про перебування у неволі у роки Другої світової війни : зб. док. і матеріалів / упоряд. : Р. Б. Воробей; Н. М. Лобанова, І. М. Рябчук ; відп. ред. та авт. передм. Р. Б. Воробей. – Чернігів : Десна Поліграф, 2016. – 464 с. : ілюстр.

ISBN 978-617-7491-19-3 

У збірнику відтворюються події Другої світової війни через трагічні долі тих, хто з різних обставин потрапив на рабські роботи в німецькій неволі.    Збірник документів розрахований на істориків, краєзнавців, викладачів, студентів, учнів та усіх, хто цікавиться історією Другої світової війни та Чернігівщини.

Читати книгу «У роки неволі» у форматі PDF

 

 

 

«Неси зірку». Олексій Маслов.

Маслов О. В. Неси зірку [Текст] : збірка поезій / О.В. Маслов. – Чернігів: Десна, 2016. – 148 с.

ISBN 978-966-502-581-8 

Перша поетична збірка Олексія Маслова містить вірші, написані впродовж 2000 – 2016  років. Отже – про життя за цей час (а також до і після того), про кохання і ненависть, мир і війну, життя села і міста, України й інших країн. Тут – традиції західної і східної поезії, народної пісні, різні системи віршування. У багатьох текстах застосовані авторські розділові знаки й особливе написання слів – це не помилки, так треба для вираження певного смислу. 

Читати книгу «Неси зірку» у форматі PDF

 

 

 

«Плавба». Микола Адаменко.

Адаменко М. П. Плавба [Текст] : поезія / М.П. Адаменко. – Чернігів : Десна Поліграф, 2016. – 216 с.

ISBN 978-617-7323-99-9

«Плавба» — сьома поетична збірка українського письменника Миколи Адаменка, до якої увійшла суспільно-політична, пейзажна, інтимна лірика, балади, поеми, казки, катрени. Серед порушених автором тем — боротьба України за волю і незалежність, Революція Гідності, російська збройна агресія на сході України, духовне становлення і розвиток особистості.

Читати книгу «Плавба» у форматі PDF

 

 

 

Книги, видані за цільовим фінансуванням у 2016 році

 

«Ужинок за сорок літ. Антологія творів письменників Чернігівщини». Упорядники — Олена Конечна, Володимир Сапон, Михась Ткач.

Ужинок за сорок літ. Антологія творів письменників Чернігівщини [Текст] / Упорядники Конечна О. М., Сапон В. М., Ткач М. М. – Чернігів : Десна Поліграф, 2016. – 560 с.

ISBN 978-617-7491-06-3

Антологією «Ужинок за сорок літ» Чернігівська обласна організація Національної спілки письменників України відзначає своє 40-річчя. До неї увійшли твори 38-ми письменників області, які нині входять до складу організації. У книзі також міститься інформація про життєвий шлях і творчий доробок тих літераторів, які вибули до інших письменницьких осередків. Розділ «Їх пам’ятаємо» присвячений нашим побратимам по перу, котрі пішли у засвіти.

Читати книгу «Ужинок за сорок літ» у форматі PDF

 

 
 
 
 
 

 

 

ГО Активне Суспільство України