Чернігівська область

Утворена 15 жовтня 1932 року. За площею - одна з найбільших областей України (31,9 тис. км 2). Населення - 959,3 тис. жителів (станом на 01.01.2022 року). Розташована у північній частині України і межує з російською федерацією (225,09 км держкордону), республікою білорусь (232,61 км держкордону), Сумською, Полтавською та Київською областями.

Чернігівщина - край з потужним економічним, інтелектуальним і природним потенціалом. У галузевій структурі промисловості пріоритетними є харчова, паливна, машинобудівна і металообробна, деревообробна, целюлозно-паперова, легка. Помітну роль відіграють електроенергетика, хімічна та нафтохімічна промисловість. 

Потенційні можливості підприємств дають змогу виготовляти унікальні вироби виробничо-технічного призначення, широкий спектр товарів народного споживання, здатних задовольняти потреби національного і зовнішнього ринків. 

Чернігівщина має значний сільськогосподарський потенціал і є однією з найбільш аграрно-розвинутих в Україні. У поліській частині більше разом із зерновими вирощується картоплі і льону, в лісостепу - зернових культур і цукрових буряків.

Значне місце належить тваринництву, в основному це - скотарство молочно-м`ясного напрямку, свинарство і птахівництво. Географічне розташування на межі інших держав, природні можливості, розгалужена мережа автомобільних шляхів, доступ до ринків України та інших країн створюють можливості для збільшення експортного потенціалу.

Загальні відомості про Чернігівську область

Площа — 31.9 тис. км2 (5,3 % території України). За площею Чернігівщина посідає 3-е місце серед областей.

Відстань від м. Чернігова до м. Києва:
– залізницею 209 км;
– автошляхом 141 км.

Географічні дані

Область розташована на півночі України, в поліській та лісостеповій зонах Придніпровської низовини. Лісами вкрито 20 % території.

Територією області протікає 1570 річок загальною довжиною близько 8,5 тис. км. Найбільші річки: Дніпро, Десна з притоками Сейм, Остер, Снов, Убідь, на півдні — Удай.

Географічні координати крайніх точок Чернігівської області:
Північ — 52˚ 22ʹ 45ʹʹ пн. широти
Південь — 50˚ 04ʹ 50ʹʹ пн. широти
Захід — 30˚ 30ʹ 00ʹʹ сх. довготи
Схід — 33˚ 30ʹ 00ʹʹ сх. довготи

Клімат помірно-континентальний. Середньорічні температури: січня -7 °С, липня +19 °С.

Середньорічна кількість опадів: 550–660 мм.

ГО Активне Суспільство України