back

Майже 12 мільйонів гривень на пільгові кредити у села: як на Чернігівщині втілюється Обласна програма «Власний дім»

19-04-2024 | 15:42

Чернігівський обласний фонд підтримки індивідуального житлового будівництва на селі реалізує в регіоні вже шосту Обласну програму «Власний дім» (починаючи з 1999 року). Що це за програма та як вона впроваджується в області, розповів сьогодні на брифінгу в медіацентрі ОВА заступник директора згаданого фонду Андрій Ільченко.

Мета цієї ініціативи – акумулювання кредитних ресурсів та видача довгострокових пільгових кредитів жителям сіл, селищ і малих міст.

Програма фінансується з бюджетів усіх рівнів: державного, обласного, районних, а також громад.

«За майже 25 років дії Програми кредити видавались в 518 населених пунктах області. Загалом укладено більше 7 тисяч кредитних договорів на суму понад 162 млн грн, з яких основну частину профінансував державний бюджет (37,5%), а також обласний (35,3%). Останніми роками активно долучились до співфінансування і територіальні громади області», – зазначив Андрій Ільченко.

Також він додав, що завдяки цим ресурсам позичальники ввели в експлуатацію 813 житлових будинків, придбали 357 будинків та квартир, спорудили майже 781 км інженерних мереж (газові, водогони тощо), а також інженерно облаштували понад 5,5 тисячі домогосподарств. Крім того, в межах Програми для розвитку особистих підсобних господарств придбано 343 трактори, 426 одиниць сільськогосподарського обладнання, 149 голів домашньої худоби.

Особлива увага приділяється кредитуванню багатодітних сімей, учасників бойових дій, ВПО, а також капітальному ремонту застарілого житла та підвищенню рівня його енергоефективності.

«У зв’язку з військовою агресією росії ми долучились до допомоги внутрішньо переміщеним особам. Цій категорії громадян вже надано близько 10 кредитів. Зокрема, звертаються переселенці з Новгород-Сіверської та Семенівської громад», – розповів спікер.

До речі,  Семенівська ТГ  була однією з найактивніших громад-учасниць Програми до початку повномасштабного вторгнення. Наразі ж кількість охочих отримати кредит у всіх прикордонних районах значно зменшилась.

За словами Андрія Ільченка, на поточний рік заплановано фінансування близько 60 кредитів на суму майже 12 мільйонів гривень. На сьогодні вже укладено 7 кредитних договорів.

Максимальний розмір кредиту не може перевищувати  400 тис. грн. При цьому термін повернення може становити до 20 років (для молодих сімей – до 30-ти). Відсотки нараховуються на залишок по кредиту, рівень інфляції при погашенні не враховується.

«Наша відсоткова ставка є пільговою, вона становить 3% річних для всіх громадян. Ті ж родини, які виховують троє і більше неповнолітніх дітей, звільняються від сплати відсотків за користування кредитом. Першочергове право на його отримання мають багатодітні сім’ї, сім’ї військовослужбовців, учасників бойових дій», – сказав спікер.

Наразі в області кредитування здійснюється за кількома напрямами.

Варто зазначити, що кредити за Програмою «Власний дім» не можуть отримати жителі великих міст (приміром, Чернігів, Ніжин, Прилуки) та ті громадяни, які живуть у сільській місцевості, але працюють у таких містах. Важливою умовою отримання кредиту є платоспроможність.

Про перелік документів, необхідних для отримання кредиту, можна дізнатися на сайті Чернігівського обласного фонду підтримки індивідуального житлового будівництва на селі «Власний дім» – https://chfond.at.ua/ або за номером
(067)-460-79-75. Також з відповідною інформацією можна ознайомитися безпосередньо в громадах.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації