back

4 березня Мінцифри запрошує на онлайн-подію "Open Data ТБ: відкриті дані для кожного"

03-03-2021 | 16:09

4 березня Україна відзначає Міжнародний день відкритих даних. З цієї нагоди відбудеться онлайн-подія Open Data ТБ: відкриті дані для кожного, ініційована Міністерством цифрової трансформації України.

Ціль заходу – розвиток відкритих даних в Україні, а саме: удосконалення законодавства у даній сфері, відкриття нових наборів даних, реалізація різноманітних проєктів. Адже якісні відкриті дані – основа для створення корисних для держави та бізнесу цифрових інструментів.

За словами Михайла Федорова, віце-прем’єр-міністра — Міністра цифрової трансформації  України, розвиток відкритих даних — пріоритет Мінцифри. Це є основою прозорої цифрової держави. Наразі йде підготовка нової редакції постанови про відкриті дані, яка доповнить перелік обов’язкових до публікації наборів даних тими, які мають значний антикорупційний, економічний та соціальний вплив.

У 2020 році Україна вперше взяла участь у європейському дослідженні рівня зрілості сфери відкритих даних — Open Data Maturity, та посіла у рейтингу учасників 17 місце, випередивши низку європейських країн, та увійшовши в категорію fast-trackers, тобто тих, які швидко розвиваються, наступна ціль — бути трендсеттерами в Європі.

Набори даних публікуються на Єдиному державному вебпорталі відкритих даних. Наприкінці 2020 року портал встановив рекорд — 1 мільйон унікальних користувачів та понад 500 тисяч завантажень з порталу. У планах — щороку збільшувати показник щонайменше вдвічі.

Уже сьогодні сервіси на основі відкритих даних полегшують життя тисячам українців.

Наприклад, у сфері охорони здоров’я ці інструменти допомагають пацієнтам у пошуку медичного закладу та виборі лікаря. Кожен може перевірити наявність безкоштовних ліків у медзакладах. У бізнесі такі інструменти допомагають автоматизувати та підвищити ефективність бізнес-процесів, захиститися від рейдерських атак, перевірити потенційних бізнес-партнерів, убезпечитися від економічних злочинів та шахрайства.

Зараз готується до запуску портал Дія.Відкриті дані, що допоможе навчати роботі з відкритими даними щонайменше 3 тисячі осіб щороку, а також удосконалювати якість даних.

Крім цього, проводяться систематичні дослідження впливу відкритих даних на різні сфери суспільного життя. Спільно із проєктом USAID/UK aid «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/TAPAS» підготовлено аналітичні звіти: