back

Увага! Магістральні газопроводи високого тиску!

04-04-2016 | 12:42

До відома керiвникiв агроформувань усіх форм власності, користувачів лісового фонду, проектних та будівельних органiзацiй, промислових та транспортних підприємств, установ i населення України.

Територією усіх районів областей України проходять магiстральнi газопроводи великих дiаметрiв i високого тиску, які мають важливе народногосподарське значення. Паралельно до газопроводів прокладено повiтрянi та пiдземнi кабельні лiнiї зв'язку.

ПАМ’ЯТАЙТЕ!

Механічне пошкодження підземних магістральних газопроводів може призвести до аварії чи вибуху великої руйнівної сили, а можливо, і до загибелі людей, пожежі й припинення на тривалий час газопостачання споживачів. На виконання закону «Про правовий режим земель охоронних зон об'єктів магістральних трубопроводів» від 17.02.2011 року №3041-VI i з метою забезпечення надійної роботи та запобігання пошкодженню споруд магістральних газопроводів, а також запобігання нещасним випадкам на земельних ділянках у межах охоронних зон – вiд 75 м до 350 м в обидва боки вiд осi газопроводу (залежно вiд діаметру), категорично заборонено:

- споруджувати житлові, громадські та дачні будинки;

- розміщувати  автозаправні й автогазозаправнi станції i склади паливно-мастильних матерiалiв;

- будувати гаражі та автостоянки, садові та дачно-садовi споруди, автомобiльнi дороги I-V категорій та залiзницi;

- влаштовувати звалища, виливати розчини кислот, солей та лугів, що спричиняють корозію;

- розміщувати спортивні майданчики, стадіони, ринки, зупинки громадського транспорту, організовувати заходи, пов’язана з масовим скупченням людей;

- кидати у річках i водоймах якорі, проходити iз закинутими якорями, ланцюгами, латами, волокушами i тралами;

- будувати огорожі для відокремлення приватних земельних ділянок, лісових масивів, садів, виноградників тощо;

- зберігати сіно, солому, розбивати польові стани i табори для худоби;

- розміщувати  склади органічних та мінеральних добрив, кагати, виділяти місця для кладовищ, лiсозаготiвель, розміщувати пересувні та стацiонарнi пасіки тощо;

- розбирати i руйнувати водопропускні, берегоукрiплювальнi, земляні та iншi споруди, що захищають об’єкти магістральних газопроводів вiд руйнування;

- переміщувати та руйнувати знаки закріплення  магістральних газопроводів на мiсцевостi, пошкоджувати або руйнувати лiнiйну частину цих газопроводів, засобів електрохiмiчного захисту вiд корозії, кранове обладнання, засоби технологічного зв’язку i лiнiйної телемеханіки, iншi складові магістральних газопроводів;

- відчиняти люки, хвіртки i двері не обслуговуваних підсилювальних пунктів кабельного зв’язку, огорож вузлів лiнiйної кранової арматури, станцій катодного i дренажного захисту та інших лiнiйних споруд, відкривати i закривати запірну арматуру, вимикати i вмикати засоби зв’язку, енергозабезпечення i телемеханіки;

- розводити вогонь i розміщувати вiдкритi або закриті джерела вогню, спалювати суху траву, солому i сміття, копати ями, розвертати сільгоспмашини.

Будiвельнi, ремонтні, земляні, геологорозвiдувальнi, бурові, пiдривнi, гiрничi, землечерпальні та поглиблювальнi роботи на земельних ділянках у межах охоронних зон, у місцях, де магiстральнi газопроводи проходять через ріки, водойми та болота, торфорозробка та органiзацiй кар’єрів для добування корисних копалин проводяться лише за письмовою згодою філій ПАТ «УКРТРАНСГАЗ» та вiдповiдних органів державного нагляду i контролю.

Проїзд автомашин i механiзмiв через газопроводи здійснювати дорогами i переїздами, спеціально обладнаними i погодженими з філіями ПАТ «УКРТРАНСГАЗ».

Польові сiльськогосподарськi роботи в охоронних зонах газопроводів землекористувачам належить проводити з обов’язковим попереднім повідомленням філій ПАТ «УКРТРАНСГАЗ» про початок орно-посiвної та збиральної кампаній.

Під час виконання сільськогосподарських робіт в охоронних зонах газопроводів iз застосуванням машин i механiзмiв не дозволяється обробіток ґрунту на глибині понад 0,45 м.

Особи, винні в пошкодженні газопроводу, лінійних споруд і кабелів зв’язку притягуються до адміністративної або кримінальної відповідальності.

ГРОМАДЯНИ! Суворо дотримуйтесь правил охорони магістральних трубопроводів.

У разі виявлення пропусків газу або пошкодження підземного магістрального газопроводу під час проведення земляних робіт слід негайно припинити роботи, організувати охорону цього місця на вiддалi охоронної зони (75 – 350 м) i повідомити про це Центральний диспетчерський департамент ПАТ«УКРТРАНСГАЗ»:

Телефон: 044-461-21-04, 044-461-21-05. Факс: 044-461-21-09

Офіційний сайт http://utg.ua/