back

Про встановлення весняно - літньої заборони на лов водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах Чернігівської області в 2016 році

25-03-2016 | 16:05

Нерест є найважливішим періодом та проявом класичного річного біоритму риб. У кожного виду риб він настає при певному наборі умов, хоча температурні режими для одного і того ж виду риб можуть розрізнятися залежно від місця розташування водойми.

Функції розмноження живих організмів носять циклічний характер. Кожен цикл складається з окремих фаз, пов’язаних з діяльністю гормонів і подразників зовнішнього середовища. Основними складовими передумов, що дають «команду» до нересту, є температурний чинник, кисневий режим, наявність субстрату для відкладання статевих продуктів, наявність партнера. За відсутності будь-якого з них риба на нерест не піде, ікра може розсмоктатися. Відкладення ікри буває одноразовим, коли риба відкладає ікру впродовж декількох хвилин (щука, окунь, плітка і інші), або порційним, коли риби відкладають ікру окремими порціями з інтервалами від декількох днів до 2-3 тижнів (лин, густера, карась і інші).

У весняно-літній нерестовий період розпочинається щорічна операція «Нерест», в рамках якої, посилюється державний нагляд (контроль) за станом охорони, використання і відтворення риби та інших водних живих ресурсів. Відтак, керуючись статтями 14, 57 Закону України «Про тваринний світ», статтями 10, 11 «Про рибне господарство, промислове рибальство та охорону водних ресурсів», працівники Державної екологічної інспекції у Чернігівській області, Управління охорони, використання і відтворення водних живих ресурсів та регулювання рибальства у Чернігівській області у взаємодії з органами Національної поліції спільно з представниками органів місцевого самоврядування та громадськими інспекторами здійснюватимуть оперативні рейдові перевірки на річках та водоймах області у рамках операції «Нерест - 2016».

Наказом Управління охорони, використання і відтворення водних живих ресурсів та регулювання рибальства у Чернігівській області заборонено промислове та обмежено любительське і спортивне рибальство, а також добування інших водних живих ресурсів у зв’язку із нерестом риби. Крім того, з метою охорони водних живих ресурсів на території області встановлено весняно-літню заборону на пересування будь-яких плавзасобів, крім суден спеціально уповноважених органів, які здійснюють охорону водних живих ресурсів на період нересту риби і розмноження інших водних біоресурсів у рибогосподарських водоймах.

Департамент екології та природних ресурсів Чернігівської облдержадміністрації сподівається, що завдяки спільним зусиллям буде значно посилено боротьбу з браконьєрством, та торгівлею водними біоресурсами, що в свою чергу дозволить у нерестовий період зберегти водні живі ресурси у водоймах області.

Департамент екології та природних ресурсів облдержадміністрації