back

Сто днів роботи Чернігівської обласної ради

02-03-2011 | 09:17

01 березня 2011 року в обласній раді відбулася прес-конференція для представників місцевих і центральних засобів масової інформації, присвячена першим ста дням роботи депутатського корпусу шостого скликання. У ній взяли участь голова обласної ради Анатолій Мельник, перший заступник голови Іван Коробка та заступник голови Валентин Мельничук.

Анатолій Мельник нагадав представникам ЗМІ про те, як було сформовано за підсумками виборів 31 жовтня 2010 року нинішній склад ради, її президію, постійні комісії та фракції.

Більш детально голова обласної ради спинився на проведеній за 100 днів роботі. За час каденції відбулося 2 пленарних засідання ради, було затверджено обласний бюджет на 2011 рік та 12 цільових галузевих програм, серед яких найважливішими для області є ті, які стосуються питань економіки, охорони здоров’я та освіти. Також Анатолій Іванович наголосив, що обласна рада продовжує контролювати виконання 23 місцевих цільових програм, прийнятих радою попереднього скликання. Серед них такі соціально значимі програми, як: забезпечення медичних закладів області санітарним автотранспортом; забезпечення житлом працівників гуманітарної сфери сільської місцевості; реалізація Стратегії демографічного розвитку області; репродуктивного здоров’я населення, профілактики ВІЛ-інфекції та підтримки хворих на СНІД, протидії захворюванню на туберкульоз та інші.

Голова обласної ради прокоментував діяльність постійних комісій на прикладі комісії з питань управління та розпорядження об’єктами комунальної власності та комісії з питань охорони здоров’я і захисту населення від наслідків аварії на ЧАЕС. Так, перша з них з початку своєї діяльності провела 3 засідання, на яких розглянула 98 питань. За результатами її роботи прийнято 42 рекомендації та 10 рішень, що стосуються безпосередньо використання об’єктів комунальної власності області. А постійна комісія з питань охорони здоров’я та захисту населення від наслідків аварії на ЧАЕС провела 4 засідання, на яких, окрім питань порядку денного пленарного засідання обласної ради, розглянула й планові питання. Зокрема, про стан виконання Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи»; про виконання програм профілактики та боротьби з соціально-небезпечними хворобами; про стан імунопрофілактики та захисту населення від інфекційних хвороб та інші.

За словами Анатолія Мельника, особливої уваги нині потребує робота зі зверненнями громадян. З початку скликання на адресу голови обласної ради надійшло 56 письмових пропозицій, заяв і скарг громадян. Майже десята частина цих листів – колективні звернення, число дописувачів яких складає 356 осіб. Важливе місце в роботі зі зверненнями громадян займає особистий прийом громадян керівництвом обласної ради, який здійснюється відповідно до затвердженого графіка. За цей час до обласної ради звернулося 144 відвідувачі. Із них кожен п’ятий був прийнятий головою обласної ради особисто.

Для успішної діяльності влади необхідно, щоб дві її гілки — представницька та виконавча — мали між собою порозуміння. «Лише спільні з обласною державною адміністрації та узгоджені дії є запорукою позитивного вирішення питань, які хвилюють мешканців Чернігівщини, — наголосив Анатолій Мельник. — Тому нашу співпрацю ми вибудовуємо у форматі дотримання інтересів територіальних громад та їх жителів, чіткого виконання кожною стороною своїх обов’язків і повноважень».

Серед першочергових питань, які поставила перед собою обласна рада шостого скликання, Анатолій Мельник назвав перевірку всіх діючих регуляторних актів, прийнятих обласною радою, на відповідність принципам державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності; вирішення проблем, пов’язаних із відпрацюванням основних напрямків організаційної діяльності місцевих рад області та налагодження співпраці новообраних органів місцевого самоврядування.

Перший заступник голови обласної ради Іван Коробка спинився на питаннях організаційної діяльності. «Адже від цього, — сказав він, — і залежить успішність діяльності влади. Тому особливу увагу ми нині приділяємо роботі координаційно-дорадчої ради при голові обласної ради, до складу якої входять міські та селищні голови райцентрів області. Перше її засідання відбудеться вже 3 березня».

Не менш важливим моментом Іван Коробка вважає запровадження виїзних днів відділів виконавчого апарату обласної ради, які стартують вже на початку березня цього року в Ніжинському районі. У планах також проведення семінарів з головами постійних комісій, моніторинг рішень сесій районних рад, організація спільних заходів з обласною державною адміністрацією.

Іван Коробка також повідомив, що для упорядкування і систематизації роботи депутатів з виборцями прийнято рішення про проведення останньої середи кожного місяця єдиного дня депутата.

«Одним із важливих джерел наповнення місцевого бюджету є примноження прибутків від використання об'єктів комунальної власності. А це залежить від рівня ефективності управління майном», — наголосив, виступаючи перед журналістами, заступник голови обласної ради Валентин Мельничук. За його словами, обласна рада виступає засновником 157 комунальних підприємств, закладів та установ.

З метою утримання в належному стані об’єктів комунальної власності та збільшення прибуткової частини обласного бюджету за рахунок передачі майна в користування, в числі актуальних питань залишаються питання оренди комунального майна. В даний час орендодавцями майна спільної власності територіальних громад області виступають 49 комунальних підприємств, організацій, установ та закладів, якими укладено 410 договорів оренди. Під постійним контролем обласної ради перебуває діяльність 26 комунальних підприємств, створених у розпорядчому порядку на базі відокремленої частини комунального майна. За 2010 рік комунальними підприємствами, які перебувають у сфері управління Управління комунального майна, вироблено та реалізовано продукції, надано послуг на загальну суму 266 млн. 290,1 тис. грн., що більше аналогічного результату 2009 року на 38 млн. грн. До загального фонду обласного бюджету перераховано 2 млн. 918,1 тис. грн. На капітальні інвестиції упродовж 2010 року комунальними підприємствами спрямовано 4 млн. 489,7 тис. грн.

Після виступу керівників обласної ради журналісти мали можливість задати їм запитання щодо діяльності ради і отримали на них вичерпні відповіді. В першу чергу представників ЗМІ цікавила точка зору керівників області на запровадження адміністративної реформи, проблематика земельних питань, регуляторна діяльність ради. Справжній же ажіотаж викликало повідомлення про те, що під час наступної сесії обласної ради, пленарне засідання якої заплановане на кінець березня, відбудеться презентація автоматизованої системи «Рада». Валентин Мельничук, котрий займається цим питанням, розповів, що аналогів цій системі, яка максимально сприятиме роботі депутатів, в Україні нині не існує. А розробляється вона Чернігівським технологічним університетом.

Підбиваючи підсумки прес-конференції, голова обласної ради Анатолій Мельник визначив пріоритети в діяльності обласної ради. Такими, за його словами, є контроль за галузевими програмами розвитку області, перевірка усіх діючих регуляторних актів, прийнятих обласною радою, на відповідність принципам державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності, вирішення питань, пов’язаних із відпрацюванням основних напрямків організаційної діяльності місцевих рад області, налагодження співпраці новообраних органів місцевого самоврядування; надання методичної допомоги сільським, селищним, міським головам, секретарям рад та працівникам виконавчих апаратів районних рад тощо.

Відділ інформаційного забезпечення
та зв’язків з громадськістю
виконавчого апарату Чернігівської обласної ради