back

Відбулося засідання робочої групи з питань реалізації основних напрямів удосконалення системи соціальних виплат населенню

21-02-2011 | 17:45

Про реалізацію державної політики у сфері надання соціальних допомог та залучення дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, до сімейних форм виховання йшлося 21 лютого в обласній державній адміністрації на засіданні робочої групи з питань реалізації основних напрямів удосконалення системи соціальних виплат населенню.

Відкриваючи засідання, заступник голови облдержадміністрації Наталія Білоус нагадала, що на попередньому засіданні робочої групи обговорювалося питання виплати одноразової винагороди жінкам Чернігівської області, яким присвоєно почесне звання України «Мати-героїня». Тому, підсумовуючи результати цієї роботи в минулому році, вона зазначила, що в області забезпечено повну виплату одноразової винагороди цим жінкам. Всього у 2010 році одноразову винагороду отримало 1059 жінок на суму 8,1 тис. гривень.

Наталія Білоус також позитивно оцінила роботу по виконанню урядових рішень щодо посилення соціального захисту населення під час оптимізації цін на житлово-комунальні послуги та подальшого удосконалення механізму надання населенню субсидій, адже для досягнення ефективних та очікуваних результатів у цьому процесі в області скоординовано роботу всіх ланок органів виконавчої влади, підприємств та організацій.

Про реалізацію державної політики у сфері надання соціальних допомог та субсидій у 2011 році присутнім розповіла заступник начальника головного управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації – начальник управління соціального захисту населення Інна Снегерьова. Підбиваючи підсумки минулого року, вона зауважила, що станом на 01.01.2011 в області державні соціальні допомоги отримали 68,6 тис. сімей. На виплату всіх видів державних допомог за минулий рік спрямовано 488,9 млн грн, що в 1,4 раза більше, ніж у 2009 році.

Механізм надання допомог постійно змінюється та удосконалюється. Так, у 2011 році змінено механізм призначення допомоги малозабезпеченим сім’ям. Для призначення цієї допомоги Законом України «Про Державний бюджет України на 2011 рік» значно збільшено рівні забезпечення прожиткового мінімуму для різних категорій населення.

Рівень забезпечення прожиткового мінімуму визначається у відсотковому співвідношенні до прожиткових мінімумів для основних соціальних і демографічних груп населення і становить: для працездатних осіб 21,0 %, для дітей – 50,0 %, для осіб, які втратили працездатність, та інвалідів – 75,0 % відповідного прожиткового мінімуму. Оскільки рівні забезпечення прожиткового мінімуму у 2011 році будуть зростати чотири рази на рік (з січня, квітня, жовтня та грудня), то і розміри допомоги будуть постійно підвищуватись.

Також Законом України «Про внесення змін до статті 15 Закону України „Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям“» передбачено, що, починаючи з цього року, розмір державної соціальної допомоги збільшується на кожну дитину віком від 3 до 13 років на 60,0 грн, а на кожну дитину віком від 13 до 18 років – на 100,0 гривень.

На даний час в області налічується 1174 малозабезпечених сім’ї, в яких виховується 2660 дітей до 18 років, із них 550 – багатодітні сім’ї, де виховується 2033 дитини. Середній розмір допомоги багатодітній малозабезпеченій сім’ї становить 1050 гривень.

Окрім того, внесено зміни до Закону України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» у частині виплати допомоги при народженні дитини. З 1 січня 2011 року допомога при народженні дитини нараховуватиметься у розмірах прожиткового мінімуму для дітей віком до 6 років, встановлених на день народження дитини.

Розмір допомоги на першу дитину кратний 22 розмірам прожиткового мінімуму, на другу дитину – 45 розмірам прожиткового мінімуму, на третю і кожну наступну дитину – 90 розмірам прожиткового мінімуму.

Загальний розмір допомоги на першу дитину, яка народилася, починаючи з 1 січні 2011 року, становить 17952 грн, на другу дитину – 36720 грн, на третю та наступних дітей – 73440 гривень. З квітня розміри допомоги будуть збільшуватись.

Виплата допомоги здійснюватиметься одноразово у дев’ятикратному розмірі прожиткового мінімуму при народженні дитини, решта суми допомоги на першу дитину виплачуватиметься протягом наступних 12 місяців, на другу дитину – 24 місяців, на третю і кожну наступну дитину – 36 місяців рівними частинами у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Станом на 01.02.2011р. допомогу при народженні дитини вже отримали: на першу дитину 41 сім’я, на другу – 19 сімей, на третю та наступних дітей – 8 сімей.

Ще однією з найважливіших програм, яка надає сім’ї значної підтримки по сплаті за житлово-комунальні послуги, тверде паливо та скраплений газ, є Програма житлових субсидій.

Станом на 01.01.2011 в області субсидією на житлово-комунальні послуги користувалось 46,3 тис. сімей, що складає майже 11,0 % від кількості сімей у регіоні.

За 2010 рік на виплату субсидій на житлово-комунальні послуги спрямовано 26,6 млн грн, що на 35,0 % більше ніж у 2009 році. Середній розмір субсидії на житлово-комунальні послуги залишається на рівні минулого року і становить 110,0 грн на одну сім’ю.

Субсидією на придбання твердого палива та скрапленого газу в минулому році скористалось 16,3 тис. сімей, що в 2 рази більше ніж у 2009 році (8,2 тис. сімей). На виплату спрямовано 4,7 млн грн. Середній розмір субсидії на тверде паливо та скраплений газ становив 340,0 гривень.

В умовах підвищення цін і тарифів на житлово-комунальні послуги Урядом своєчасно було прийнято рішення про спрощення заяви і декларації та самої процедури отримання субсидії.

Починаючи з 1 серпня 2010 року, зменшено обов’язковий відсоток платежу. Призначення субсидій проводиться виходячи з 15 або 10 обов’язкового відсотку. Сім’ям, які отримували субсидію до зміни цього обов’язкового відсотку платежу, проведено перерахунок субсидій без їх особистого звернення.

Так, для сімей, до складу яких входять лише пенсіонери, інваліди та діти до 18 років, розмір плати за житлово-комунальні послуги становить 10,0 %, а для інших сімей – 15,0 %.

Таке зменшення розміру плати за житлово-комунальні послуги призвело до збільшення кількості сімей, яким призначено субсидії. У 2010 році кількість отримувачів зросла майже вдвічі у порівнянні з 2009 роком.

За словами Інни Снегерьової, питання призначення житлових субсидій залишається актуальним і на даний час. У кожному районі та місті обласного значення працюють спеціальні штаби, які забезпечують належну взаємодію між органами системи соціального захисту, підприємствами і організаціями, які працюють у комунальній сфері та оперативно вирішують проблемні питання, що виникають у процесі роботи.

Як залучаються діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, до сімейних форм виховання поінформував заступник начальника служби у справах дітей облдержадміністрації Станіслав Железний.

На переконання Станіслава Железного, найкраще для дитини, яка втратила сім’ю, – це знову її отримати. Над цим і працює служба. В цьому напрямку є певні позитивні тенденції. Так, у минулому році на Чернігівщині відбувся перелом у процесі всиновлення дітей громадянами України – всиновлено 45 дітей, у той час як іноземці всиновили 39. Для порівняння – у 2005 році було лише 16 усиновлень українцями. На початку цього року вже всиновили 8 дітей.

Також Станіслав Железний відмітив гарні результати співпраці із „Магнолією-ТВ”. Завдяки спільним зусиллям телевізійників та служби у справах дітей, діти-сироти знаходять нові родини, де їх зігріють любов’ю та турботою.

Під опікою та піклуванням, за словами С.Железного, перебуває 1690 осіб (60,2% від загальної кількості дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування).

На сьогодні в області функціонує 152 прийомні сім’ї та 10 дитячих будинків сімейного типу, в яких виховується 295 дітей.

З кожним роком, завдяки заходам, що вживаються, кількість дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, охоплених сімейними формами виховання постійно зростає, підсумував Станіслав Железний.

Управління у справах преси
та інформації облдержадміністрації