back

Обласна рада з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу розглянула стан боротьби із соціально – небезпечними хворобами

21-02-2011 | 16:45

21 лютого 2011 року заступник облдержадміністрації Віктор Тканко провів засідання обласної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу.

Обласною радою з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу розглянуто стан боротьби із соціально – небезпечними хворобами, виконання програмних заходів, роботу районних рад з питань протидії туберкульозу, ВІЛ-інфекції/СНІДу, хід виконання обласної Програми забезпечення профілактики ВІЛ-інфекції, лікування, догляду та підтримки ВІЛ-інфікованих і хворих у 2010 році та проведення акції «Молодь проти СНІДу» у травні, грудні 2011 року.

Про стан боротьби із соціально-небезпечними хворобами в Ріпкинському, Куликівському та Щорському районах доповіли заступники голів райдержадміністрацій. Епідемічна ситуація з ВІЛ-інфекції у Ріпкинському і Куликівському районах контрольована і в рейтингу інтенсивності вони посідають відповідно 4 та 5 місця. Показники захворюваності, поширеності на ВІЛ і смертності від СПІДу в Щорському районі є найбільшими. Епідемічна ситуація в цьому районі є несприятливою.

Обласною радою прийнято рішення створити і направити комплексну бригаду до Щорського району для вивчення причин такої ситуації. Головний лікар Обласного центру з профілактики та боротьби зі СНІДом Микола Дейкун поінформував присутніх про хід виконання обласної Програми «Забезпечення профілактики ВІЛ-інфекції, лікування, догляду та підтримки ВІЛ-інфікованих і хворих у 2009-2013рр.»

За його словами зараз на Чернігівщині зареєстровано та перебуває під наглядом 2193 ВІЛ-інфікованих (поширеність становить 199,1 на 100 тисяч населення) та 236 осіб, хворих на СНІД ,серед яких 4-ро дітей.

У 2010-му році в області зафіксовано 507 нових випадків ВІЛ-інфекції. Втім, спостерігається тенденція до зниження темпів приросту хвороби з 26% у 2008 році до 5% у 2010 році. Микола Дейкун пов’язує це з активним обстеженням населення на ці інфекції , адже вдалося обстежити близько 500 тисяч жителів Чернігівщини.

В області забезпечено широкий доступ населення до консультування та тестування на ВІЛ. Протягом 2010 року обстежено понад 103600 осіб.

Микола Дейкун зазначив, що високі показники поширеності ВІЛ-інфекції реєструються у м.Прилуки, м. Чернігові, Талалаївському та Щорському районах. За результатами моніторингу причин смерті ВІЛ-інфікованих та хворих на СНІД в 2010 році в області померло 109 осіб, з них 60випадків – смерть від СНІДу. На сьогодні не існує ефективного методу захисту організму від інфікування ВІЛ. Тому, основну увагу необхідно приділяти профілактичній роботі.

Анжела Мойсеєнко розповіла про проведення щорічної акції «Молодь проти СНІДу», яка буде проводиться у травні та листопаді 2011 року.

За результатами засідання обласної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу дані відповідні доручення.







Управління у справах преси
та інформації облдержадміністрації