back

Наталія Білоус провела засідання координаційної ради у справах осіб з обмеженими фізичними можливостями

17-03-2011 | 15:29

Ключовим питанням першого в цьому році засідання координаційної ради у справах осіб з обмеженими фізичними можливостями при обласній державній адміністрації, яке відбулося 17 березня, було здійснення комплексної реабілітації вихованців спеціальних загальноосвітніх шкіл-інтернатів області.

„Важливість цього питання беззаперечна, адже майже третина всіх дітей, що виховуються в спеціальних школах-інтернатах, це діти-інваліди”, - зазначила, відкриваючи засідання, заступник голови облдержадміністрації Наталія Білоус.

Про те, як саме здійснюється комплексна реабілітація вихованців спеціальних загальноосвітніх шкіл-інтернатів та Прилуцького дошкільного навчального закладу «Дитячий будинок інтернатного типу», проводиться профілактика та збереження їх здоров’я розповіла заступник начальника управління освіти і науки облдержадміністрації Марія Кальпета.

На думку Марії Кальпети, результативність навчально-виховного процесу дітей з особливими освітніми потребами, підготовка їх до самостійного життя значною мірою залежить від рівня організації корекційно-відновлювальної та оздоровчо-реабілітаційної роботи.

Це завдання є одним з основних для 7 спеціальних шкіл-інтернатів та Прилуцького дитячого будинку, оскільки в них перебуває 225 дітей-інвалідів

На виконання Закону України «Про реабілітацію інвалідів в Україні», наказу Міністерства охорони здоров’я України від 08.10.2007 № 623 «Про затвердження форм індивідуальної програми реабілітації інваліда, дитини-інваліда та Порядку їх складання» управління освіти і науки облдержадміністрації, педагогічні колективи інтернатних закладів здійснюєть відповідну роботу.

89 % дітей-інвалідів мають індивідуальні програми реабілітації дитини-інваліда. Стовідсотково забезпечені такими програмами діти-інваліди, які мають статус дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування.

З метою виконання вимог Положення про спеціальну загальноосвітню школу (школу-інтернат) для дітей, які потребують корекції фізичного та (або) розумового розвитку, реабілітаційних заходів, визначених індивідуальними програмами реабілітації дитини-інваліда, у кожній школі-інтернаті, Прилуцькому дитячому будинку створено свою навчально-реабілітаційну модель. Така модель максимально пристосована до потреб дітей, їх особистісного потенціалу, можливостей адаптуватись.

Зміст корекційно-відновлювальної та оздоровчо-реабілітаційної роботи спрямований на:

• корекцію психічного і фізичного розвитку особистості,

• створення компенсаційних, соціально адаптованих способів навчання, творчої та трудової діяльності дітей,

• застосування сучасних здоров’язберігаючих, реабілітаційних технологій.

Все це підвищує ефективність корекції, адаптації та інтеграції випускників у суспільство.

Реалізації зазначених завдань сприяє відповідна навчально-метеріальна база інтернатних закладів.

Зокрема, у Чернігівській спеціальній загальноосвітній школі-інтернаті І-ІІІ ступенів (для дітей з обмеженими можливостями зору) обладнаний за сучасними вимогами офтальмологічний кабінет. На його базі здійснюється профілактика та лікування вихованців інших інтернатних закладів.

З жовтня 2010 року школа-інтернат є учаником нового голландсько-українського проекту «На Сонці», мета якого – розробка та реалізація індивідуальних, орієнтованих на дитину навчальних планів, сприяння ранньому втручанню та соціалізації дітей у суспільстві.

Розпочалося запровадження інклюзивного навчання у Прилуцькому дитячому будинку. Результатом творчої співпраці педагогічного колективу та медичного персоналу закладу стала інклюзивно-оздоровча програма «Плекаємо здоров’я дитини». Її структура має чотири блоки:

1. Психофізіологічний

2. Фізкультурно-оздоровчий

3. Навчально-виховний

4. Лікувально-профілактичний.

Усі блоки пов’язані між собою, передбачають максимальне використання наявної матеріально-технічної бази закладу, кадрового ресурсу та можливості кожної окремо взятої дитини.

Городнянська спеціальна школа-інтернат протягом останніх трьох років у практику роботи впроваджує види артистичної терапії. Зокрема, казкотерапія, ігротерапія, ізотерапія, музична терапія, танцювальна терапія тощо. У Березнянській спеціальній загальноосвітній школі-інтернаті значну увагу приділяють інтерактивному навчанню, бо воно є найефективнішим для сприйняття дітьми, які мають вади розумового розвитку. Він базується на принципах особистісно орієнтованого навчання, безпосередньої участі кожного учасника як шукача шляхів i засобів розв’язання проблем.

В результаті цілеспрямованого комплексу реабілітаційних заходів, як зазначила Марія Кальпета, спостерігаєтся стабілізація та покращення стану здоров’я дітей, підвищення рівня навчальних досягнень, трудових навичок та соціалізації дітей з особливими освітніми потребами. Вихованці спеціальних шкіл-інтернатів, які мають інвалідність, стають активними учасниками та переможцями змагань на обласному рівні з міні-футболу, настільного тенісу, легкої атлетики, шашок, шахів, постійно беруть участь в обласному фестивалі художньої творчості «Повір у себе», демонструють широкий спектр свого таланту, високий рівень виконавської майстерності.

Управління освіти і науки облдержадміністрації спільно з керівництвом спеціальних шкіл-інтернатів, Прилуцького дошкільного навчального закладу «Дитячий будинок інтернатного типу» і в подальшому будуть працювати над покращенням реабілітаційних заходів, підсумувала Марія Кальпета.

На засіданні також розглянули результати роботи підприємств та організацій громадських організацій інвалідів в області, які користуються пільгами з оподаткування. Про це поінформував керівник секретаріату регіональної комісії з питань діяльності підприємств та організацій громадських організацій інвалідів в Чернігівській області Володимир Бєляєв.

За його словами, в області зареєстровано 40 громадських організацій і об’єднань інвалідів, якими засновано 10 підприємств.

Упродовж 2009-2010 років 5 підприємств та 1 громадська організація інвалідів користувались дозволом на право пільгового оподаткування.

Державна допомога у вигляді пільг з оподаткування, яка надавалась підприємствам ОГОІ за рішеннями Регіональної комісії, склала:

за 2009 рік – 1397200 грн., в тому числі: по ПДВ – 697,6 тис.грн., податку на прибуток – 658,4 тис.грн., сплаті земельного податку – 41,2 тис.грн.;

за 2010 рік – 874,7 тис.грн., в тому числі: по ПДВ – 727,5 тис.грн., податку на прибуток – 104,2 тис.грн., сплаті земельного податку – 43,0 тис.грн.

Згідно з моніторингом, який здійснюється секретаріатом Регіональної комісії, кошти, вивільнені за рахунок застосування пільг з оподаткування протягом 2009-2010 років, підприємства ОГОІ спрямували на виробничі (1501,6 тис.грн.) і соціальні (204,7 тис.грн.) потреби та поточну діяльність (565,6 тис.грн.).

Внаслідок впливу економічної кризи, сказав на завершення свого виступу Володимир Бєляєв, на підприємствах ОГОІ спостерігається падіння обсягів виробництва та реалізації продукції, відповідно зменшується і фактична заробітна плата працюючих інвалідів та їх середньооблікова чисельність.

Основними причинами, які суттєво вплинули на погіршення ефективної діяльності підприємств ОГОІ, стали: зниження обсягів виробництва через малу кількості держзамовлень, складнощі з реалізацією виготовленої продукції, проблеми із закупівлею сировини та матеріалів, що зумовлено різким збільшенням цін, недостатність обігових коштів тощо. Також у 2010 році підприємства ОГОІ втратили можливість застосовувати цінову преференцію при проведенні тендерних процедур у зв’язку з прийняттям Закону України «Про здійснення державних закупівель».

Крім того, на сьогодні підприємства ОГОІ сплачують за послуги з постачання енергоносіїв по тарифам промислових споживачів. У результаті чого в осінньо-зимовий період підприємства ОГОІ змушені призупиняти своє виробництво.

Після обговорення порушених на координаційній раді питань з урахуванням внесених пропозицій готується відповідне рішення ради.







Управління у справах преси та інформації
облдержадміністрації