back

Захищай своїх - вакцинуй дітей від кору!

30-09-2022 | 15:04

Війна в Україні створює ще більш сприятливі умови для поширення кору. Військові дії спричинили руйнування медичної інфраструктури, ускладнили доступ людей до медичних послуг, зокрема вакцинації.

Кір — одне з найбільш заразних захворювань, відомих у світі. Вірус кору, швидко передається від хворої людини повітряно-крапельним шляхом. Вірус може жити в повітрі та на поверхнях до двох годин після того, як хвора людина залишила приміщення.

Хвороба небезпечна для всіх невакцинованих людей, особливо для дітей. Підлітки та дорослі, які раніше не хворіли на кір і не були вакциновані, також є вразливими до захворювання. У дорослих і дітей, молодших року, кір зазвичай має набагато тяжчий перебіг. Невакциновані медичні працівники також наражаються на ризик захворіти.

Спалахи цього захворювання мають циклічний характер і відбуваються в Україні кожних чотири-п’ять років. Попередній спалах кору тривав у нас у 2017–2019 роках, і з огляду на те, що спалахи циклічні, новий є, на жаль, невідворотним. Головна причина цього — недостатнє охоплення щепленнями. Незважаючи на те, що перед пандемією COVID-19 рівень вакцинації в Україні зростав, під час пандемії він почав знову падати, пояснює заступниця головного лікаря Чернігівської обласної дитячої лікарні, головний педіатр області Людмила Кривець.

Захистіть свою малечу - вакцинуйте її. Тим більше, що вакцини є.

«У серпні в область було доставлено 15 тис. доз вакцини КПК, яка захищає від кору, ендемічного паротиту і краснухи. Вистачить всім бажаючим», - запевняє лікарка.

Дітей щеплюють проти кору двома дозами: в 1 та 6 років. Для дорослих схема імунізації передбачає введення двох доз із мінімальним інтервалом 28 днів. Щеплення проводять трикомпонентною вакциною КПК, що забезпечує імунітет одразу від трьох захворювань: кору, паротиту (свинки) та краснухи. Щоб зробити щеплення, потрібно звернутися до сімейного лікаря.

Важливо знати, що, навіть якщо ви пропустили щеплення, його можна надолужити за першої нагоди.

Щеплення проти кору проводять уже понад 50 років, і за ці роки вакцини зарекомендували себе як безпечний та ефективний спосіб профілактики.

«Якщо дитина пропустила якусь дозу за графіком, зверніться до лікаря і якнайшвидше надолужте пропущені щеплення. Якщо у вас є сумніви, чи хворіли ви в дитинстві на кір, або чи були вакциновані – вам варто зробити щеплення принаймні однією дозою», - зазначила Людмила Кривець.

За інформацією комунікаційного центру МОЗ