back

Всесвітній день дикої природи

01-03-2021 | 09:00

Всесвітній день дикої природи започатковано у грудні 2013 року шістдесят восьмою сесією Генеральної Асамблеї ООН. Саме 3 березня 1973 року у Вашингтоні була підписана одна з найбільших угод з охорони дикої природи, Конвенція про міжнародну торгівлю видами дикої фауни і флори, що перебувають під загрозою зникнення (CITEС). До Конвенції долучилось майже 180 держав, в тому числі й Україна – з 1999 року. Під міжнародною охороною на сьогодні знаходиться близько 5600 видів тварин і більше 30 тисяч видів рослин.

Тема цьогорічного Всесвітнього дня дикої природи – ліси та засоби до існування: підтримання людей та збереження планети. Його мета – відзначити центральну роль лісів та їх екосистемних послуг у забезпеченні добробуту сотень мільйонів людей у всьому світі, особливо корінних та місцевих громад, які історично пов’язані з лісами та прилеглими до них територіями. Це узгоджується з цілями сталого розвитку ООН у частині зобов'язань щодо подолання бідності, забезпечення сталого використання ресурсів та збереження життя на землі.

Цьогорічний Всесвітній день дикої природи спрямований на підвищення обізнаності людей щодо цінності лісів та дикої природи, пропагування традиційних практик та знань, що сприяють встановленню більш стійких відносин із цими важливими природними системами, зокрема управління лісами та лісовими ресурсами.

Дика природа — це невід’ємна частина нашої планети. Адже неможливо уявити світ без неповторних диких тварин та неймовірних рослин, непідвладних людині. Саме захищати тварин і рослин в природному середовищі — завдання кожного з нас.

Департамент екології та природних ресурсів Чернігівської облдержадміністрації запрошує гостей та жителів області долучитися до відзначення Всесвітнього дня дикої природи та нагадує, що природа та тварини потребують відповідального й бережливого ставлення щодня, а не тільки в екологічні свята.

Детальніше про історію та відзначення Всесвітнього дня дикої природи можна дізнатися за посиланням.