back

Громадам презентували Посібник з передачі земель державної власності у комунальну

02-12-2020 | 16:58

Днями в Українському кризовому медіацентрі відбулася презентація «Практичного посібника з питань передачі земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності у комунальну власність». 

Над його розробкою працювали Держгеокадастр та Асоціація міст України в рамках Проєкту USAID «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПЛЮС).

Після запуску процесу передачі сільгоспугідь громадам, питання набуло неабиякого суспільного інтересу і потребувало більш детального роз’яснення. В результаті виникла ідея випуску такого посібника.

- Після прийняття указу Президента України і, відповідно, на його виконання - постанови Кабінету Міністрів, які були підготовані фахівцями Держгеокадастру, розпочався процес передачі земель у громади. До нас почали звертатися громади з певними запитаннями, тому виникла ідея підготувати спільно з фахівцями Держгеокадастру такий посібник, у якому крок за кроком буде розписаний алгоритм для місцевої влади та її представників, муніципальних службовців тощо, що треба зробити, аби юридично грамотно отримати землю у користування, - пояснив виконавчий директор «Асоціації міст України» Олександр Слобожан.

Він додав, що у Верховній Раді планується до розгляду важливий для усього місцевого самоврядування проєкт № 2194, що є «земельною революцією» та початком глобальної передачі земель. У такий спосіб до кінця 2020 року – початку 2021 року увесь механізм передачі має бути повністю реалізований.

За словами першого заступника Голови Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру Анатолія Мірошниченка, крім передачі земель у комунальну власність, закон № 2194 містить багато інших важливих новел. Зокрема, у частині децентралізації органам місцевого самоврядування надаються додаткові повноваження у сфері здійснення контролю за використанням земель, відбувається радикальна дерегуляція земельних відносин, а саме - скасування правил про деякі повноваження Держгеокадастру. Тобто відомство позбувається тих повноважень, які на сьогодні є неефективними.

- Ми підтримуємо цей процес, адже дерегуляція є важливим пріоритетом сучасного Держгеокадастру. На законі №2194 процес децентралізації не закінчується, адже є потреба у низці інших законопроєктів та законодавчих ініціатив. Тому ми розраховуємо на співпрацю з громадськістю, профільними асоціаціями, і, звичайно ж, «Асоціацією міст України», - підсумував Анатолій Мірошниченко

Учасники заходу обговорили алгоритми передачі земель та особливості окремих етапів, зразки необхідних документів, витяги з нормативно-правових актів, що стосуються процесу передачі земель з державної до комунальної власності та інвентаризації земель, тощо.

Нагадаємо, 15 жовтня, в межах робочої поїздки на Чернігівщину, під час участі в Національному земельному форумі, Президент України Володимир Зеленський підписав Указ № 449/2020 «Про деякі заходи щодо прискорення реформ у сфері земельних відносин». Документ передбачає передачу земель сільськогосподарського призначення з державної до комунальної власності. Президент наголосив, що цей крок стане завершальним етапом реформи з децентралізації.

Завантажити посібник можна тут.

За інформацією Урядового порталу