24-07-2023 10:10

Публічне акціонерне товариство "Укрнафта" має намір отримати дозвіл на викиди  забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами для об'єкта: Резервуарний парк ЦПГ та установка відвантаження готової продукції автотранспортом Гнідинцівського ГПЗ ПАТ «Укрнафта».

Повне та скорочене найменування суб’єкта господарювання: Публічне акціонерне товариство "Укрнафта", ПАТ "Укрнафта".

Ідентифікаційний код юридичної особи в ЄДРПОУ:  00135390.

Місцезнаходження суб’єкта господарювання, контактний номер телефону, адреса електронної пошти суб’єкта господарювання: 04053, м. Київ, провулок Несторівський, 3-5 тел./факс: (044) 506-10-03 e-mail: [email protected].

Місцезнаходження промислового майданчика Резервуарний парк ЦПГ та установка відвантаження готової продукції автотранспортом Гнідинцівського ГПЗ ПАТ «Укрнафта»: Чернігівська обл., Прилуцький  район,  с. Гнідинці.

Мета отримання дозволу на викиди: отримання офіційного документу, який дає право провадити діяльність на існуючому об'єкті, пов'язану із викидами забруднюючих речовин в атмосферне повітря. Підприємство відноситься до другої групи об’єктів за складом документів, у яких обґрунтовуються обсяги викидів, в залежності від ступеня впливу об’єкта на забруднення атмосферного повітря.

Відомості про наявність висновку з оцінки впливу на довкілля: висновок відсутній, оскільки виробнича діяльність не підлягає оцінці впливу на довкілля та прямо не передбачена вимогами ч. 2 та ч. 3 ст. 3 Закону України "Про оцінку впливу на довкілля" та критеріїв визначення планованої діяльності, яка не підлягає оцінці впливу на довкілля, та критеріїв визначення розширень і змін діяльності та об’єктів, які не підлягають оцінці впливу на довкілля затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 13.03.2017 № 1010.

Резервуарний парк призначений для отримання і зберігання скрапленого газу, широкої фракції легких вуглеводнів від цехів заводу; змішування продукції, яка зберігається в ємностях, для забезпечення її якості згідно державного стандарту і технічних умов; перекачування продукції для подальшої переробки.

В процесі виробничої діяльності в атмосферне повітря можуть надходити забруднюючі речовини та парникові гази в кількості  874,00450 т/рік, в тому числі (т/рік): ртуть та її сполуки в перерахунку на ртуть 9,8E-07; оксиди азоту (оксид та діоксид азоту) у перерахунку на діоксид азоту 0,90472;  оксид вуглецю 0,64146;  бутан 80,36791; гексан 2,51017;  пентан 35,02557;  метан 0,02168;  етантіол (етилмеркаптан) 0,00103;  пропан 70,25277;  етан 0,25655;  вуглецю діоксид 684,02156;  азоту (1) оксид (N2O) 0,00108.

На об'єкті не має виробництв та технологічного устаткування, які підлягають до впровадження найкращих доступних технологій та методів керування, тому заходи щодо впровадження найкращих існуючих технологій виробництва не розроблялись.

Заходи щодо скорочення викидів не передбачені, оскільки на промисловому майданчику викиди для найбільш поширених і небезпечних забруднюючих речовин не перевищують гранично-допустимі викиди. Для запобігання перевищенню встановлених нормативів гранично-допустимих викидів у процесі виробництв необхідно проводити систематичний контроль виробничих процесів та профілактику технологічного обладнання, ведення технологічного процесу повинно здійснювати у відповідності з технологічним регламентом, затвердженим в установленому порядку. При виникненні надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру необхідно діяти згідно Плану локалізації та ліквідації аварійних ситуацій і аварій.

Максимальні концентрації забруднюючих речовин в приземному шарі атмосферного повітря під час роботи підприємства не перевищують гранично-допустимих концентрацій. Санітарно-захисна зона витримана. При робочому режимі технологічного процесу забруднення атмосфери мінімальне і обумовлене технічними можливостями сучасного обладнання. Існуюче на проммайданчику виробництво в цілому відповідає сучасному технічному рівню. На підприємстві ведеться контроль за станом атмосферного повітря.

Пропозиції щодо дозволених обсягів викидів відповідають чинному законодавству. Для забруднюючих речовин в організованих викидах стаціонарних джерел, масова концентрація яких обмежується згідно з наказом Міністерства охорони навколишнього природного середовища України № 309 від 27.06.2006 року "Про затвердження нормативів граничнодопустимих викидів забруднюючих речовин від стаціонарних джерел", встановлюються нормативи граничнодопустимих викидів. Для речовин, на які не встановлюються нормативи граничнодопустимих викидів, встановлюються розрахункові величини масової витрати. Для неорганізованих стаціонарних джерел нормативи граничнодопустимих викидів забруднюючих речовин не встановлюються. Регулювання викидів від цих джерел здійснюється шляхом встановлення вимог.

З пропозиціями та зауваженнями від громадських організацій та окремих громадян протягом 30 календарних днів з дати публікації даного повідомлення звертатися до Чернігівської обласної військової адміністрації за адресою, 14000, Чернігівська область, м. Чернігів, вул. Шевченка, 7 тел.: (0462) 67-86-94; e-mail: [email protected]; Департаменті екології та природних ресурсів Чернігівської ОВА: 14000, м. Чернігів, пр-т Миру, 14 Тел.: (0462) 67-48-72 e-mail: [email protected].

Інформація для отримання дозволу (285 КБ, docx)

ГО Активне Суспільство України