back

Відбулося засідання робочої групи «Реформування гуманітарної сфери» регіонального комітету з економічних реформ

30-05-2012 | 14:10

30 травня під головуванням заступника голови облдержадміністрації Віктора Тканка відбулося засідання робочої групи «Реформування гуманітарної сфери» регіонального комітету з економічних реформ.

Члени робочої групи розглянули стан виконання в області програми «Запобігання та лікування серцево-судинних та судинно-мозкових захворювань на 2012-2015 роки» та обговорили шляхи реалізації пілотного проекту із запровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою.

Як зазначалося на засіданні, серцево-судинні хвороби вже протягом тривалого часу посідають перше місце серед причин смертності в усьому світі. Не виключення й Україна, зокрема, Чернігівська область. Щорічно на таке серйозне ускладнення серцевих захворювань як гострий інфаркт міокарда на Чернігівщині страждає майже 2 тисячі пацієнтів. За І квартал поточного року виявлено 257 випадків захворювання на гострий інфаркт.

У вересні минулого року на сесії обласної ради було прийнято обласну програму «Запобігання та лікування серцево-судинних та судинно-мозкових захворювань на 2012-2015 роки». На її реалізацію в поточному році виділено 700 тис. гривень. Кошти спрямовуються на закупівлю витратних матеріалів, зокрема, стентів, що дає змогу хворим на гострий інфаркт міокарда отримати своєчасну і доступну допомогу.

В області також розроблено маршрут доставки хворих до серцево-судинного центру на базі Чернігівської міської лікарні №2. Завдяки зусиллям облдержадміністрації минулого року в центрі була встановлена сучасна рентгенівська кардіоваскулярна ангіографічна система Allura Xper FD 10, на якій виконуються ендоваскулярні оперативні втручання на всіх басейнах аорти, артерій та венозної системи. Тільки цього року планується прооперувати майже 250 хворих.

Не стоїть осторонь цієї проблеми й держава. На виконання соціальних ініціатив Президента України Кабінет Міністрів України розпочав запровадження європейського підходу до ціноутворення на лікарські засоби. Першим кроком на шляху до цього стала розробка та прийняття Постанови Уряду від 25 квітня 2012 року № 340 «Про реалізацію пілотного проекту щодо запровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою» шляхом встановлення граничного рівня оптово-відпускних цін на такі засоби з використанням механізму визначення порівняльних (референтних) цін (перший етап) та відпрацювання механізму часткового відшкодування їх вартості за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів (другий етап).

Перший етап пілотного проекту розпочинається з 1 червня поточного року. Дія пілотного проекту поширюється на генеричні лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою, що зареєстровані в Україні, виробляються з дотриманням вимог належної виробничої практики.

Управління у справах преси
та інформації облдержадміністрації