back

Інформація щодо введення у обіг пам'ятної банкноти на честь 160-річчя Івана Франка

31-08-2016 | 09:52

Відповідно до рішення Правління Національного банку України від 10 серпня 2016 року № 205-рш Національний банк України з 01 вересня 2016 року вводить в обіг пам’ятну банкноту номінальною вартістю 20 гривень, присвячену 160-річчю від дня народження видатного українського письменника Івана Яковича Франка.

Розмір банкноти – (69х130) мм. Переважаючий колір банкноти – зелений.


Опис лицьового боку банкноти

У центральній частині лицьового боку банкноти розміщено портретне зображення Івана Франка, напис “ІВАН ФРАНКО”. У верхній частині банкноти праворуч від портрета розміщено зображення малого Державного Герба України, напис “УКРАЇНА” та факсимільний уривок з твору Івана Франка; у верхній частині поля водяного знака надрукований напис “НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ”, під ним розміщено підпис Голови Національного банку України та слово “ГОЛОВА”. Усі зазначені елементи дизайну виконані фарбою темно-коричневого кольору.

Праворуч від портрета Івана Франка розміщено оптично-змінне зображення – композиція з числа “160” та напису “років від дня народження”, що має кінематичний ефект. При зміні кута нахилу банкноти на ділянках зображення спостерігаються поступові переходи від пурпурного кольору до золотисто-зеленого.

Ліворуч від підпису Голови Національного банку України розміщено частину наскрізного елемента – фрагмент зображення цифрового позначення номіналу “20” бузкового кольору.

Біля лівого краю банкноти, у нижньому куті, розміщено елемент для людей з послабленим зором у вигляді трикутника темно-оливкового кольору.

У нижньому лівому куті банкноти темно-зеленою та темно-коричневою фарбами надруковано цифрове позначення номіналу “20” (тло цифр наповнене числами “20” та стилізованими зображеннями гривні часів Київської Русі).

Вздовж правого краю банкноти вертикально розміщено напис “ДВАДЦЯТЬ ГРИВЕНЬ” темно-коричневого кольору та негативне зображення цифрового позначення номіналу “20”.

Дизайн лицьового боку банкноти доповнюють інші елементи, виконані багатоколірним друком.


Опис зворотного боку банкноти

У центральній частині зворотного боку банкноти розташовано зображення будівлі Львівського оперного театру, над яким розміщено напис “ДВАДЦЯТЬ ГРИВЕНЬ”. Колір зображення та напису переходить від зеленого до темно-коричневого.

Вздовж лівого краю банкноти вертикально розміщено напис “20 ГРИВЕНЬ 20” зеленого кольору.

У правому верхньому куті розміщено частину наскрізного елемента – фрагмент зображення цифрового позначення номіналу “20” бірюзового кольору.

У правому нижньому куті – зображення цифрового позначення номіналу “20” зеленого кольору, ліворуч від якого розміщено рік затвердження зразка банкноти “2016”.

У центрі нижнього орнаменту розміщено цифрове позначення номіналу “20”, виконане тонкою негативною лінією.

Серійний номер надруковано двічі: горизонтальний – фарбою червоного кольору у нижній частині банкноти; вертикальний – виконаний шрифтом зі змінною висотою знаків фарбою чорного кольору вздовж правого краю банкноти.

Кожний номер складається з двобуквеної серії та семизначного номера.

Дизайн зворотного боку банкноти доповнюють інші елементи, виконані багатоколірним друком.


Характеристика елементів захисту

На банкноті запроваджено нові оптично-змінні елементи захисту:"віконна" захисна стрічка з ефектом руху фонових зображень та елемент SPARK, що поступово змінює колір під час зміни кута нахилу банкноти.

Крім елементів захисту для візуального визначення банкнота має елементи захисту, які визначаються в ультрафіолетових, інфрачервоних променях та мають магнітні властивості.

До уваги користувачів! У разі відсутності на банкноті захисних елементів або їх невідповідності зазначеним вимогам банкноту слід пред`явити у відповідні відділи грошового обігу в регіонах Департаменту грошового обігу Національного банку України або Управління Національної поліції.

З більш докладною інформацією щодо даної пам'ятної банкноти можна ознайомитися за посиланням: https://bank.gov.ua/control/uk/publish/article?art_id=35750977&cat_id=55838


За інформацією відділу грошового обігу в Чернігівській області
Департаменту грошового обігу Національного банку України