back

30 років після Чорнобиля: аспекти надання медичної допомоги ліквідаторам

28-04-2016 | 09:29

30 років тому понад 20 тисяч жителів області взяли участь у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Не зважаючи на радіацію, не шкодуючи власного здоров’я, наші земляки долучилися до боротьби з неконтрольованим атомом і зробили свій внесок у збереження життя мирних громадян.

Тепер ці люди разом із кваліфікованими медиками змушені докладати багатьох зусиль для того, щоб відновити своє здоров’я.

Обласний центр радіаційного захисту та оздоровлення населення – єдиний в регіоні заклад, що опікується виключно наданням медичної допомоги та реабілітацією учасників ліквідації аварії на ЧАЕС, членів їх родин, інвалідів Чорнобиля та інших жителів області, які втратили здоров’я через цю техногенну катастрофу.

Заклад існує вже понад 25 років. Управління охорони здоров’я облдержадміністрації разом із державою активно сприяють створенню комфортних умов для лікування та відновлення здоров’я чорнобильців, аби повернути їх до якісного життя.

У закладі функціонують терапевтичне та неврологічне відділення. У поліклінічному відділенні надають допомогу 17 вузькопрофільних спеціалістів: імунологи, алергологи, ендокринологи, генетики, педіатри, онкологи, фахівці з ультразвукової діагностики, фізіотерапії та спортивної медицини тощо.

– Ми обслуговуємо понад 8 тисяч жителів області, що перебувають у нас на обліку, – стверджує головний лікар закладу Галина Синявська.

Крім того, завдяки потужній діагностичній базі, центр приймає жителів різних куточків Чернігівщини, які потребують того чи іншого обстеження.

Обстеження проводиться безкоштовно. Проте, керівництво закладу не відмовляється від залучення благодійних внесків, оскільки грошей, що виділяються, вкрай мало. За словами головного лікаря, на даний час вдалося здійснити капітальні ремонти відділень, перекрити дах, відновити комунікації. Потребує відновлення матеріально-технічна база закладу. Наразі вийшла з ладу трубка для комп’ютерного томографа, на заміну якої потрібно близько 6 тисяч євро. Тому поки пацієнти Центру проходять комп’ютерну томографію в обласній лікарні.

Минулого року на проведення ремонтних робіт з державного бюджету було виділено 150 тисяч гривень. У цьому році, завдяки клопотанню Управління охорони здоров’я облдержадміністрації, закладу додатково виділено 375 тисяч гривень. Це дало змогу суттєво покращити харчування ліквідаторів 1, 2, 3 категорій, які там лікуються. З кінця квітня на кожного виділятиметься біля 20 гривень на день.

У закладі успішно працює фізіотерапевтична база. Фахівці займаються навіть лікуванням проблемних захворювань опорно-рухового апарату, ретельно ставляться до реабілітації учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС.

Як повідомила Галина Синявська, останнім часом все менше людей звертаються до центру радіаційного захисту та оздоровлення населення. Причина одна – люди з віддалених сіл не мають коштів для того, щоб приїхати сюди. Тому керівництво закладу запрошує всіх, хто постраждав від Чорнобильської катастрофи, на лікування та реабілітацію.

– Здоров’я ліквідаторів та інших категорій чорнобильців потребує якнайкращого догляду. І ми це здатні забезпечити, – наголошує головний лікар закладу.

За повідомленням
Управління охорони здоров’я облдержадміністрації