back

Агронаукові технології – запорука успішного ведення сільського господарства

18-04-2016 | 16:02

В останні роки виробництво зернових культур є пріоритетним напрямком у світовому агропромисловому виробництві. Вказаний напрям активно обирають агропромислові підприємства України. Використання сучасних технологій вирощування зернових культур дає можливість значно підвищити ефективність використання наявних технічних ресурсів і агробіологічного стану сільськогосподарських угідь при оптимальному їх керуванні.

З метою акумулювання оптимальних і ефективних технологій для виробництва агропродукції організовано Міжнародну науково-практичну конференцію «Перспективні агронаукові технології» на базі фермерського господарства «Бутенко» с. Дягова Менського району, яка відбулась 15 квітня 2016 року.

Як зазначив Олександр Бондарець - представник Національного університету біоресурсів і природокористування України, який виступає одним із організаторів даної конференції, метою заходу є демонстрація комплексного підходу до впровадження сучасних високоефеткивних технологій виробництва продукції рослинництва в природо-кліматичних умовах Чернігівської області.

В заході, на який завітали представники польських, китайських агрокомпаній, взяли участь директор Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації  Сергій Хоботня та представники місцевої влади.

Керівник господарства Олексій Бутенко зауважив: «Основними критеріями успішного господарювання можна назвати прибутковість, мінімізований тиск на екологію і забезпечений соціальний статус працівників. Тому ми постійно шукаємо інноваційні рішення для досягнення такого ефекту».

Під час пленарної частини колектив науковців охарактеризував сучасний стан вітчизняного агропарку та окреслив перспективи розвитку машинобудування  і технічних засобів для вирощування польових культур та розвитку вітчизняних наукових досліджень в цьому напрямку.

Представники компаній поділилися розробками сільськогосподарської техніки, обладнання та пристроїв, які базуються на принципах збільшення обсягів екномічно-обгрунтованого врожаю, оптимізації виробничих затрат, відтворенні родючості ґрунтів та вдосконаленні професійного рівня працівників.

Польова демонстрація дала можливість учасникам конференції побачити охарактеризовані новації безпосередньо в роботі. Спочатку було визначено контури поля та проведено його агрохімічне обстеження з використанням обладнання «АгріЛаб». На онові такого обстеження внесено технологічний матеріал (насіння, добрива) за допомогою сівалки «ASTRA-6» з технічною системою оперативного моніторингу стану ґрунтового середовища.

Крім того, глядачам продемонстровано сенсор вимірювання вологості «Агромонітор», безпілотний літальний апарат для моніторингу якості використання технологічних операцій та супутникові системи моніторингу.

Коментуючи захід, Сергій Хоботня наголосив, що тільки через подібні заходи сільгоспвиробники можуть почерпнути корисну інформацію та використати її задля досягнення ефективності, прибутковості та конкурентоспроможності своїх підприємств. Надзвичайно приємно, що в нашій області є такі зразкові виробники, як ФГ «Бутенко», яке системно впроваджує сучасні високоефективні інноваційні технології виробництва продукції рослинництва і ділиться своїм досвідом з колегами та іноземними фахівцями.

 

За повідомленням Департаменту АПР облдержадміністрації