back

Співпраця соціальних партнерів триває

16-06-2011 | 16:59

16 червня в облдержадміністрації відбулося чергове засідання обласної соціально-економічної ради, на якому розглянули питання охорони праці на підприємствах, в установах та організаціях області.

Засідання відбулося під головуванням співголови ради від сторони роботодавців Миколи Михалевича (відповідно до положення соціальні партнери головують почергово).

У засіданні взяла участь заступник голови облдержадміністрації, співголова від сторони органів влади, Наталія Білоус. Сторони розглянули ситуацію, яка склалася в області в сфері охорони праці. Зокрема, йшлося про виробничий травматизм, пільги та компенсації за роботу у шкідливих і важких умовах праці тощо. Про це поінформували представники територіального управління Держгірпромнагляду, міжрайонної спеціалізованої травматологічної МСЕК, управління виконавчої дирекції Чернігівського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

Як зазначила начальник головного управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації Лариса Юрченко, згідно з чинним законодавством всі пільги і компенсації, зокрема й пільгове пенсійне забезпечення за роботу в шкідливих і важких умовах праці, надаються працівникам тільки за результатами атестації робочих місць за умовами праці відповідно до експертних висновків за результатами атестації про якість її проведення. З метою соціального захисту працюючих у шкідливих умовах праці місцевими управліннями праці та соціального захисту населення інвентаризовано понад 11,5 тис. робочих місць із шкідливими умовами, із них атестовано 92,2 %. За січень-травень 2011 року здійснено 72 експертизи якості проведення атестації робочих місць на 520 робочих місцях. За результатами експертизи підтверджено право на пільгове пенсійне забезпечення у 249 випадках; право на додаткові відпустки – у 378; доплати до тарифних ставок – у 467; безкоштовне отримання молока та інші пільги і компенсації – у 265.

Суб’єктами господарювання важливо дотримуватися періодичності проведення атестацій робочих місць за умовами праці – один раз на 5 років та зберігати матеріали 50 років, а у разі припинення господарської діяльності здавати їх в архіви на зберігання, щоб в майбутньому не виникало проблемних питань при призначенні пільгових пенсій працівникам.

Також на засіданні соціальні партнери обговорили зауваження реєструючого органу до Регіональної угоди між Чернігівською обласною державною адміністрацією, профспілковими об’єднаннями і господарськими органами області на 2011–2015 роки. Однак ці зауваження не впливають на обсяг взятих зобов’язань та не змінюють їх зміст, тому змін до угоди не внесено.