back

Відбулося засідання обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій

15-06-2011 | 08:37

14 червня перший заступник голови облдержадміністрації Станіслав Прокопенко провів засідання обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

Комісія розглянула такі питання:

- стан пожежної безпеки на території області та заходи щодо попередження пожеж;

- причини і наслідки пожежі, яка виникла в смт. Гончарівське Чернігівського району, заходи щодо недопущення подібних пожеж у подальшому;

- заходи щодо попередження загибелі людей на водних об’єктах області.

Начальник управління МНС в Чернігівській області Володимир Муха поінформував присутніх про стан пожежної безпеки в регіоні. За його словами, незважаючи на заходи, які вживалися облдержадміністрацією щодо запобігання пожеж, з початку 2011 року сталося 628 пожеж, що на 23% більше ніж у відповідний період 2010 року. У вогні загинуло 45 осіб, 13 травмовано.

Зросла кількість лісових пожеж. Станом на 13.06.2011 їх сталося 65. Найбільше пожеж сталося в Остерському, Добрянському, Чернігівському держлісгоспах. Основними причинами лісових пожеж є необережне поводження з вогнем та навмисний підпал. Завдяки злагодженим діям мобільних груп всі пожежі було локалізовано. Для попередження пожеж у лісових масивах впроваджено цілу низку заходів: авіаційне патрулювання лісів, встановлено 29 спостережних веж та 9 телевізійних установок. Придбано додаткове обладнання та матеріали, вживаються заходи для заповнення водою природних та штучних водойм, мережі меліоративних каналів, проводяться рейди тощо.

Аналізуючи причини і наслідки пожежі, яка сталася 5 червня 2011 року на території військового селища Гончарівське, комісія прийняла рішення встановити жорсткий контроль за станом пожежної безпеки на підвідомчих територіях військових частин. Командирам військових частин потрібно негайно інформувати оперативно-диспетчерську службу МНС про всі випадки пожеж.

Начальник управління з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи В’ячеслав Рига розповів про заходи щодо попередження загибелі людей на водних об’єктах області. Він зазначив, що станом на 10 червня 2011 року на водних об’єктах загинуло 16 осіб, у відповідний період 2010 року – 38 осіб. На території області визначено 61 місце для купання, 37 із них обладнані задовільно. Переважна більшість необлаштованих для купання місць знаходиться у сільській місцевості, тому головною причиною загибелі людей на воді є купання в непристосованих для цього місцях.

Підсумовуючи результати засідання, Станіслав Прокопенко акцентував увагу на недопущенні загибелі людей під час пожеж та на водних об’єктах області. Проведення широкої інформаційно-роз’яснювальної роботи серед населення щодо попередження трагедій, на його думку, мінімізує кількість летальних випадків.

«Такі заходи допоможуть вберегти не тільки ліси, поля, торфовища, але й найголовніше – людське життя», - сказав перший заступник голови облдержадміністрації.






Управління у справах преси та інформації облдержадміністрації