back

Віктор Тканко взяв участь у медичній науково-практичної конференції

12-04-2011 | 16:40

12 квітня відбулась науково-практична конференція «Медичні аспекти Чорнобильської катастрофи. Стан здоров’я та шляхи його збереження в постраждалого населення у віддалений післяаварійний період».

Звертаючись до учасників конференції, заступник голови облдержадміністрації Віктор Тканко підкреслив важливість збереження здоров’я постраждалого внаслідок Чорнобильської катастрофи населення і зазначив, що Президент України Віктор Янукович у щорічному посланні до Верховної Ради акцентував увагу на тому, що будь-яка глобальна катастрофа потребує «спільних зусиль та взаємоповаги, тоді людство може рухатись далі шляхом технологічного та соціального прогресу».

«Стан здоров’я населення області, яке зазнало опромінення та інших негативних чинників внаслідок аварії на ЧАЕС стрімко погіршується і вимагає адекватних заходів щодо його збереження» - наголосив заступник голови облдержадміністрації.

У виступі Віктора Тканка йшлося про аварію на ЧАЕС та її наслідки, що поглиблюють і прискорюють демографічну кризу в області. Для надання кваліфікованої медичної допомоги постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи потрібно не лише належне фінансове забезпечення, а й ефективна система диспансеризації потерпілих і лікування захворювань, спричинених наслідками аварії. Їх можуть забезпечити фахівці, які мають спеціальну підготовку з питань радіаційної медицини.

В Чернігівській області відпрацьована система диспансеризації та лікування постраждалого населення. З 1994 року працює спеціалізований заклад – обласний центр радіаційного захисту та оздоровлення населення. Налагоджена співпраця з провідними науковими установами, які ведуть дослідження в напрямку «радіаційна медицина». Лікарі області мають можливість вдосконалювати свою кваліфікацію в Науковому центрі радіаційної медицини НАМН України, і в Інституті ендокринології та обміну речовин ім.В.П. Комісаренка НАМН України.

Провідні вчені і керівники Наукового центру радіаційної медицини Національної академії медичних наук України, Інституту ендокринології та обміну речовин ім. В.П.Комісаренка, працівники медичних установ Чернігівської області, виступаючи, торкалися медичних аспектів Чорнобильської катастрофи, висловлювали стурбованість станом здоров’я постраждалого населення. Вони підтвердили, що медики ведуть активний пошук шляхів його збереження в даний час і в у віддалений післяаварійний період.

Член-кореспондент Національної академії медичних наук України, доктор медичних наук, професор, генеральний директор ДУ «Національного центру радіаційної медицини» Володимир Бекешко інформував учасників конференції про досвід 25-річних наукових медичних досліджень.

Академік Національної академії медичних наук України, директор ДУ «Інституту ендокринології та обміну речовин ім. В.П. Комісаренко» Микола Тронько у своїй доповіді зупинився на рівні захворюваності можливості лікування раку щитоподібної залози в Україні.

Наприкінці практичної конференції її учасники мали змогу поставити запитання провідним вченим.







Управління у справах преси та інформації облдержадміністрації