back

Голова облдержадміністрації взяв участь у презентації концепції "Інвестиційна реформа»

06-04-2011 | 18:05

6 квітня у своєму виступі під час публічної презентації концепції "Інвестиційна реформа» Президент України Віктор Янукович зазначив: від реалізації ініційованих ним нацпроектів очікується вагомий вплив на соціально-економічний розвиток країни.

Глава держави запросив бізнесовий загал до співпраці з владою у реалізації національних проектів.

За його словами, наразі вже затверджені пріоритети нацпроектів. Це - "Нова енергія", "Нова якість життя", "Нова інфраструктура" та "Олімпійська надія – 2022". Також у реальному секторі економіки ведеться робота з реалізації проектів, зокрема, щодо приймання скрапленого газу, використання альтернативних джерел енергії, будівництва доступного житла, відродження скотарства, розвитку виробництва зерна та ін. А особлива увага, наголосив він, приділятиметься проектам з інвестування в людський капітал. Наприклад, у сферах охорони здоров'я та освіти, які нині вже реалізуються.

“У сфері здійснення цих проектів я бачу широке поле для співпраці з вітчизняними та іноземними інвесторами на засадах державно-приватного партнерства» - сказав Президент України.

Віктор Янукович додав, що для партнерства влади та бізнесу в Україні вже дещо зроблено. Зокрема, прийнято Закон України „Про державно-приватне партнерство”, який встановлює низку важливих принципів, що є спільними для Євросоюзу. Йдеться про рівність перед законом державних та приватних партнерів; заборону будь-якої дискримінації їхніх прав; узгодження інтересів державних та приватних партнерів для отримання взаємної вигоди; справедливий розподіл ризиків між державним та приватним партнерами.

Він також наголосив на тому, що до кінця року в Україні має з максимальною ефективністю запрацювати система автоматичного відшкодування ПДВ.

Наразі, констатував Глава держави, у бізнесу є чимало нарікань на роботу податкових та митних органів. Окрім проблеми своєчасного відшкодування ПДВ, це також реформування спрощеної системи оподаткування малого бізнесу, впорядкування перевірок суб'єктів підприємництва, затримки при проходженні товарів через митницю, незаконні звільнення від митного контролю через зловживання посадовців, недостатня протидія контрабанді. “З метою усунення всіх цих проблем я вже доручив Уряду невідкладно підготувати та затвердити програму реформування діяльності Державної митної служби та Державної податкової служби”, - сказав Президент.

Віктор Янукович також зауважив, що вважає більш доцільним для забезпечення продовольчої безпеки країни запровадження експортних мит на продовольство.

Після прийняття відповідного законодавства механізм квотування експорту має бути негайно скасований, наголосив Президент. Однак до цього квоти будуть діяти, водночас зазначив він. “Це необхідно, щоб не розбалансувати продовольчий ринок в результаті ажіотажного, неконтрольованого вивозу продовольства з країни, в тому числі - з метою уникнення сплати експортних мит”, - зауважив Глава держави.

Президент також вкотре підкреслив, що нинішній рік є важливим для прискорення земельної реформи. Протягом першого півріччя цього року планується розглянути і прийняти два найважливіших Закони України у сфері регулювання земельних відносин – "Про Державний земельний кадастр" та "Про ринок земель".

Президент особливо наголосив, що в Україні запроваджується ринок земель, щоб стимулювати не спекуляції, а виробництво; забезпечити рівні умови доступу до цього ринку вітчизняних та іноземних суб’єктів господарювання, щоб земля перебувала у найбільш ефективного господаря.

“Всі кроки в цьому напрямку будуть здійснюватися в широкому діалозі з громадськістю. Жодна фермерська родина, що працює на землі, не буде дискримінована. Це моя принципова позиція”, - підкреслив Віктор Янукович.



За повідомленням офіційного веб-сайту Президента України