back

Віктор Тканко провів засідання Міжвідомчої гендерної ради при облдержадміністрації

01-04-2011 | 14:35

Під головуванням заступника голови Чернігівської обласної державної адміністрації Віктора Тканка першого квітня відбулося чергове засідання Міжвідомчої гендерної ради при облдержадміністрації.

Відкриваючи засідання, Віктор Тканко наголосив на тому, що досягнути гендерної паритетності у суспільстві неможливо без зміни гендерної свідомості посадовців, і саме це повинно стати одним з пріоритетних напрямків роботи.

Гендерна проблематика – вкрай гостре питання для України. Надзвичайно високою є кількість звернень про вчинення насильства в сім’ї. Разом з цим, рівень поінформованості громадян про гендерні підходи є недостатнім, поняття гендерної рівності вважається чимось незначним, а ЗМІ часто оминають серйозну інформацію з цієї тематики, зазначив Віктор Тканко.

Директор Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів Володимир Бойко повідомив про програми з гендерної рівності, які реалізує цей заклад. Зокрема, він зазначив, що навчальні модулі з гендерної проблематики є обов’язковими для всіх без винятку слухачів Центру. У 2010 році лекції з гендерної тематики відвідали 150 слухачів, ще 122 взяли участь у семінарах-тренінгах. У ІІ кварталі 2011 року ці показники планується збільшити до 285 та 332 відповідно.

Лариса Юда, доцент ЧНПУ ім.. Шевченка, радник голови ОДА з гендерних питань, розповіла про свій досвід проведення занять з гендерних питань. Вона порушила одну з найактуальніших проблем: заходи, які обговорюються на тренінгах з гендерної проблематики, вкрай рідко впроваджуються у життя на місцях.

Начальник управління у справах преси та інформації ОДА Ольга Лугова у своєму виступі охарактеризувала стан висвітлення питання реалізації державної гендерної політики у ЗМІ області. Вона зазначила, що матеріали з цієї тематики регулярно з’являються в інформаційному просторі Чернігівської області. Зокрема, протягом І кварталу 2011 року лише у друкованих виданнях з’явилося майже 30 відповідних публікацій. Втім, і досі деякі громадяни не розуміють або не сприймають концепцію гендерної рівності, що також простежується у змісті деяких статей.

На шпальтах газет з’являються свого роду «дискусії» з гендерної проблематики, що свідчить про зростання його актуальності у свідомості громадян.

Зважаючи на те, що у центрі уваги журналістів, як правило, перебуває лише жінка, вона стає основним суб’єктом уваги читачів, слухачів і глядачі, і фахові матеріали про чоловіків з’являються рідко, можна зробити висновок стосовно рівня інформованості і розуміння у суспільстві значення досягнення гендерної рівноправності (це рівне оцінювання суспільством подібностей і відмінностей між жінкою і чоловіком та розрізнення ролей, які вони відіграють), гендерної стратифікації (ієрархічного розподілу в суспільстві економічних та соціальних ресурсів по статевій належності). Це, на думку Ольги Лугової, свідчить про те, що упередженість щодо необхідності створення умов для особистісно-статевого балансу існує. Таким чином утверджуються гендерні стереотипи, які закріплюють існуючі гендерні розбіжності і стають перепоною до змін стану справ у сфері гендерних взаємин.

«Тому, я переконана, – наголосила начальник управління у справах преси та інформації, – має значення розширення і поглиблення відповідних тематик в інформаційному просторі».

Під час обговорення голова Чернігівської організації Спілки жінок України Ірина Дорожкіна висловила свою думку про необхідність активної участі у реалізації державної гендерної політики, окрім органів виконавчої влади, ще й представників місцевого самоврядування і депутатів.

Підсумовуючи, Віктор Тканко наголосив на необхідності спільної роботи представників всіх органів влади, громадських організацій та ЗМІ для вирішення такої серйозної проблеми, як подолання гендерних стереотипів.







Управління у справах преси
та інформації облдержадміністрації