back

Допомогти дітям, які залишилися за межами сім’ї

24-03-2011 | 18:01

Одним з головних завдань в реалізації державної політики Президентом України Віктором Януковичем було визначено підвищення соціальної захищеності дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, побудова державної системи спрямованої на те, щоб діти зазначеної категорії виросли здоровими, отримали освіту, мали змогу знайти своє місце у житті, а також створили сім’ї.

Зважаючи на важливість питання, сьогодні на розширеному засіданні Колегії облдержадміністрації розглянуто регіональну цільову програму розвитку сімейних форм виховання дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, подолання дитячої безпритульності та бездоглядності на 2011-2016 роки, яку подано на затвердження чергової сесії обласної ради, що відбудеться 25 березня.

Як зазначила начальник служби у справах дітей облдержадміністрації Людмила Зеленько, метою запропонованої Програми є створення умов для утвердження в суспільстві сімейних цінностей, збереження біологічних сімей, своєчасне виявлення бездоглядних та безпритульних дітей, їх реабілітація та інтеграція в суспільство, створення умов для реалізації права кожної дитини на виховання в сім’ї.

За її словами, розвиток в області сімейних форм виховання дітей даної категорії є ефективним засобом профілактики дитячої бездоглядності та безпритульності.

В результаті спільної роботи органів виконавчої влади та місцевого самоврядування 1987 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, виховуються у сім’ях, що складає 70,7% від їх загальної кількості (2809 дітей). Проведення заходів, спрямованих на підтримку національного усиновлення, дозволило збільшити число дітей, усиновлених нашими співвітчизниками та перевищило кількість дітей, усиновлених іноземцями.

Така позитивна тенденція зберігається і у цьому році – з 20 дітей, усиновлених в області, 13 усиновлені нашими співвітчизниками, що на 44% більше у порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

В той же час, на невисокому рівні залишається проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи, яка проводиться на місцях: на обліку територіальних служб перебуває лише 28 сімей – кандидатів в усиновлювачі.

З кожним роком розширюється мережа прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу. Якщо на 1 січня 2006 року в області функціонували 1 прийомна сім’я та 1 дитячий будинок сімейного типу, в яких виховувалося 8 дітей, то зараз створено 10 дитячих будинків сімейного типу та 155 прийомних сімей, в яких знайшли прихисток 304 дитини.

Водночас Людмила Зеленько звернула увагу на якість влаштування дітей в сімейні форми виховання, адже в області зафіксовані випадки розформування прийомних сімей, зняття опіки, піклування у зв’язку з невиконанням особами виховних функцій та порушення прав дітей.

Усі ці факти вимагають забезпечення ефективного соціального супроводу функціонуючих та новостворених в області прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу та здійснення дієвого контролю за станом виховання, утримання і розвитку дітей у прийомних сім’ях та дитячих будинках сімейного типу, сім’ях опікунів, піклувальників та сім’ях, які усиновили дітей.

Влаштування дитини-сироти, дитини, позбавленої батьківського піклування, повинно відбуватися виключно в її інтересах з об’єктивним урахуванням всіх складових процесу: встановлення контакту з майбутніми батьками, реальний стан здоров’я дитини, особливості її характеру, віку та поведінки.

Незважаючи на певні позитивні тенденції щодо здійснення соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, найгострішою залишається проблема захисту житлових та майнових прав дітей зазначеної категорії та дорослих осіб з їх числа.

Як зазначила Людмила Зеленько, першочерговим завданням відповідних органів у цьому році має стати поглиблене вивчення питання забезпечення житлом дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, його збереження, створення електронного обліку нерухомого майна таких дітей та визначення конкретних кроків.

Голова обласної державної адміністрації Володимир Хоменко наголосив на неприпустимості існування в області такого явища, як соціальне сирітство, коли діти фактично залишаються сиротами при живих батьках, наслідком чого є зростання рівня безпритульності та інших негативних явищ. Він попередив керівників територій, які одночасно є головами органу опіки та піклування, про персональну відповідальність за здійснення соціально-правового захисту кожної окремої дитини.

Керівник області доручив активізувати роботу щодо здійснення контролю за умовами проживання дітей, батьки яких ухиляються від виконання батьківських обов’язків. У випадках загрози життю та здоров’ю дітей, вживати рішучих дій щодо вилучення їх із середовища, де вони перебувають, та влаштування до закладів соціального захисту дітей або закладів охорони здоров’я.

«Ми повинні діяти ефективно, подолати перешкоди і реалізувати весь потенціал можливостей на благо дітей. Кожен з нас може внести зміни у життя дитини. Тільки відповідальна та скоординована робота дозволить виконати завдання Глави держави щодо створення найближчим часом ефективної системи соціальної захищеності дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування», - підкреслив Володимир Хоменко.

Учасники засідання також розглянули протокольно питання про стан виконавської дисципліни, організації виконання завдань, визначених законами України, актами Президента України, Кабінету Міністрів України, власними рішеннями та про затвердження списків кандидатів для вступу до Національної академії державного управління при Президентові України у 2011 році.

У розширеному засіданні Колегії облдержадміністрації взяли участь заступник міністра праці та соціальної політики України Ігор Лушніков, перший заступник голови обласної ради Іван Коробка та заступник голови обласної ради Валентин Мельничук.







Прес-служба облдержадміністрації