back

Голова облдержадміністрації Володимир Хоменко: «Продовольчий ринок області має функціонувати безперебійно»

24-03-2011 | 18:00

На цьому наголосив очільник області під час розширеного засідання Колегії облдержадміністрації, на якому розглянуто стан та перспективи забезпечення регіонального продовольчого ринку.

Необхідність розгляду цього питання викликана певними діями деяких суб’єктів господарювання та ажіотажним попитом населення на окремі види продуктів харчування.

Володимир Хоменко підкреслив: органи виконавчої влади та місцевого самоврядування області мають забезпечити потребу населення регіону в основних продуктах харчування та забезпечити виконання рішень Уряду та облдержадміністрації щодо подолання негативних наслідків ажіотажного попиту і росту цін на основні продовольчі товари та в повній мірі задовольнити потреби споживачів у продуктах харчування.

Як зазначив начальник головного управління агропромислового розвитку облдержадміністрації Анатолій Максак, певне зростання цін на продукти харчування останнім часом як в області так і державі в першу чергу пов’язано із підвищенням на 20-25% світових цін на продовольчі товари та зниження світових запасів основних видів продукції.

За його словами, Чернігівщина з року в рік підтверджує статус самодостатньої в питанні виробництва сільськогосподарської продукції, має достатні їх запаси, а по основних видах продукції значні експортні можливості.

За рівнем споживання молока та молочних продуктів Чернігівщина займає 2 місце в Україні, овочів, цукру - 3, картоплі - 7, риби та рибних продуктів, олії - 13, яєць, хлібних продуктів - 14, плодів та ягід - 17, м'яса та м'ясних продуктів - 19 місце.

За підсумками двох місяців поточного року забезпечена позитивна тенденція нарощування випуску продукції в галузі з виробництва харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів де приріст склав 5,4%.

Збільшено обсяги випуску свинини, яловичини та телятини морожених, м’ясних консервів, масла вершкового, молока і вершків сухих, сирів жирних, борошна житнього та пшеничного, крупи кукурудзяної і гороху, виробів здобних та інших товарів.

Потреба хлібзаводів у пшеничному борошні складає три тисячі двісті тонн на місяць, з яких дві тисяч сто тридцять п’ять надійде з Аграрного фонду.

На сьогодні не має жодних проблем із постачанням на хлібозаводи області житнього борошна Аграрного фонду з Ніжинського та Ічнянського КХП. Місячна потреба регіону у житньому борошну складає близько тисячі тонн, з яких 93% надійде з Аграрного фонду.

Для насичення зернового ринку на 2011-2012 маркетинговий період головним управлінням та районними державними адміністраціями вжито відповідних заходів щодо збільшення загального посіву сільгоспкультур під урожай поточного року до 1-го мільйону 36 тисяч гектарів, що на 23 тисячі гектарів більше показника попереднього року.

Вже розширені площі під зерновими озимими культурами на 10 тисяч гектарів.

Окремо Анатолій Максак зупинився на підготовці до весняно-польових робіт та на заходах, які вживаються для того, щоб область була з хлібом.

На сьогодні забезпеченість мінеральними добривами складає 102% до заявленого (28,6 тис.т).

Сільгосппідприємствами області засипано та підготовлено до посіву 33,9 тис. тонн кондиційного насіння ярих культур під урожай 2011 року, що складає 121% до потреби. В тому числі підготовлено до посіву 32,9 тис. тонн насіння високих репродукцій, що складає 97% до потреби.

За станом на 10.03.2011 у господарствах області є в наявності 5,1 тис. тонн дизельного пального та 2,1 тис. тонн бензину, що на 2,1 та 0,9 тис. тонн більше ніж у минулому році. Технологічна потреба господарств на весь період посівної – відповідно на 45 і 72%.

До роботи в полі підготовлено майже 100% тракторів та ґрунтообробної техніки. Залучено 106 млн.грн кредитів (у 8 разів більше до аналогічного періоду минулого року). Як додаткове фінансове джерело на весняно-польові роботи оформлено вже 12 форвардних контрактів на суму майже 9 млн. грн. Розпочаті ранні польові роботи, зокрема підживлено 62 тис.га (28%).

Начальник головного управління агропромислового розвитку облдержадміністрації підкреслив: у регіоні загрози не стабільного забезпечення населення хлібом і хлібобулочними виробами немає. Крім того, на споживчому ринку області працює значна кількість приватних виробників, які в деяких районах суттєво впливають на забезпечення населення хлібом та хлібобулочними виробами.

Спільно з керівниками базових хлібопекарських підприємств вишукуються всі можливі резерви для не допущення перебоїв у постачанні виробленої хлібобулочної продукції у роздрібну торгівельну мережу регіону та збереження стабільної ціни на соціальні види хліба.

Суттєво впливає на скорочення обсягів виробництва хліба та хлібобулочних виробів значне зростання реалізації в області продукції виробленої хлібопекарськими підприємствами інших областей, зокрема, Київської, Полтавської, Черкаської та Сумської.

У загальному обсязі реалізованого на території області хліба та хлібобулочних виробів питома вага завезеної продукції складає біля 24%.

Виробництвом крупи в області займаються чотири підприємства основного кола. У поточному році її виробництво зросло на 34%. Це в основному горох, кукурудзяна та пшенична крупи. Відкрите акціонерне товариство «Чернігівська макаронна фабрика» виробляє щорічно близько 9 тисяч тонн макаронних виробів, що повністю забезпечує споживчі потреби населення області.

У 2010 році в області на одного жителя вироблено 6,5 кілограмів зерна гречки. При цьому у минулому році в області виробництво крупи гречаної здійснювали лише два переробні підприємства, тобто виробництво було майже відсутнє. До того ж область не має високотехнологічного обладнання промислового масштабу для виробництва гречаної крупи та майже на 100% використовує завізну гречану крупу з Сумської, Харківської та Київської областей.

У поточному році на 20% (+3,5 тис.га) будуть розширені площі під гречкою, що за розрахунковими даними дасть змогу зібрати додатково 4 тисячі тонн гречки.

Для зниження ризику зростання ціни заготівельним структурам треба вчасно створювати мінімальні запаси того чи іншого продукту.

Забезпеченість регіону м’ясом та м’ясними продуктами у 2010 році за рахунок власного виробництва становила 100,8%. В області всіма категоріями господарств було вироблено 61,7 тисяч тонн м’яса у живій вазі. Його очікуване виробництво у поточному році на рівні минулого.

При цьому очікується зростання виробництва м’яса великої рогатої худоби на 1,6% та свинини на 4,6 %.

У січні - лютому поточного року вироблено 1432 тонн м’яса та м’ясних виробів. Зменшення складає 20% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. На загальні показники по м’ясній галузі перш за все негативно впливає зупинка виробництва на двох м’ясопереробних підприємствах - «Бахмач-м'ясо» та «Ніжинський м’ясокомбінат», які виробляли до 20% м’ясної продукції області.

В цілому, за словами Анатолія Максака, ринок області наповнений м’ясними продуктами, завезеними з інших регіонів. А наші виробники, що випускають якісну натуральну м’ясну продукцію вироблену із власної сировини (СФГ «Колос», «Ритм»), вимушені займатися пошуком ринку збуту за межами області, в той час як не всі магазини мають у продажу ці ковбаси та копченості. Аби змінити ситуацію на краще, місцеві виробники м’ясних продуктів повинні активізувати роботу із торгівельними мережами щодо реалізації власної продукції, а супермаркети, суб’єкти підприємницької діяльності повинні повернутись обличчям до місцевого виробника, не витісняти його продукції з прилавків, та не затримувати розрахунків за неї.

Ситуація на ринку молока та молочних продуктів свідчить про те, що заводи області мають можливості наростити обсяги випуску та поставки у торгівельну мережу міст і районів молока та кисломолочної продукції, але значна частина споживчого попиту покривається поставками з інших регіонів.

За 2 місяці 2011 року за межі області продано 8,5 тисяч тонн молочної сировини. В той же час, для збільшення обсягів переробки та завантаженості наявних потужностей місцеві молокозаводи закуповують сировину за межами Чернігівської області.

Як підкреслив голова облдержадміністрації Володимир Хоменко, одним з першочергових завдань наразі є вжиття дієвих заходів щодо стабілізації закупівельних цін на молоко у населення та недопущення їх зменшення.

Зауваживши, що області є наявні продовольчі ресурси, стабільне виробництво і фонд споживання та доступність продовольства для населення, він зупинився на першочергових організаційних та адміністративних заходах, які необхідно здійснити для насичення внутрішнього споживчого ринку продукцією місцевих виробників та забезпечити стабільність цінової політики на продовольчому ринку.

Серед них: розширення присутності продовольчих товарів місцевих виробників в торгівельній мережі міст та районів області; проведення аналізу балансів попиту та пропозиції на основні види сільськогосподарської продукції та продовольчих товарів за основними їх видами по кожному району та місту; проведення комплексними робочими групами постійних рейдів-перевірок дотримання дисципліни цін тощо.

Керівник області також звернув увагу на забезпечення проведення весняно-польових робіт в оптимальні строки і в прогнозованих обсягах та недопущення скорочення загальної посівної площі, зокрема під зерновими, круп’яними і зернобобовими культурами та цукровим буряком.

«Відповідно до доручень Президента України ми повинні зробити все, щоб продовольчий ринок області функціонував безперебійно, з прилавків магазинів не зникали окремі продукти і споживачі могли їх купувати за помірними цінами.

Першочергове завдання – сформувати запаси продовольчих товарів відповідно до потреб регіону і підтримувати їх в належній кількості. Це дозволить попередити виникнення дефіциту товарів на окремих сегментах ринку.

У питаннях цін важливо працювати на випередження і не допускати необґрунтованого підвищення споживчих цін на основні соціально значимі продукти харчування та забезпечити чітке дотримання дисципліни цін на продовольчі товари виробниками продукції, підприємствами торгівлі та іншими суб’єктами господарювання», - зауважив він.















Прес-служба облдержадміністрації