back

Медична допомога постраждалим від аварії на ЧАЕС на контролі у влади

08-04-2011 | 13:15

8 квітня заступник голови облдержадміністрації Віктор Тканко провів нараду з керівниками управлінь, медичних установ, представниками громадських організацій, обласного відділення Українського національного фонду допомоги інвалідам Чорнобиля. На нараді йшлося про стан медико-санітарного забезпечення постраждалих від аварії на ЧАЕС.

Начальник управління охорони здоров’я облдержадміністрації Галина Василькова інформувала про надання медичної допомоги ліквідаторам та постраждалим. Вона зазначила, що Чернігівська є однією з областей України, які постраждали від Чорнобильської катастрофи найбільше. Майже 90 тис. жителів області мають статус постраждалих. Дані щорічної диспансеризації свідчать про те, що стан здоров’я постраждалого дорослого населення поступово погіршується. Кількість постраждалих за 2010 рік зменшилась на 2901 особу.

В області працює система медичного нагляду за постраждалими. Система передбачає щорічну диспансеризацію, амбулаторне та стаціонарне лікування і реабілітаційні заходи у санаторно-курортних умовах та реабілітаційних центрах. Показники охоплення щорічними медичними оглядами є стабільними протягом останніх років і складають 99,8%. Моніторингом злоякісних новоутворень у групах постраждалого населення встановлено перевищення національних показників захворюваності на рак щитоподібної залози – серед чоловічого населення – на 51,9%, серед жіночого – 62,5%. Показник захворюваності збільшився в віковій групі від 0-29 років і становить 114%.

Більшість постраждалих лікуються амбулаторно. Всього у 2010 році амбулаторно лікувалося майже 68 тис. дорослих осіб. На стаціонарному лікуванні в центральних районних і міських лікарнях та в спеціалізованих обласних перебували майже 16 тис. дорослих і 3 тис. дітей , які віднесені до категорії постраждалих. Майже 4 тис. осіб отримали путівки на санаторно-курортне лікування.

Представники громадських організацій, які об’єднують ліквідаторів, порушували проблемні питання про збільшення коштів для забезпечення ліками постраждалих, які знаходяться на стаціонарному лікуванні, надання статусу постраждалих хворим на рак щитовидної залози, отримання довідки для забезпечення санаторно-курортним лікуванням, видача довідок після смерті ліквідаторів та інші.

На завершення наради Віктор Тканко надав керівникам управлінь доручення – створити робочу групу за участю громадських організацій, яка узагальнить всі пропозиції і разом із владою шукатиме шляхи вирішення наболілих питань.








Управління у справах преси та інформації
облдержадміністрації