back

У Чернігівському районі пройшов семінар-навчання з питань призначення субсидій

23-03-2011 | 16:53

23 березня головне управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації провело в Чернігівському районі семінар-навчання посадових осіб органів місцевого самоврядування з питань призначення субсидій.

У заході взяла участь заступник голови облдержадміністрації з фінансово-економічних та соціальних питань Наталія Білоус.

„Основне завдання, що стоїть перед владою в умовах оптимізації цін і тарифів на житлово-комунальні послуги – забезпечити соціальний захист вразливих верств населення”, - наголосила, відкриваючи семінар-навчання, Наталія Білоус.

Про діяльність робочої групи з питань надання населенню субсидій на житлово-комунальні послуги, придбання твердого палива та скрапленого газу доповів її голова, заступник голови Чернігівської райдержадміністрації Анатолій Кругол.

За його словами, робоча група збирається щомісяця і не припиняється широка інформаційно-роз’яснювальна робота. За потреби надається індивідуальна допомога окремим сільським та селищним головам.

При районному управлінні праці та соціального захисту населення працює „гаряча” телефонна лінія для оперативного консультування громадян з проблемних питань. Постійно здійснюється інформування населення через районну газету „Наш край”. У кожній сільській та селищній раді створені та оперативно оновлюються стенди, які містять повну інформацію про порядок призначення та виплати субсидій на житлово-комунальні послуги, придбання твердого палива та скрапленого газу за спрощеним механізмом.

На думку, Анатолія Кругола, відсутність скарг та нарікань населення на роботу органів праці в районі та райдержадміністрації стосовно призначення субсидій свідчить про якість проведеної роботи.

Як повідомила начальник управління праці та соціального захисту населення Чернігівської райдержадміністрації Валентина Лугова, субсидією на житлово-комунальні послуги у 2010 році в районі користувалось 1403 сім’ї, що в 1,5 разу більше у порівнянні з 2009 роком.

На відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг за призначеними субсидіями спрямовано 995,6 тис. гривень.

Середній розмір субсидії в минулому році на одну сім’ю становив 146 гривень.

За 2010 рік 680 сім’ям призначено субсидій для придбання твердого палива та скрапленого газу, що у 2,3 рази більше, ніж у 2009 році. Субсидії готівкою отримано на суму 128,3 тис. грн., що майже удвічі більше, ніж у відповідному періоді.

Середній розмір субсидії на одне домогосподарство у 2010 році становив 283 гривні.

Станом на 01.03.2011 року субсидію на житлово-комунальні послуги отримує 1747 сімей, що в 1,8 разу більше, ніж у відповідному періоді 2010 року.

На виплату субсидій з початку року спрямовано 949,2 тис. гривень.

Середній розмір субсидії в місяць на сім’ю станом на 01.03.2011 становить 147 гривень.

До процесу призначення субсидій за спрощеним порядком у районі було залучено 28 безробітних осіб, які перебували на обліку в центрі зайнятості.

З метою соціального захисту найуразливіших верств населення в минулому році за рішенням комісій призначено субсидій 795 сім’ям, що становить 24 % загальної кількості призначених субсидій.

В основному в районі на засіданнях комісії розглядаються питання призначення субсидії не власнику житла. Станом на 01.03.2011 року за рішенням комісії вже призначено субсидію 11 сім’ям.

Про важливість порядку призначення субсидій на житлово-комунальні послуги, придбання твердого палива та скрапленого газу в умовах спрощеного порядку та проблемних питаннях, які часом виникають у процесі оформлення субсидій, говорила у своєму виступі начальник відділу адресних соціальних виплат головного управління праці та соціального захисту населення обласної державної адміністрації Олена Луста.

Підбиваючи підсумки семінару, заступник голови облдержадміністрації Наталія Білоус звернулася до присутніх з проханням створювати на місцях всі умови для того, щоб кожна родина, яка потребує допомоги, могла скористатися своїм правом на соціальний захист. Адже як свідчать статистичні дані, більшість отримувачів субсидій – це пенсіонери, інваліди, сім’ї з дітьми, яким дійсно потрібна допомога.

„Дійдіть до кожного, адже ви краще знаєте свою громаду, і знаєте, кому саме потрібна допомога. Гроші ж в державі на субсидії є. Тому, роз’яснюйте, підказуйте. Люди вас обрали, довіряють вам, тож робіть все можливе, щоб виправдати їх довіру”, - сказала Наталія Білоус.





Управління у справах преси та інформації
облдержадміністрації