Чернігівщина: робоча зустріч із заступником голови Федерації профспілкових організацій області

23 січня відбулась робоча зустріч начальника відділення НСПП в Чернігівській області (Відділення) Олександра Дєдікова із заступником голови Федерації профспілкових організацій області Миколою Богданом.

Під час роботи, Микола Богдан поінформував про загальний стан  організацій, що входять до Федерації та акцентував увагу на питаннях зміни організаційної структури  профспілок у зв’язку із змінами адміністративно-територіального устрою та їх роботи в умовах сьогодення.

В свою чергу, Олександр Дєдіков ознайомив заступника голови з висновками Прогнозу розвитку соціально-трудових відносин, виникнення колективних трудових спорів (конфліктів) в Чернігівській області у першому півріччі 2023 року Відділення та основними напрямками діяльності в поточному році.

Насамкінець, сторони досягли домовленості про подальшу взаємодію в рамках укладеної Угоди про співпрацю, задля реалізації спільних заходів щодо стабілізації й поліпшення стану СТВ в трудових колективах профспілок.

 

Робоча зустріч із головою профспілки атестованих працівників органів внутрішніх справ України

13 грудня в рамках угоди про взаємодію відбулась робоча зустріч заступниці начальника відділення НСПП в Чернігівській області (відділення) Марини Максименко з головою профспілки атестованих працівників органів внутрішніх справ України (профспілка) Ігорем Поплавським.

Під час зустрічі обговорено проблеми діяльності поліцейських в сучасних умовах, в організації соціального діалогу, заходи профспілки в подоланні сучасної політичної кризи, надання допомоги в забезпеченні служби тощо.

Ігор Поплавський поінформував про проблеми матеріального забезпечення правоохоронців. Зазначив, що надмірне навантаження на поліцейських крім виконання специфічних функцій в умовах воєнного стану та фактичною відсутністю можливості нормального відпочинку пояснюється також різким збільшенням некомплекту у підрозділах.

У зв’язку із тимчасовою окупацією визнано такими, що втратили чинність штати підрозділів, що дислокувались в окупованих населених пунктах, внаслідок чого тимчасово скорочено значну кількість посад правоохоронців.

Для подолання такої ситуації та з метою зменшення навантаження на діючих поліцейських, профспілкою підготовлено та направлено до Міністерства внутрішніх справ, Національної поліції та Верховоної Ради України пропозиції щодо спрощення процедури прийняття на службу до підрозділів патрульної служби поліції особливого призначення9 територіальних органів Національної поліції України, осіб що мають досвід служби в правоохоронних органах та колишніх військовослужбовців на особливий період. Нажаль наразі це питання залишається невирішеним.

Залишаються неврегульованими й питання: медичного страхування, відсутності соціального пакету, належної заробітної плати тощо.

Зазначені проблеми значною мірою впливають на комплектування та плинність кадрів в підрозділах МВС.

Марина Максименко зауважила, що на сьогодні існує потреба у покращенні соціального діалогу та у необхідності надання правової допомоги при виникненні соціальної напруги в трудових колективах.

По завершенню зустрічі, досягнуто домовленості про поглиблення взаємодії між відділенням та профспілкою.

 

Робоча зустріч із представником позаштатних інституцій НСПП

12 грудня фахівцями відділення НСПП в Чернігівській області (відділення) проведено робочу зустріч із арбітром НСПП Олександром Кухаруком, під час якої обговорено існуючий стан справ у сфері соціально-трудових відносин на окремих підприємствах, в установах та організаціях області, їх фінансово-економічне становище в умовах правового режими воєнного стану.

Зокрема, розглянуто ситуацію у трудових колективах ДП «Чернігівторф», де відділенням здійснюються заходи щодо сприяння вирішенню колективного трудового спору (конфлікту) та державному підприємстві Досідне господарство «Іванівка» інституту сільського господарства північного сходу НААН України, де періодично виникає заборгованість із виплати заробітної плати.

За результатами, досягнуто домовленості про розширення подальшої співпраці, спрямованої на запобігання виникненню колективних трудових спорів (конфліктів) та розвитку соціального діалогу.

 

Робоча зустріч із арбітром НСПП

8 грудня в рамках реалізації плану роботи по взаємодії із позаштатними інституціями на 2022 рік, фахівцями відділення НСПП в Чернігівській області проведено робочу зустріч із арбітром НСПП Андрієм Бойкачовим.

Відбулося обговорення нагальних проблем соціально-трудових відносин (СТВ) та перспектив європейської інтеграції у транспортній сфері. Зважаючи на нещодавні зміни у вітчизняному законодавстві, які унормували вирішення конфліктів у транспортній галузі на рівні з іншими галузями економіки та у відповідності до Закону України «Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)», було наголошено на особливій ролі та значенні НСПП в запобіганні виникнення колективних трудових спорів (конфліктів) в колективах підприємств транспорту та галузі в цілому.

Насамкінець, досягнуто домовленості щодо поглиблення співпраці, спрямованої на своєчасне реагування на ускладнення стану СТВ в організаціях Чернігівщини та вжиття відповідних заходів з метою його стабілізації.

 

Прогнозні висновки відділення НСПП обговорені під час зустрічі в обласній державній адміністрації

В рамках співпраці відділення НСПП в Чернігівській області (відділення) з місцевими органами виконавчої влади, 07 грудня заступниця начальника Марина Максименко провела робочу зустріч з керівницею департаменту економічного розвитку облдержадміністрації Оленою Брагинець, під час якої представила Прогноз розвитку соціально-трудових відносин (СТВ), виникнення колективних трудових спорів (конфліктів) (КТС(К)) у першому півріччі 2023 року.

Звернуто увагу на зростанні заборгованості із виплати заробітної плати у 2022 році. Основними причинами її виникнення залишається несвоєчасна оплата за реалізовану продукцію, зношеність виробничих фондів, зменшення кількості замовлень, падіння обсягів виробництва тощо.

Відділення прогнозує, що ці фактори діятимуть і в першому півріччі 2023 року. Рішення роботодавця про масове звільнення працівників, використання ним заробітної плати як обігових коштів, встановлення неповного робочого часу можуть підвищити рівень протестної активності найманих працівників. Відповідно можливе виникнення розбіжностей між найманими працівниками та роботодавцями на підприємствах добувної й переробної промисловості.

Присутні обговорили й нагальні проблеми підприємств житлово-комунального господарства, адже зменшення доходів населення та відсутність відповідальності за несплату коштів за надані послуги, може стати причинами утворення заборгованості із виплати заробітної плати та в свою чергу спричинити  виникнення розбіжностей між сторонами СТВ. Також  гостро стоїть питання в забезпеченні ефективного контролю за створенням здорових та безпечних умов праці на підприємствах галузі.

Відділення не виключає і погіршення ситуації на підприємствах транспорту через зменшення пасажиропотоку, значне зростання цін на паливно-мастильні матеріали, що призвело до збільшення фактичних витрат на перевезення пасажирів, несвоєчасне відшкодування перевізникам вартості проїзду пільгових категорій тощо.

Щодо підприємств, установ та організацій бюджетної сфери, на сьогодні прикордонні громади потерпають від ворожих обстрілів. Все це негативно впливає на динаміку сплати податків і зборів до місцевих бюджетів та не дозволяє вчасно виплатити заробітну плату працівникам закладів.

Насамкінець, Олена Брагинець висловила вдячність працівникам відділення за їх внесок у збереження на Чернігівщині соціальної рівноваги, попередження виникнення конфліктних ситуацій, забезпечення здійснення соціального діалогу в ході вирішення колективних трудових спорів (конфліктів).

 

Робоча зустріч із головами обласних профспілок

У листопаді, в рамках підготовки Прогнозу розвитку соціально-трудових відносин (СТВ), виникнення колективних трудових спорів (конфліктів) (КТС(К) в Чернігівській області у першому півріччі 2023 року фахівцями відділення НСПП в Чернігівській області (Відділення) проведено робочі зустрічі з головами Чернігівської обласної організації профспілки працівників автотранспорту та шляхового господарства України В. Титенком та Чернігівської обласної організації профспілки працівників соціальної сфери  В. Лісичем.

Предметом зустрічі стало з'ясування існуючого стану справ у сфері СТВ на окремих підприємствах, установах та організаціях відповідних профспілкових галузей, їх стан в умовах дії правового режими воєнного стану.

За результатами роботи досягнуто домовленості про розширення подальшої співпраці відповідно до укладених Угод про співпрацю, спрямованої на запобігання виникненню колективних трудових спорів (конфліктів) та розвитку соціального діалогу. Також, користуючись нагодою, начальник Відділення О. Дєдіков в урочистій обстановці вручив В. Титенку Подяку Національної служби посередництва і примирення.

 

Укладено Угоду про співпрацю

17 листопада поточного року, у приміщенні Відділення відбулася робоча зустріч з представником Чернігівської обласної організації роботодавців галузі охорони здоров’я.

В урочистій обстановці було підписано Угоду про співпрацю щодо об’єднання зусиль та реалізації спільних заходів сторін, у межах компетенції, спрямованих на запобігання виникненню КТС(К), сприяння їх своєчасного та справедливого вирішенню задля зниження рівня конфілктогенності та поліпшення стану СТВ між найманими працівниками та роботодавцями підприємств, установ та організацій галузі охорони здоров’я області.  

 

Обговорено стан соціально-трудових відносин в закладах охорони здоров’я

25 липня заступником начальника відділення НСПП в Чернігівській області (Відділення) М.Максименко проведено робочу зустріч із заступником начальника управління охорони здоров’я обласної військової адміністрації (Управління) - начальником відділу економіки моніторингу та виконання загальнодержавних і регіональних програм А.Здор, під час якої з’ясовано ситуацію з оплатою праці закладів охорони здоров’я.

За отриманою інформацією, в області налічується 85 медичних закладів, якими опікується Управління. Майже всі вони  підписали контракти з НСЗУ і отримають відповідне фінансування. Оскільки зараз не проводиться контрактування, 6 закладів, що не встигли заключити договори, а саме: Прилуцький будинок дитини «Надія»; Обласний центр крові; Обласне бюро судово-медичної експертизи; Обласне поталого-анатомічне  бюро; Обласне бюро медико-соціальної експертизи; Обласний інформаційний центр медичної статистики - фінансуються за рахунок місцевих бюджетів.

Також Здор А.І. зазначила, що КМУ ухвалив постанову від 20.03.2022 № 325, якою вніс зміни до низки законодавчих актів щодо забезпечення реалізації програми державних гарантій медичного обслуговування населення.

Зокрема, Порядок реалізації програми державних гарантій медичного обслуговування населення у 2022 році, затверджений постановою КМУ від 29.12.2021 № 1440, доповнено пп. 1321–1324, завдяки чому з’явився пакет медичних послуг під назвою «Забезпечення збереження кадрового потенціалу для надання медичної допомоги».

На даний час, в області налічується 9 закладів, які уклали договори за цим пакетом. До них належать: Куликівський, Корюківський та Ладанський  Варвинський центри ПМСД, Чернігівська обласна дитяча та психоневрологічна лікарні, Варвинська лікарня, Ніжинський пологовий будинок, Остерська міська лікарня. Відповідне дофінансування проводилося з 01.04.2022 до 31.05.2022. В подальшому Управління здійснює щомісячний моніторинг цих закладів з метою вирішення питання щодо подовження фінансування до кінця поточного року.

Зі слів А.Здор, викликає занепокоєння стан СТВ по стоматологічних поліклініках через скорочення відвідувань та відповідно зменшення надходження коштів, а пакет медичних гарантій не покриває в повному обсязі надання невідкладної стоматологічної допомоги пацієнтам.

Щодо 3-х КНП, які перебувають на обліку Відділення в системі ЗКТС(К), то заборгованість із заробітної плати відсутня, але існують випадки недотримання строків виплати заробітної плати. Враховуючи зазначене, у зв’язку із ліквідацією боргу за рахунок поточного фінансування з НСЗУ знято з обліку стан СТВ у КНП «Ніжинський міській пологовий будинок» Ніжинської міської ради.

В той же час, Максименко М.В. повідомила, що до Відділення надійшло звернення від КНП «ЦПМСД» Яблунівської сільської ради Прилуцького району про недотримання Постанови КМУ «Деякі питання оплати праці працівників закладів охорони здоров’я» від 12.01.2022 № 2.

Під час зустрічі було вивчено дане питання та встановлено наступне.

У закладах охорони здоров'я, які за організаційно-правовою формою функціонують як комунальні некомерційні підприємства, умови оплати праці визначаються з урахуванням вимог статті 97 КЗпП України та статті 15 Закону України «Про оплату праці» - самостійно визначають у колективному договорі форми і системи оплати праці, норми праці, розцінки, тарифні сітки, схеми посадових окладів, умови запровадження та розміри надбавок, доплат, премій, винагород та інших заохочувальних, компенсаційних і гарантійних виплат із дотриманням норм і гарантій, передбачених законодавством, генеральною, галузевими (міжгалузевими) і територіальними угодами.

Через відсутність колективного договору, відповідної ліцензії та контракту з НСЗУ відповідальність за функціонування та дофінансування, в данному випадку, покладається на Яблунівську сільську раду Прилуцького району.

Враховуючи всі обставини, до КНП «ЦПМСД» Яблунівської сільської ради Прилуцького району було направлено лист – роз’яснення про відсутність прямого обов’язку керівника щодо виконання Постанови № 2. Також рекомендовано укласти колективний договір, в якому передбачити відповідні видатки в залежності від фінансової спроможності.

В разі виникнення питань щодо укладення колективного договору (угоди), невиконання норм законодавства про працю, встановлення нових або зміни існуючих умов праці запропоновано звертатися до Відділення за наданням правової допомоги відповідно до Закону України «Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)».

 

Робоча зустріч із головою обласної профспілки працівників соціальної сфери

12 липня, у рамках Угоди про співпрацю, фахівцями відділення НСПП в Чернігівській області проведено робочу зустріч із головою Чернігівської обласної організації профспілки працівників соціальної сфери В.Лисічем.

Незважаючи на ситуацію в країні, під час обговорення існуючого стану соціально-трудових відносин на підприємствах, в установах та організаціях, значна увага була приділена дотриманню роботодавцями чинного законодавства про працю та виконанню положень колективних договорів.

За словами В.Лисіча, профспілка спрямовує максимум зусиль щодо захисту прав та інтересів працюючих. Наразі почастішали звернення щодо надання правової допомоги при звільненні, відправленні працівників у відпустки без збереження заробітної плати. Зазначено, що зміна істотних умов праці, на деяких підприємствах, суттєво вплинула на  розмір оплати праці, пільг, режим роботи.

За результатами зустрічі задля забезпечення соціальної стабільності у трудових колективах, досягнуто домовленості щодо подальшої співпраці, зокрема, взаємного інформування, здійснення спільних заходів в разі виникнення розбіжностей між найманими працівниками та роботодавцями.



Робоча зустріч із юрисконсультом обласної профспілки працівників освіти

11 липня фахівцями відділення НСПП в Чернігівській області (Відділення) проведена робоча зустріч із юрисконсультом обласної організації Профспілки працівників освіти і науки України, посередником НСПП О. Лугиною з метою з’ясування стану справ в закладах освіти області.

О. Лугиною повідомлено, що світянська інфраструктура у результаті обстрілів та бомбардувань зазнала значних руйнувань: повністю зруйновано 6 закладів загальної середньої освіти, 5 закладів дошкільної освіти. Пошкоджені і потребують капітального ремонту 61 заклад загальної середньої освіти, 46 закладів дошкільної освіти, 5 закладів професійно-технічної освіти , 9 закладів вищої та фахової передвищої освіти.

Виникло багато питань в організації трудових відносин у зв’язку з введнням режиму воєнного стану. Профспілкою систематично надаються роз’яснення щодо: дотримання прав працівників закладів освіти при відновленні освітнього процесу у дистанційній формі роботи; отримання заробітної плати; роботи освітян протягом вимушених канікул; недопущення безпідставного встановлення простою; про надання відпусток вчителям закладів загальної середньої освіти; оподаткування профспілкових виплат тощо.

В свою чергу, О. Лугину поінформовано про основні напрямки діяльності Відділення в сучасних умовах. Наголощено на посиленні інформаційної роботи та співпраці з місцевими органами влади.

По завершенню зустрічі досягнуто домовленості про подальшу взаємодію, направлену на соціальний захист прав найманих працівників.

 

Проведено узгоджувальну зустріч із керівником ДП «Чернігівторф»

Відділенням НСПП в Чернігівській області (Відділення), в межах визначених повноважень, здійснювалися заходи з метою сприяння вирішенню колективного трудового спору (конфлікту) (КТС(К) на ДП «Чернігівторф», що зареєстрований в січні 2022 року. У спорі найманими працівниками висунуто вимоги щодо погашення зарплатних боргів, забезпечення дотримання законодавчих норм щодо своєчасної виплати заробітної плати.

Відділення, здійснюючи свої повноваження надавало необхідні консультації, роз'яснення, надсилало методичні матеріали та рекомендації як представницькому органу найманих працівників, так і адміністрації підприємства.

З метою врегулювання розбіжностей, за координацією Відділення проведено 2 засідання примирної комісії, 2 узгоджувальних та низку робочих зустрічей із сторонами КТС(К).

У ході проведення примирних заходів, було встановлено, що ускладнення стану соціально-трудових відносин зумовлено низкою об'єктивних причин: складним фінансово-економічним станом підприємства, значними борговими зобов’язаннями до бюджету, сезонним характером роботи, також існуючими карантинними обмеженнями.

Про стан справ та здійснені заходи щодо сприяння врегулювання спору представники Відділення й керівник ДП «Чернігівторф»інформували органи міцевого самоврядування й виконавчої влади.

У Відділенні відбулася чергова узгоджувальна зустріч із керівником підприємства, який повідомив про відновлення виробництва незважаючи на певні незручності через ведення бойових дій, реалізацію торфу та у зв’язку із зазначеним, часткове погашення заборгованості із виплати заробітної плати упродовж третього кварталу поточного року.

За результатами проведеної роботи досягнуто домовленості про щомісячне інформування Відділення щодо стану справ на підприємстві.

Заступник начальника відділення НСПП в Чернігівській області М. Максименко

 

Робоча зустріч із Регіональним представником Уповноваженого Верховної ради України з прав людини в Чернігівській області

У червні відбулась робоча зустріч заступника начальника відділенням НСПП в Чернігівській області (Відділення) М. Максименко з Регіональним представником Уповноваженого Верховної ради України з прав людини в Чернігівській області І. Жмакою.

В рамках підписаного Меморандуму, значна увага була приділена дотриманню норм законодавства про працю, забезпеченню соціальних гарантій для незахищених верств населення.

М.Максименко повідомила про підприємства, що знаходяться на обліку Відділення та заходи, здійснені в межах повноважень.

З метою об’єднання зусиль сторін, спрямованих на поліпшення стану соціально-трудових відносин, запобігання виникненню колективних трудових спорів (конфліктів) та сприяння їх своєчасному вирішенню для зниження рівня конфліктогенності на підприємствах, в установах та організаціях Чернігівської області намічені шляхи підвищення рівня правової освіти сторін соціального діалогу.

Наприкінці зустрічі підведено підсумки та окреслені подальші напрями співпраці.

Заступник начальника відділення НСПП в Чернігівській області М. Максименко

 

Співпраця із соціальними партнерами

10 червня у рамках виконання Угоди про співпрацю між Федерацією профспілкових організацій Чернігівської області (ФПО) та відділенням НСПП в Чернігівській області (Відділення), відбулась робоча зустріч начальника Відділення О. Дєдікова із заступником голови ФПО М. Богданом.

Під час зустрічі були обговорені питання щодо існуючого стану соціально-трудових відносин (СТВ) та перспективи їх розвитку на підприємствах, в установах та організаціях області.

За словами М. Богдана, на Чернігівщині наразі відновили роботу близько 40 – 50% промислових підприємств. Втім, більшість бізнесу запрацювала далеко не на повну потужність. Основним фактором невдоволення працюючих залишається невиплата заробітної плати та порушення окремих норм трудового законодавства, колективних договорів. Проте, не зважаючи на форс-мажорні обставини в умовах воєнного стану, профспілки спрямовують максимум зусиль щодо захисту прав та інтересів людини праці.

Значну увагу було звернуто на становище трудових колективів окремих галузей, надання правової допомоги при звільненні, відправленні працівників у відпустки без збереження заробітної плати.

Начальник Відділення акцентував увагу на роботі Відділення з суб’єктами господарювання області, де наявні розбіжності між сторонами СТВ.

За результатами роботи досягнуто домовленості стосовно посилення співпраці, здійснення спільних заходів щодо попередження виникнення конфліктних ситуацій, а в разі їх виникнення – оперативного врегулювання відповідно до Закону України «Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)».

Заступник начальника відділення НСПП в Чернігівській області М. Максименко

 

Робоча зустріч із обласною профспілковою організацією  

14 червня фахівцями відділення НСПП в Чернігівській області (Відділення) проведено робочу зустріч із головою Чернігівської обласної організації профспілки працівників автотранспорту та шляхового господарства України (Профспілка) В.Титенком.

Виходячи з необхідності консолідації зусиль для забезпечення соціальної стабільності у трудових колективах, з’ясування загального стану життєдіяльності автопідприємств області, відповідно до укладеної Угоди про співпрацю обговорено існуючі фактори виникнення конфліктних ситуацій та спільні заходи щодо їх локалізації.

Зазначено, що на сьогодні у місті вже відновлення перевезення пасажирів незважаючи на проблеми із кадрами (на лінію вийшло 65 автобусів із 230). Ключовою проблемою для підприємств автотранспорту є значна зношеність основних фондів, велика собівартість послуг, спричинена зростанням цін на паливно-мастильні матеріали та автозапчастини. Такій стан справ призводить до зменшення кількості транспорту, який здатний забезпечити перевезення; відповідно підвищена вартість за проїзд, скасовані пільги через відсутність відшкодувань з держбюджету тощо.

За результатами проведеної зустрічі, у рамках подальшої співпраці було вирішено продовжити взаємне інформування та проведення спільної превентивної роботи.

Заступник начальника відділення НСПП в Чернігівській області М. Максименко

 

Відділення Національної служби посередництва і примирення в Чернігівській області звертає увагу!

Запровадження в Україні режиму воєнного стану вплинуло на функції та завдання відділення НСПП в Чернігівській області (Відділення).

Працівники Відділення здійснюють свої повноваження в межах компетенції з врахуванням вимог діючого чинного законодавства, наказів й розпоряджень голови Національної служби посередництва і примирення (НСПП).

Пріоритетні напрямки діяльності спрямовані на запобігання виникненню розбіжностей стану соціально-трудових відносин та забезпечення своєчасного приведення у правове русло стихійних проявів протестної поведінки найманих працівників. 

У разі виникнення передумов соціальної напруги у трудових колективах підприємств, установ, організацій області (незалежно від форм власності і організаційно-правових форм господарювання) з питань невиконання вимог законодавства про працю, виконання колективного договору, угоди або окремих їх положень, за сприянням у вирішенні проблемних питань, що виникають між працівниками і роботодавцями до Відділення мають право звертатися, як сторони конфлікту, так і місцеві органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування, об’єднання профспілок і роботодавців, заінтересовані у стабілізації стану соціально-трудових відносин на відповідній території.

Спеціалістами Відділення буде надана кваліфікована правова допомога з метою вирішення кожної конкретної конфліктної ситуації.

Шановні соціальні партнери радимо звертатися до Відділення

14000, м. Чернігів, вул. П’ятницька, 39, кімн. 909

Електронна пошта: dspp_chernigiv@ukr.net

Web-сторінка на офіційному сайті Чернігівської облдержадміністрації: 

www.cg.gov.ua (рубрика «Соціальна сфера»)

 

Проведені засідання примирної комісії по вирішенню колективного трудового спору (конфлікту) у ДП «Чернгівіторф»

У лютому за координацією відділення НСПП в Чернігівській області (Відділення) проведені засідання примирної комісії по вирішенню колективного трудового спору (конфлікту) (КТС(К) між найманими працівниками та адміністрацією ДП «Чернігівторф», зареєстрованого НСПП 24.01.2022 № 054-р (реєстраційний номер 020-22/25-В) з вимогами, які стосувались погашення заборгованості із заробітної плати та своєчасної її виплати.  

У роботі взяли участь: орган, уповноважений представляти інтереси найманих працівників ДП «Чернігівторф» та т.в.о директора державного підприємства.

Відкрив засідання головний спеціаліст Відділення С.Огородник, який ознайомив присутніх з регламентом роботи примирної комісії й наголосив дотримуватися під час примирних процедур норм законодавства про колективні трудові спори.

В ході обговорення питань, стороною адміністрації підприємства надано детальну інформацію про фінансово-економічне становище ДП «Чернігівторф». Поінформовано, що ускладнення стану соціально-трудових відносин зумовлено рядом об’єктивних передумов, зокрема нестабільною виробничою діяльністю його структурних підрозділів, сезонним характером роботи, зменшенням кількості замовників на продукцію, карантинними обмеженнями.

Також, члени примирної комісії обговорили заходи, які можуть бути здійсненні для врегулювання розбіжностей; розглянули можливі шляхи задоволення вимог найманих працівників.

По закінченню роботи, членами комісії для подальшого повного, всебічного і об’єктивного вирішення спору запропоновано керівнику державного підприємства розробити графік погашення зарплатних боргів та дотримуватися його виконання.

Фахівці Відділення, в межах повноважень, всебічно сприяють вирішенню КТС(К) та надають сторонам спору всі необхідні роз’яснення, консультації та методичну допомогу.

Головний спеціаліст відділення НСПП в Чернігівській області С. Огородник

 

Укладено угоду про співпрацю

25 жовтня в приміщенні Відділення НСПП в Чернігівській області (Відділення) відбулася робоча зустріч з представником Федерації роботодавців Чернігівщини (Федерація).

З метою об’єднання зусиль, спрямованих на поліпшення стану соціально-трудових відносин (СТВ), запобігання виникненню колективних трудових спорів (конфліктів) та сприяння їх своєчасному вирішенню для зниження рівня конфліктів на підприємствах, в установах та організаціях Чернігівської області підписано Угоду про співпрацю між Відділенням та Федерацією.

Для цього сторони домовилися про виявлення та завчасне взаємне інформування про стан справ на підприємствах, в установах та організаціях з ускладненими СТВ, причини виникнення конфліктних ситуацій, внесення пропозицій щодо їх усунення; сприяння підвищенню відповідальності керівників підприємств, установ та організацій за порушення законодавства про працю, невиконання положень статутів і колективних договорів, умов контрактів, які призвели до виникнення розбіжностей, акцій протесту; підвищення правової культури сторін соціального діалогу, у т.ч. щодо норм Закону України «Про соціальний діалог в Україні» під час навчань, нарад, семінарів, конференцій, “круглих столів” тощо.

На завершення зустрічі, окреслено подальші шляхи взаємодії в реалізації Угоди.

Головний спеціаліст відділення НСПП в Чернігівській області Б. Піроцький

 

Налагоджуємо співпрацю у роботі з територіальними громадам Чернігівщини

Реформа децентралізації, що здійснюється в державі призвела до появи нового органу місцевого самоврядування – територіальної громади.

В області у визначених п’яти районах їх утворено п’ятдесят сім. Розуміючи важливу роль та вплив територіальних громад на стан розвитку соціально-трудових відносин (СТВ) на своїх територіях, відділенням НСПП в Чернігівській області (Відділення), було прийнято рішення про налагодження плідної співпраці.

Спочатку, з посиланням на вимоги п. 9 ст. 34 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» на адреси керівників територіальних громад, з метою підвищення рівня правової обізнаності неодноразово направлялися інформаційні матеріали про правові основи, завдання, компетенцію НСПП та інформаційні бюлетені і тематичні буклети Відділення.  

Згодом, задля активізації спільної роботи, спрямованої на оперативне реагування на колективні звернення громадян, виникнення ускладнень стану СТВ, запобіганню виникненню колективних трудових спорів (конфліктів) та акцій соціального протесту в трудових колективах, було запропоновано головам територіальних громад визначити відповідальну особу за взаємодію з Відділенням.

Керівники громад з відповідальністю та розумінням віднеслись до зазначеного, що дало змогу у визначений період сформувати список осіб з їх контактними даними.

Впевнені, що подальша співпраця з територіальними громадами сприятиме налагодженню соціального діалогу та допоможе поліпшити соціальну атмосферу в трудових колективах підприємств, установ та організацій області.

Головний спеціаліст відділення НСПП в Чернігівській області Б. Піроцький

 

Вирішено колективний трудовий спір на ДП «Чернігівторф»

Відділенням НСПП в Чернігівській області (Відділення), в межах визначених повноважень, здійснювалися заходи з метою сприяння вирішенню колективного трудового спору (конфлікту) (КТС(К) на ДП «Чернігівторф», що зареєстрований в листопаді 2019 року. У спорі найманими працівниками висунуто вимоги щодо погашення зарплатних боргів, забезпечення дотримання законодавчих норм щодо своєчасної виплати заробітної плати.

Відділенням здійснювалися відповідні заходи, а саме: надавалися необхідні консультації, роз’яснення, надсилалися методичні матеріали та рекомендації, як представницькому органу найманих працівників й адміністрації підприємства.

З метою врегулювання розбіжностей, за координацією Відділення проведено 3 засідання примирної комісії, 23 узгоджувальних та ряд робочих зустрічей із сторонами КТС(К).

У ході проведення примирних комісій, було встановлено, що ускладнення стану соціально-трудових відносин зумовлено рядом об’єктивних передумов: складним фінансово-економічним станом підприємства, припиненням виробничої діяльності його структурних підрозділів, сезонним характером роботи, зменшенням кількості замовників на продукцію, нереагуванням або формальним реагуванням на виникнення існуючих проблемних питань уповноваженим органом управління, також існуючими карантинними обмеженнями.

Про стан справ та здійснені заходи щодо сприяння врегулювання спору представники Відділення й керівник ДП «Чернігівторф» інформували на засіданнях: обласної тимчасової та Новозаводської районної у місті Чернігові комісіях з питань погашення заборгованості з виплати заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат; регіонального штабу з координації, моніторингу та контролю за станом виконання органами державної виконавчої служби рішень про стягнення заборгованості по заробітній платі та інших виплат, пов’язаних з трудовими правовідносинами.

14 квітня 2021 року у Відділенні відбулася чергова узгоджувальна зустріч із керівником державного підприємства, який висловив бажання та запевнив гарантувати представникам трудового колективу вирішити предмет спору у визначений Сторонами період та у зв’язку з чим зняти спір з реєстрації.

За результатами проведеної роботи, 15 квітня п.р. Відділення отримало відповідну спільну угоду Сторін спору про вирішення конфлікту.

Відділенням підготовлено подання про зняття з реєстрації КТС(К) між найманими працівниками та адміністрацією ДП «Чернігівторф» у зв'язку з його вирішенням.

Головний спеціаліст відділення НСПП в Чернігівській області Б. Піроцький

 

Проведено робочі зустрічі

Відділення НСПП в Чернігівській області (Відділення), в межах визначених повноважень, на виконання п. 4.1 Плану роботи НСПП на 2021 рік здійснює консультування сторін соціального діалогу щодо процедури оцінки відповідності критеріям репрезентативності суб’єктів сторін профспілок та організацій роботодавців.

З цією метою, в січні фахівцями Відділення проведено дистанційні робочі зустрічі із головами обласних профспілок, а саме: працівників лісового господарства України; будівництва і промисловості, будівельних матеріалів України; працівників державних установ України; працівників житлово-комунального господарства, місцевої промисловості, побутового населення України; працівників охорони здоров’я України.

В ході спілкування роз’яснено порядок підтвердження відповідності критеріям репрезентативності згідно Закону України «Про соціальний діалог в Україні» для подальшої можливості укладення територіальних угод та делегування представників до органів соціального діалогу. Також надано відповідні консультації щодо застосування норм Закону України «Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)».

На завершення роботи, фахівці Відділення відповіли на запитання голів обкомів профспілок щодо роботи Відділення у сфері захисту трудових прав найманих працівників та окреслили подальшу взаємодію у рамках соціального діалогу. В рамках підвищення правої обізнаності на електронні адреси зазначених профспілок надіслані методичні матеріали із зазначеної тематики.

Головний спеціаліст відділення НСПП в Чернігівській області Б. Піроцький

 

Прогнозні висновки можливих змін соціально-трудових відносин у трудових колективах підприємств, установ і організацій Чернігівської області у першому півріччі 2021 року

Виходячи з результатів аналізу соціально-економічного розвитку об’єктів прогнозування області, враховуючи запровадження карантинних заходів через COVID-19 та можливого їх посилення, вбачається можливим погіршення фінансового стану окремих підприємств і у зв’язку з цим викликати ускладнення СТВ у І півріччі 2021 року.
Також не виключається прояв спонтанної протестної активності сторін СТВ в разі поглиблення труднощів в економіці країни разом з невиправданими очікуваннями від проголошених змін.
Все це дає підстави прогнозувати складний стан СТВ в окремих трудових колективах підприємств області, а саме:
на виробничому рівні:
- в галузі добувної і переробної промисловості;
- в сфері житлово-комунального господарства;
- транспорті;
- в бюджетній сфері
на територіальному рівні не прогнозується.

Для поліпшення стану СТВ, врегулювання конфліктних ситуацій доцільно:

у сфері промисловості:

  • забезпечити повну зайнятість працюючих, зберегти існуючі робочі місця;
  • запровадити програми модернізації виробництва;
  • здійснювати пошук нових замовників та ринки збуту.

у галузі житлово-комунального господарства:
- внести зміни Галузевої угоди в частині оплати праці;
- ініціювати внесення змін до колективних договорів (угод) у зв’язку із законодавчими змінами;
- удосконалити механізм контролю за якістю та вартістю послуг;
- прискорити технічне переоснащення основних фондів;

в бюджетній сфері:збільшити видатки на фінансування з бюджетів всіх рівнів;

  • підвищити посадові оклади працівників;
  • завершити медичну реформу, що сприятиме доступності медичної допомоги;

на рівні центральних органів влади:

  • розглянути питання зменшення соціальної напруги в закладах бюджетної сфери шляхом збільшення для місцевих бюджетів обсягів освітньої субвенції та додаткової дотації з державного бюджету місцевим бюджетам на утримання закладів освіти та охорони здоров'я, або ж виділення додаткової стабілізаційної дотації;
  • внести відповідні зміни до законодавства, зокрема до Бюджетного кодексу України та формульної методики розподілу обсягів освітньої субвенції, додаткової дотації з державного бюджету місцевим бюджетам, спрямованих на здійснення переданих з державного бюджету видатків з утримання закладів освіти та охорони здоров'я.

У відповідності до меж визначених повноважень, зусилля Відділення у прогнозованому періоді, як і раніше, будуть направлені на подальше забезпечення реалізації на території області основних завдань, визначених Законом України «Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)», Положенням про Національну службу посередництва і примирення, затвердженим Указом Президента України від 17 листопада 1998 року №1258/98 із наступними змінами і доповненнями, Положенням про відділення Національної служби посередництва і примирення в Чернігівській області, затвердженим наказом НСПП від 11 листопада 2016 року №147, і спрямованих на збереження соціальної стабільності і соціальної безпеки у трудових колективах підприємств, установ та організацій.

Висловлюємо вдячність керівництву Чернігівської обласної державної адміністрації, її структурних підрозділів; районних державних адміністрацій; Чернігівській обласній раді; міським та районним у місті Чернігові радам; Федерації та галузевих профспілкових організацій Чернігівської області; об’єднань організацій роботодавців, завідуючим інформаційно-консультаційними центрами і арбітрам НСПП, а також зацікавленим сторонам соціального діалогу, за співпрацю і взаємодію в роботі, спрямовану на збереження соціальної стабільності, запобігання виникненню колективних трудових спорів (конфліктів), акцій соціального протесту в трудових колективах підприємств, установ, організацій міст і районів області.

Головний спеціаліст відділення НСПП в Чернігівській області Б. Піроцький

 

Загострення конфліктної ситуації призвело до виникнення КТС(К) у філії «Менський сир» ПП «Консалтингова фірма «Прометей»

Філія «Менський сир» ПП «Консалтингова фірма «Прометей» Менського району Чернігівської області (Підприємство) періодично перебуває в Базі даних підприємств, що відзначаються підвищеним рівнем конфліктогенності та в системі запобігання вирішення колективних трудових спорів (конфліктів) КТС(К) відділення НСПП в Чернігівській області (Відділення). Основний суб’єктивний чинник, що призводить до ускладнення стану соціально-трудових відносин (СТВ) – заборгованості із виплати заробітної плати, зумовлений затримкою з оплати по договірним зобов’язанням з контрагентами за поставку продукції.

Через тривале невирішення адміністрацією підприємства існуючих розбіжностей наймані працівники вдалися до проведення протестних дій.

З метою локалізації конфліктної ситуації відбулася предметна розмова з директором Підприємства М. Нечипоруком, під час якої було з’ясовано, що борги по виплаті заробітної плати перед 180 найманими працівниками в сумі майже 3 млн грн (глибина травень-серпень 2020 року) виникла через затримки розрахунків за поставку продукції до Казахстану. Керівництвом Підприємства здійснюються заходи щодо вирішення проблемного питання.

В свою чергу, фахівці Відділення ознайомили конфліктуючі сторони з повноваженнями НСПП, надали, в межах повноважень, консультації та роз’яснення, наголосили на обов’язковості вирішення існуючих розбіжностей  в рамках чинного законодавства.

З метою вжиття спільних заходів по стабілізації стану СТВ Підприємстві залучено Голова Чернігівської обласної організації профспілки працівників АПК В. Ворох.

20.10.2020 Відділенням отримано повідомлення про вступ в КТС(К) та відповідний пакет документів. Вимога працюючих стосується заборгованості із виплати заробітної плати.

 Розпорядженням НСПП від 21.10.2020 №471-р зареєстровано КТС(К) між найманими працівниками філії «Менський сир» ПП «Консалтингова фірма «Прометей» міста Мена Менського району Чернігівської області та адміністрацією ПП «Консалтингова фірма «Прометей» міста Київ Відділення розпочинає здійснювати правовий супровід КТС(К) та сприятиме його своєчасному вирішенню.

Головний спеціаліст відділення НСПП в Чернігівській області Б. Піроцький

 

Проведено дистанційну нараду-семінар з представниками позаштатних інституцій НСПП

16 жовтня 2020 року фахівцями відділення Національної служби посередництва і примирення в Чернігівській області (Відділення) проведено дистанційну нараду-семінар із арбітрами, посередниками та завідувачами інформаційно-консультаційними центрами НСПП.

Відкривши захід, начальник Відділення О. Дєдіков поінформував про результати роботи за 9 місяців 2020 року, акцентував увагу на співпраці зі сторонами соціального діалогу з метою забезпечення стабільності стану соціально-трудових відносин на підприємствах, в установах, організаціях Чернігівщини.

Заступник начальника Відділення М. Максименко ознайомила учасників з досвідом роботи Відділення щодо правового супроводу КТС(К) та застосування нормативно-правових актів під час їх вирішення. Зупинилася на проблемних питаннях щодо проведення примирних процедур під час карантину

У своїх виступах головні спеціалісти Відділення охарактеризували практику роботи щодо запобігання виникнення КТС(К) та основними заходами по врегулюванню акцій соціального протесту, до яких вдавались наймані працівники підприємств, установ, організацій області.

Також в ході семінару відбувся обмін думками стосовно сприяння забезпеченню соціальної стабільності між сторонами соціально-трудових відносин. Обговорено можливі подальші напрями діяльності у наступному році.

По завершенню працівники Відділення подякували всім за роботу, та окреслили шляхи подальшої ефективної взаємодії.

Головний спеціаліст відділення НСПП в Чернігівській області Б. Піроцький

 

Відділення Національної служби посередництва і примирення інформує громадськість

Національна служба посередництва і примирення (далі – НСПП) є постійно діючим державними органом, створеним Президентом України відповідно до Закону України "Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)" для попередження, прогнозування та сприяння врегулюванню колективних трудових спорів (конфліктів).

З метою виконання поставлених перед службою завдань, своєчасного виявлення напружень соціально-трудових відносин у трудових колективах, які здійснюють свою господарську діяльність на відповідній території, оперативного реагування на них, відділення НСПП в Чернігівській області (далі – Відділення), здійснює постійний зв’язок з органами місцевої державної влади та органами місцевого самоврядування, профспілковими об’єднаннями, організаціями роботодавців шляхом взаємообміну  інформацією щодо соціально-економічного стану конфліктогенних підприємств.

За результатами моніторингу основними причинами виникнення розбіжностей між сторонами соціально-трудових відносин залишаються: заборгованість із заробітної плати, несвоєчасна виплата поточної зарплати в трудових колективах підприємств, установ та організацій області, низький рівень оплати праці, порушення вимог законодавства про працю, невиконання положень галузевих угод щодо встановлення міжкваліфікаційних (міжпосадових) співвідношень в оплаті праці, а також відсутність або невиконання положень колективних договорів тощо.

За зверненням представників органів найманих працівників, зацікавлених сторін соціального діалогу Відділення сприяє врегулюванню розбіжностей між сторонами соціально-трудових відносин, надає роз’яснення щодо порядку вступу в колективний трудовий спір та у межах своє компетенції здійснює посередництво і примирення при вирішенні таких колективних трудових спорів (конфліктів).

Як свідчить практика, недостатня правова обізнаність конфліктуючих сторін у вирішенні розбіжностей між найманими працівниками і роботодавцями, недотримання визначеного чинним законодавством порядку їх врегулювання може завдати значних фінансових та матеріальних втрат, призвести до виникнення акцій соціального протесту.

Зважаючи на зазначене, пропонуємо всім зацікавленим сторонам соціально-трудових відносин завчасно звертатися за допомогою до Відділення, яке знаходиться за адресою: м. Чернігів, вул. П’ятницька, 39, кімн. 909, тел.: (0462) 77-62-77, е-mail: dspp_chernigiv@ukr.net.

 

 

Відділення Національної служби посередництва і примирення  інформує громадськість

Національна служба посередництва і примирення (далі – НСПП) є постійно діючим державними органом, створеним Президентом України відповідно до Закону України "Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)" для попередження, прогнозування та сприяння врегулюванню колективних трудових спорів (конфліктів).

З метою виконання поставлених перед службою завдань, своєчасного виявлення напружень соціально-трудових відносин у трудових колективах, які здійснюють свою господарську діяльність на відповідній території, оперативного реагування на них, відділення НСПП в Чернігівській області (далі – Відділення), здійснює постійний зв’язок з органами місцевої державної влади та органами місцевого самоврядування, профспілковими об’єднаннями, організаціями роботодавців шляхом взаємообміну  інформацією щодо соціально-економічного стану конфліктогенних підприємств.

За результатами моніторингу основними причинами виникнення розбіжностей між сторонами соціально-трудових відносин залишаються: заборгованість із заробітної плати, несвоєчасна виплата поточної зарплати в трудових колективах підприємств, установ та організацій області, низький рівень оплати праці, порушення вимог законодавства про працю, невиконання положень галузевих угод щодо встановлення міжкваліфікаційних (міжпосадових) співвідношень в оплаті праці, а також відсутність або невиконання положень колективних договорів тощо.

За зверненням представників органів найманих працівників, зацікавлених сторін соціального діалогу Відділення сприяє врегулюванню розбіжностей між сторонами соціально-трудових відносин, надає роз’яснення щодо порядку вступу в колективний трудовий спір та у межах своє компетенції здійснює посередництво і примирення при вирішенні таких колективних трудових спорів (конфліктів).

Як свідчить практика, недостатня правова обізнаність конфліктуючих сторін у вирішенні розбіжностей між найманими працівниками і роботодавцями, недотримання визначеного чинним законодавством порядку їх врегулювання може завдати значних фінансових та матеріальних втрат, призвести до виникнення акцій соціального протесту.

Зважаючи на зазначене, пропонуємо всім зацікавленим сторонам соціально-трудових відносин завчасно звертатися за допомогою до Відділення, яке знаходиться за адресою: м. Чернігів, вул. П’ятницька, 39, кімн. 909, тел.: (0462) 77-62-77, е-mail: dspp_chernigiv@ukr.net.

 


 

 

ГО Активне Суспільство України